Félúton a Budapest Pride Fesztivál

Meleg rohamosztagosok, verbatim színház, tudatos szex, animációs filmek és performanszok: soha nem látott programkínálattal vár minket a 22. Budapest Pride Fesztivál

28 helyszínen 53 programmal érkezett a 22. Budapest Pride LMBTQ Fesztivál. Sokan nem tudják, de a Budapest Pride Felvonulást minden évben egy tíznapos kulturális fesztivál előzi meg, ahol,  LMBTQ közösség tagjai (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) szervezik a különböző programokat.

 

A fesztivál ebben az évben is a már hagyománnyá vált Megnyitóval indított a Teslában, ahol beszédet mondott Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője, Parti Nagy Lajos író, költő, műfordító, Vay Blanka újságíró, transznemű aktivista, az LMP, a Greenpeace, és az AVM korábbi tagja, Hegedűs Martin Alex, a Pécsi LMBTQ Közösségért csoport (PeMeL) tagja, melegjogi aktivista és dragqueen-előadó, valamint Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke. Az est házigazdája Bánfalvi Eszter volt, aki játszott Alföldi Nemzetijében is, jelenleg pedig a szombathelyi Weöres Sándor színház tagja. Emellett fellépett a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzo, és a nemrég zenekari felállásra váltó feltörekvő tehetség, Barkóczi Noémi is. A Megnyitót követette a szintén népszerű Nyitóbuli a Teslában, ahol idén nem csak llll és Infragandhi dalaira rázhattuk, hanem fellépett az olasz popsztár, Alex Palmieri is.

 

A Megnyitó másnapján a Dzzs bárba mehettünk el, ahol a Common Vibe open jammel és vegán pörkölttel alapozta meg a fesztiválhangulatot. Vasárnap reggel felpöröghettünk a Run For Rights margitszigeti futásán, hétfőn pedig 5 workshop és előadás után megnézhettük a Transzmisszió - KETTŐ című fotókiállítás megnyitóját, majd elismerően bólogathatunk a Gólya Pride Slamre. Kedden okosodhatunk tudatos szexről, a zsidó és az LMBTQ közösség kapcsolatáról, egy huszonéves transz fiú tapasztalataiból, majd megnézhetjük az Átriumban a PanoDráma: A csodát magunktól kell várni - Rózsa Milán emlékére című verbatimelőadását, levezetésnek pedig elmehetünk a Why Notba karaokezni.

 

Szerdán a meleg rohamosztagosoknál tett látogatás (LMBTQ tematikájú sci-fi előadás) és a Tünet Együttes: Négy fal között, avagy zárt ajtók, tárt lábak című darabja után a Mikába ugornánk el Open Micra, majd a Why Notba bingózni. Nagylevegő, már félúton járunk. Azt hihetnétek, hogy nem lehet ennyi programra elmenni, pedig higgyétek el, ha elkap a lendület, azt veszitek észre, hogy évről évre úgy tartogatjátok a szabadnapjaitokat, hogy a Pride hétre tudjatok kivenni őket.

Csütörtök. Sokszínű kereszténység, LMBTQ animációs filmek vetítése, majd két király színdarab: Hazaviszlek és Fiúk Ketten, mindkettő az IMPRÓ-ban.

Pénteken ki nem hagynánk a brazil-amerikai duó, az AVOEC RMQS (Raising My Queer Self) című előadását az Auróra pincében, mert legutóbb a Trafóban lemaradtunk róla. Ha kicsit hamarabb érkezünk, akkor be tudunk csatlakozni a Keresztények a melegekért csoport transzparenskészítésébe az Auróra udvarra, utána pedig vagy a Chavela Vargas koncertre, vagy a Women’s Pride-ra mennénk csapatni (ahova sok szeretettel várnak nőket, transzokat, és nembinárisokat is).

Women’s Pride után kötelező jellegű déligalvás vagy zsidó istentisztelet, ez sokszor aznap reggel dől el. Majd végre előáshatod a fiókból az összes szivárványos kiegészítődet és a héten elkészített csodás transzparensedet, kényelmes cipődet, naptejet, ásványvizet, és indulás 3-ra a Kossuthra felvonulni. De hozz tánccipőt is, mert mielőtt Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója, és Karlik Cintia, Pride sajtószóvivője beszédet mondanak, Antonia Vai-ra lehet majd bulizni. Ja és Kemény Zsófi is tol majd egy slamet legújabb antiszexista lemezéről. Mi mondtuk, hogy iszonyat jó lesz.

 

A Felvonulás után pedig irány a Rainbow Party, ahol zárásig vereted majd a kanadai Random Order zenekar koncertjére, majd rázhatod szkafander, Vibe, llll, Mettyu+Kali és Küss Mich dallamokra, pihiként pedig varratsz magadra egy menő Pride-os tetkót a hazai underground szcéna legmenőbb művészeivel. Nem baj, ha túltolod az estét, majd vasárnap kipihened a Margitszigeten a Labrisz pikniken.

 

Hát ez lett volna a szubjektív programszelekciónk az idei Pride-ról. Ha épp nincs program, de nem szeretnél lejjebb adni a környezetedben lévő szivárványzászló- és szeretetgombóc-mennyiségből, ugorj be az Aurórába, ami idén a Pride hivatalos bázisaként és találkozóhelyeként funckionál majd. (Forrás: sajtóanyag)