Finom ecsetvonások – Hokusai kisasszony

Gyönyörűen megrajzolt portréfilm a híres Hokusai mester ismeretlen lányáról, O-Eiről, egy szabadszellemű, szókimondó és nagyon tehetséges lányról, aki az évszakokkal együtt változik.

„Apa és lánya vagyunk, akiknek két ecsetje és négy evőpálcikája van, szóval így vagy úgy, de azt hiszem, elboldogulunk.” – így vall életéről a film hősnője, O-Ei, aki nem más, mint korának egyik legismertebb festőjének, Katsushika Hokusai legnagyobb lánya, és egyben hű segédje volt. Ha a festő neve első hallásra nem ismerős, leghíresebb műve biztosan az: az 1830 körül készült A nagy hullám Kanagavánál című fametszete a világ egyik legtöbb példányban reprodukált műtárgya. Innen már kitalálható, hogy a film a művészetről, saját hangunk megtalálásáról és a család jelentette hol fojtogató, hol felszabadító kötelékekről szól.

A Hokusai kisasszonyt már tavaly bemutatták Japánban, nálunk pedig páran láthatták is az Anilogue animációs filmnapokon, de érdekes módon csak most kerül nemzetközi forgalmazásba, Amerikában október közepén mutatják majd be. Ennek „örömére” készült a fenti előzetes is, amiből kiderül, hogy Keiichi Hara új munkája, amelyet a Ghost in the Shell filmeket is gyártó Production I.G megbízásából készített, milyen gyönyörűen megrajzolt és izgalmas alkotás. A film Hinako Sugiura történelmi manga sorozatának adaptációja, és bemutatja, hogyan nő fel O-Ei részeges, hanyag – de művészként zseniális - apja árnyékában, miként küszködik azért, hogy ne csak apja munkáinak másolója, sőt, időnként elkészítője legyen, hanem saját stílusát is megmutassa. És azt is láthatjuk, miként költözik a lány életébe az általa megidézett fantáziavilág, például egy gyönyörű, érzéki gésa alakjában.
A XIX. század elején, az ún. Edo-korszakban játszódó film előzetesének minden kockája egy gyöngyszem, és nem csak az izgalmas, ami a főszereplőket érinti, hanem az is, amit a háttérben látunk. A korabeli élet az apró kulturális elemektől kezdve egészen az olyan dolgokig, mint hogy milyen ruhát hordtak vagy hogyan aludtak, lebilincselővé válhat egy olyan rendező kezei között, mint Keiichi Hara, és az eredeti verzióban Anne Watanabe, napjaink legismertebb japán színésze, Ken Watanabe lánya szólaltatja meg Hokusai kisasszonyt. A trailerben – és nyilván a filmben is - megvan minden, amiért az animéket szeretjük: gyönyörűen animált, lágy tónusú stílus, élettel teli képek, amelyek tökéletesen használják fel a korabeli japán rajzstílust, humor és mély érzelmek.