Gusztustalan, de lelkes

Sokan néznek rám furcsán, amikor bejelentem, hogy én még A meztelen doboshoz hasonló amerikai tucat-filmekben is találok valamit, amit szeretek. Igazság szerint én minden filmet a maga "súlycsoportjában" értékelek, és ez alapján mondom, hogy ez egy egész jól sikerült alkotás.

Peter Cattaneo rendező, Maya Forbes és Wallace Wolodarsky forgatókönyvírók egy laza vígjátékot szerettek volna összehozni, amire azért megy el a mindennapokban lefáradt néző, hogy amíg a kellemes melegben ücsörög a moziban, ne kelljen gondolkodnia, és egy felhőtlen, könnyed filmmel némileg helyrerázza magát. Ha nem így van az már tényleg baj, de én optimista vagyok.

Fish (Rainn Wilson), a legendás Vesuvius zenekar egykori vad dobosa céltalanul tengeti egyhangú napjait, amikor kirúgják állásából, és kénytelen beköltözni nővéréhez és annak családjához. Unakaöccse, Matt (Josh Gad) egyszercsak azzal a kéréssel kopogtat, hogy szedje elő porlepte dobverőit, és mentse meg zenekara életének első fellépését. A húsz éve elúszott hírnéven rágódó naturista és izzadós nagybácsi végül igent mond, és némi dobos ?túlkapással? le is zajlik a nagy este. Fishünk újra megtalálja önmagát, és addig-addig erőlködik, míg végül befuttatja a tini bandát ? és kezdetét veszi az őrült buli-turné.

Persze, a sztori nem is kicsit sablonos, mégis egy lendületes, vicces és könnyed világot sikerül az alkotóknak és a színészeknek körénk varázsolni. Rainn Wilson tökéletesen alkalmas a '70-es évek letűnt sztárjának bohókás és sokszor gusztustalan karakterének megformálására. A tini sztárokkal szintén elégedett voltam, mindenki hitelesen és egyedien játszotta szerepét. Christina Applegate is feltűnik a visszahúzódó dalszövegíró, Curtis (Teddy Geiger) belevaló anyjaként, és be kell vallani, hogy ismertsége sokat dob a filmen.

Összefoglalva: aki eleve utálja az amerikai sablonokat, ne menjen el megnézni... Aki viszont el tud vonatkoztatni ettől, és szimplán szórakozni szeretne egy jót, annak nyugodt szívvel ajánlom a vígjátékot, pláne, ha tetszett neki a Zene és szöveg vagy a Rocksuli.