Fullba a kretént - Mike és Dave esküvőhöz csajt keres kritika

Mit tehet az egyszeri néző, ha egy film összes főszereplője olyan sötét, mint az éjszaka? Nézi, ahogy szerencsétlenkednek, és lassan elfelejt haragudni rájuk, mert úgyis olyan hülyék szegények.

Kinek ajánjuk? Akik nem szeretnek komoly elvárásokkal érkezni a mozikba, akik szeretnék egy idétlen másfél órára hátrahagyni a gondjaikat és akik könnyen nevetnek buta poénokon is, amiben aztán tényleg nincs semmi elítélendő.

Zac Efron idei harmadik vígjátéka – a másik kettő a Nagyfater elszabadul és a Rossz szomszédság 2 – sem tette magasra a lécet, sőt. A szépen kigyúrt és mindig ugyanazt a frizurát viselő Efron itt is egy felnőni képtelen, de jószívű gyerekférfit alakít, aki gyakran veszi le a pólóját és akinek néha muszáj táncolnia, de ennél nagyobb mélységet nem akar és tud megmutatni, de jó eséllyel ilyesmit nem is kértek tőle. Hogy ez baj-e? Aligha.

2013 októberében két vicces kedvű, de előnytelen külsejű testvér, Mike és Dave Stangle jópofa hirdetést adott fel a Craigslisten, amiben unokatestvérük esküvőjére kerestek maguknak párt, amit rengetegen osztottak meg. Híresek lettek, ha csak kis időre is, talk show-kba hívták őket, és mivel ügyesek voltak, összehoztak egy könyvet és eladták a sztorijukat a Foxnak. Így született a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres, ahol természetesen mindent jól kiszíneztek és feltuningoltak.

Az esküvőt a filmben például Hawaiiin rendezik, a hirdetésre pedig két szélhámos jelentkezik, vagy legalábbis két link csaj, akiket a srácok cseppet sem érdekelnek, csak ingyen akarnak utazni és bulizni. Nagyjából ennyi is lenne a sztori, valaki aztán összejön valakivel és egy másik illető összeveszik egy negyedikkel valakivel, de ezek már csak felesleges részletek, mert mindenki fullba nyomja a kretént. Vannak árnyalatok, mert van naiv kretén, magabiztos paraszt, cinikus ribanc és idétlen tökfej, de érdekes módon ez menti meg a filmet, mert ezek az emberek tényleg annyira tompák, hogy egy ponton túl képtelenség haragudni rájuk.

 Zac Efron olyan, amilyen – rendszerint semmilyen -, Adam DeVine (A munka hősei) rendszerint baromi idegesítő, akárcsak a cickányarcú Anna Kendrick (Tökéletes hang), Aubrey Plaza () pedig most a túlságosan lezser, beszólós típust hozza, amit mindig. Külön-külön itt is bicskanyitogatók, de együtt valahogy mégis működik a dolog, még úgy is, hogy akadnak vállalhatatlanul otromba poénok szép számmal. Merthogy a film, ami kicsit olyan, mint az Apádra ütök paraszt verziója – konkrét elemeket is csórtak abból a filmből - rossz, de mégis élvezhető, részben az önfeledt bohóckodásnak köszönhetően, részben a jó tempó miatt. Mert mégiscsak profik hozták össze az egészet, régi iparosok, akik hozzászoktak már, hogy a pocsék alapanyagból is ki kell hozniuk valamit - és a Nagyfater elszabadulnál így is nagyságrendekkel jobb produkcióról van szó..

A két igazi Stangle testvér, aki még a Holdról sem néznek úgy ki, mint Zac Efron póló nélkül, több száz jelentkező lány meghallgatása után végül két gyerekkori ismerősét vitte magával a lagziba, ami tőlük pár utcányira volt, mert az élet ilyen kis szimpla történeteket produkál.

Értékelés: 6/10