Ferde szemmel a Vadnyugaton

Nem gondoltam volna, hogy Jackie Chan tud még újat mutatni, túl negyvenöt - jórészt egy kaptafára készült - filmen, de mégis sikerült. Mégpedig egy western-történet főhőseként.
Az ezernyolcszázas évek vége felé járunk. Chon Wang (Jackie Chan) a kínai császári testőrség tagja, s mikor amerikaiak elrabolják a szépséges Pei Pei hercegnőt, önkéntesen csatlakozik a váltságdíjként küldött aranyat szállítók különítményéhez, útnak indul Amerikába. A Vadnyugaton pedig vonattal mennek, s a vonatot banditák támadják meg: elkezdődnek a kalandok, vagyis kinyílik a kifogyhatatlan pofon- és gegláda. Chon Wang átverekszi magát egy fél irokéz törzsön, néhány ivón és kuplerájon, szövetségre lép a banditák kissé esetlen és önsztároló, de alapjában véve rendes vezérével Roy O'Bannonnal. Ki kell szabadítani a hercegnőt, ami a vadnyugaton nem könnyű, hiszen ellensége az mindig bőven akad az embernek, főleg ha aranyról van szó. De bármekkora is legyen a baj, a segítség mindig időben érkezik.
S hogy mi az új ebben a filmben? A közeg és a kor összekapcsolása a Jackie Chan féle filmek stílusával, melyek afféle kung-fu paródiák, hiszen sosem agyonkoncentrált harcművészként, hanem inkább csak látványosan küzd, nem kevés poénnal megtűzdelve. (Mint afféle hong-kongi Bud Spencer.) S Jackie western-hősként is működik. A Vadnyugat új ízeket ad stílusának. Mostani filmje azért is fogyaszthatóbb, mert hiányoznak belőle az Ázsiai közönségnek szóló, számunkra harsány, túljátszott jelenetek, mértéktelenül fokozott poénok.
A filmben egyébiránt alapvető western-kliséket láthatunk: kelet - nyugat ellentéte, kuplerájok - örömlányok, indiánok, gonosz sheriff, kocsmai verekedés, templom. De mindennek megvan a jól szabott mértéke, ami a filmet látványossá és izgalmassá teszi. Az izgalomról pedig az Új csapás elsőfilmes rendezője Tom Dey gondoskodik, ki korábban szerzett reklámfilmes tapasztalatait jól használja, az eredmény pedig egy pergő ritmusú, sosem unalmas kalandfilm, mely az izgalom mellett még nevettet is.
Ebben pedig nagy szerepe van Jackie Channek, ki nem csupán remekül koreografált mozgásával, hanem komikusi tehetségével is hozzájárul a film lendületéhez. S a mókázásban is jó partnere akad, mégpedig a Roy O'Bannont alakító Owen Wilson személyében, ki Jackie ellentéteként a nagypofájú, simlis és rátarti cowboyt testesíti meg, őt korábban az Armageddon és A kábelbarát című filmekben láthattuk.
S hogy a filmben keveredik a misztikus Kína és a nyers Vadnyugat? A harcművészet és az utcai párbaj? Egy kalandfilmben mindent lehet. S ha a vége jó, miért is ne?