Felejthetetlen főcímzenék gyerekkorunk sorozataiból

Ha megszólalnak ezek a dallamok, azonnal katapultálunk a múltba. Íme a kedvenc retro főcímzenéink a Szandokántól a Família Kft-n át a Twin Peaksig.

A polip

A mindent átszövő szicíliai maffia és a vele elkeseredett harcot vívó Cattani felügyelő végtelenül nyomasztó története abszolút hozzá illő zenei felvezetést kapott. A népszerű olasz sorozat zenéjét Ennio Morricone szerezte, és már akkor összeszorult tőle a torkunk, amikor még azt sem értettük, mi az a maffia.

Knight Rider

A rózsaszín sivatagban piros fényekkel érkező sötét önvezető autó még azt is lenyűgözte, akit még az autós kártyák sem hatottak meg. Aki a nyolcvanas években nézett tévét, az biztosan már a főcímzenéről azonosítani tudja a sorozatot.

Maláj tigris

A vörös turbánt viselő Kabir Bedi főszereplésével készült sorozat valóságos szenzáció volt a maga idejében. Ereklyéként őrizgettük a szandokános bögréket és kulcstartókat. A sorozat zenéjét még népszerűbbé tette, hogy magyarul a Neoton énekelte a számot.

Dallas

Nehéz volna olyan 35 év feletti embert találni az országban, akibe a kilencvenes években nem ivódott bele a Dallas főcímzenéje.

Twin Peaks

Bár egyáltalán nem egyidősek, Magyarországra nagyjából a Dallas-szal egy időben jutott el a Twin Peaks is, aminek egész másképpen emlékezetes a főcímzenéje. Angelo Badalamenti zenéje egy külön lebegős, misztikus univerzum a filmzenék univerzumán belül.

Família Kft.

Emlékszik valaki a Szép családra “Eddig, eddig, eddig vagyok!” Ágicával Esztergályos Cecília alakításában, a Spáh ikrekkel és a csábító Xantus Barbarával? A rendszerváltás utáni magyar sorozat főcíme valóságos időutazás.

Linda

 

Talán a sikítások és a vicces hangeffektek emlékezetesebbek voltak, de maga a zene is fülbemászó. Magának a főcímnek is rendesen megadták a módját a menő animációval és James Bondos elemekkel.

Derrick

A legendás német krimisorozat zenéjét az is ismeri, aki nem tudja konkrétan Horst Tappert ballonkabátos nyomozásaihoz társítani.

Szomszédok

Nem maradhat le egy ilyen listáról a 331 részt megért hazai megasorozat, aminek a zenéjét Hidas Frigyes szerezte.

A klinika

Hasonlóan sok fúvóssal indult a fekete-erdei klinika életét bemutató német sorozat Brinkmann professzorral. A nyolcvanas években ez volt a mi Vészhelyzetünk.

Másfélmillió lépés Magyarországon

Az egyik legjobban eltalált magyar főcímzene Rockenbauer Pál ismeretterjesztő sorozatát vezette fel. Az erdélyi népdalt a Muzsikás együttes adja elő, és Sáfrány József rendezőassztisztens találta meg annak idején.

Cimbora

A maga idejében óriási műsor volt a Cimbora, amiben az ország legjobb zenészei és színészei szórakoztatták a gyerekeket, miközben beléjük csepegtették a kultúra szeretetét. A főcímnek több verziója is készült ugyanazzal a dallal, így különböző korosztályok másképp emlékezhetnek rá. Ebben a változatban Cseh Tamás énekli.

X-akták

A kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb sorozata méltó főcímzenét kapott. A zenét Mark Snow szerezte, akinek a fütyülős effekthez a Smiths együttes Meat is Murder című száma adott ihletet, a visszhang viszont véletlen került bele. A producer még valamit hiányolt a számból, és mikor a zeneszerző tehetetlenül ráejtette a kezét a billentyűzetre, véletlen bekapcsolt egy visszhang effektet, ami feltette a koronát az egészre.