Filmek, amiket csak most láthatsz moziban

Kicsi fővárosunk egyetlen nemzetközi filmfesztiválja eltűnik, majd felbukkan, és most 23. alkalommal indul neki, hogy filmritkaságokat és csemegéket vetítsen április 7-16 között. Újra Titanic Nemzetközi Filmfesztivál.

2016. április 7-16 között összesen 42, vagyis a korábbiaknál valamivel kevesebb nagyjátékfilmmel jelentkezik a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, viszont a szokásosnál több helyszínen nézhetünk filmeket. Az alapnak számító Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi és Puskin mozi, illetve az A38 hajón kívül most a Sugár mozi is bekapcsolódik a vetítésekbe, igaz, nem a fesztivál teljes időtartama alatt. A nyitófilm a Tanna című, egy Csendes-óceáni szigeten játszódó ausztrál film, gálán vetítik Fliegauf Benedek új filmjét, a Berlinálén bemutatkozott és régi nagy kedvencünk, Stefanovics Angéla főszereplésével készült Liliom ösvényt, a záró alkotás pedig az a Bigger Splash lesz Dakota Johnson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes főszereplésével. Utóbbi filmnek ugyan van hazai forgalmazója, de nem tervezi bemutatni, így jó eséllyel csak itt kaphatjuk el, ezért a szervezők pótvetítéseket is beütemeztek. És ez a Titanic legfőbb vonzereje: a legfontosabb alkotások ugyan hamarosan magyarországi forgalmazásba kerülnek és itt előpremierjüket tartják, de a filmek zöme csak itt és csak ekkor lesz látható „rendesen”, vagyis moziban, jó társaságban, fesztiválhangulatban, és kis szerencsével az alkotók társaságában. 

Most is indul versenyprogram, elég sok, 9 alkotással, lesz fesztiválkedvenc és amerikai függetlenfilmes válogatás, a legígéretesebbnek azonban az Ázsiai szelek és a Sötét oldal szekciók tűnnek. Utóbbiban láthatjuk az elmúlt időszak egyik legvitatottabb horrorfilmjét, a The Witchet és Kurt Russell új filmjét, a Bone Tomahawkot – a színésznek az Aljas nyolcas után nem is kellett hatalmas bajszát leborotválnia. Az ázsiai válogatásban találjuk a koreai A bérgyilkosságot, ahol egy igencsak vegyes társaság indul harcba a japán megszállók ellen az 1930-as években és a szintén koreai kosztümös eposz, az A trón, de lesz thai, kínai és Fülöp-szigeteki alkotás is. Idén nem lesz külön zenei szekció, de erős dokumentumfilmes válogatás érkezik, és még néhány rövidfilm is befért.