Hajrá, csajok!

Lassacskán itthon is elszaporodnak az elsősorban az amerikai sporteseményekre jellemző lánycsoportok, akik hangos csatakiáltásokkal és megkoreografált ugrabugrával bíztatják iskolájuk csapatait, így segítve azokat győzelemre. Legfőbb ideje volt hát, hogy a hollywoodi filmesek elkészítsék a drukkercsapatok alapítására vonatkozó szabályok mozgóképes enciklopédiáját, amely alapján immáron bárki elkészítheti saját Pompon Kft-jének alapító okiratát.

Az alaptőke álljon csinos lányokból, minél rövidebb szoknyácskákból, színes pomponokból, na és szigorúan vett erkölcsi alapelvekből. Ezek legfontosabbika pedig ez legyen: "Mindig csak eredeti koreográfiával lépjetek a közönség elé!"

És éppen ez az a parancsolat, amelyre a filmben szereplő Torro csapata nem fordított elég figyelmet. Hiába kerül új csapatkapitány (az "Interjú a vámpírral" óta igencsak formássá lett Kirsten Dunst) a lányok élére, az előző vezér által betanított mozgássor bizony lopott. Méghozzá éppen attól a csapattól való, akikkel hőseink pár napon belül megmérkőzni kényszerülnek. Ez tehát az a hatalmas probléma, amely körül filmünk cselekménye bonyolódik. Mit tehet ilyen esetben a csapatkapitány, akinek rövidke álomkarrierjét kettétörheti egy ilyesfajta botrány? Mit fognak mindehhez szólni a fogpasztareklámokból kölcsönvett mosollyal megáldott iskolai bikák, na és a drákói szigorral megáldott szülők? Na és hogyan lehet ebből az alapanyagból nézhető filmet összehozni?

Kábé úgy, ahogyan azt az elsőfilmes rendező, Peyton Reed csinálta. Cuki csajok, jó zene, na és rengeteg poén tölti ki azt a másfél órát, amíg tart a cheerleaderek kálváriája, amelynek előre megjósolható befejezéséig - igaz hatalmas erőfeszítések és apróbb drámák árán -, de mégiscsak sikerül összehozni egy új, teljesen eredeti koreográfiát, meghódítani a suli legmenőbb csávóit, és porrá alázni az ellenlábas szurkolótábort az országos döntő nagyközönsége előtt.

A tinédzservígjátékok klasszikus formuláit szem előtt tartó filmecske a Hajrá, csajok!, amelynek legfőbb pozitívuma a színészi képességekkel valóban megáldott Kirsten Dunst szerepeltetése, illetve a műfaj koronázatlan királyának, a lázas Bambi-tekintettel megáldott Freddy Prinze Jr. mellőzése. Csak így tovább, Hollywood!