Hallam, a kukkoló

David McKenzie (Young Adam) filmjének főszereplője az a Jamie Bell, aki mindig olyan szabadidős tevékenységet űz, ami nincs igazán mások ínyére. Billy Elliot-ként box-edzések helyett táncórákra jár, amit a konzervatív papa nehezen tud lenyelni, de végül meglátja a fiúban lappangó tehetséget és megenyhül. Hallam Foe-ként is van egy kedvenc időtöltése mások kukkolása, amivel szintén nem lopja be magát környezete szívébe, pedig ez is legalább olyan jól megy neki, mint a ballett.

A 18 éves Hallam, apja házától elszakadva egy fa tetején lévő kuckóban tölti a mindennapjait. Egyetlen munkaeszköze a távcsöve, amivel előszeretettel leselkedik mások után. A leskelődés onnan ered, hogy Hallam képtelen feldolgozni édesanyja öngyilkosságát, amiben úgy érzi mostohaanyja keze is benne van. Ezért a zavart kamasz őt és az apját is néha meglesi és kihallgatja biztos, ami biztos alapon, ha más nem csak azért mert az új mama igazán vonzónak tűnik. Amikor a szülők nem tudják tovább tolerálni furcsa viselkedését, elszökik Edinburghbe. Ott kukkolja ki Kate-et, aki kísértetiesen hasonlít Hallam elhunyt édesanyjára. Hallam megpróbál a lány közelébe férkőzni, követi őt egy hotelbe, ahol a lány munkaügyisként dolgozik. Kate mivel nem tudja, hogy a fiú főállásban kukkoló így állást ajánl neki a hotelben. Hallam először a konyhán tördeli a tányérokat, majd feljebb kerül a ranglétrán és hordár lesz. Szabad perceiben pedig azzal van elfoglalva, hogy leskelődik Kate után, hol a lány háztetőjéről egészen testközelben, hol pedig a lány lakásával szemben lévő toronyóra padlásáról, ahová egyébként az otthoni fakuckó komfortját hiányolva be is költözik. Kate-nek aki mindezt nem sejti egyre rokonszenvesebbé válik a srác?

A film műfaját tekintve dráma, de nem az a fajta, amelyről lelkileg megtiporva lépünk ki, inkább amolyan szerethető édes-bús történet. Hallam részéről a kamaszkorral való küzdelem és túlfűtött indulatok azok, amik inkább drámainak hatnak, de Jamie Bell rendkívül természetes és könnyed játéka, ahogy a kissé pimasz és lelkileg összekuszált kamasz bőrébe bújik, olykor nevetést is csal az arcunkra. Kate részéről pedig egy nős férfival való kilátástalan kapcsolat adja a drámai hangulatot.

A film közepén mintha egy kicsit lelassulnának a történések, amikor egy kicsit sokáig kell kukkolnunk azt, ahogy Hallam kukkol, de nem mondható, hogy ez ront a film egészén. Mindent egybevetve végül Hallam megnyugvásra lel, levezeti a benne lévő feszültséget, de ehhez az kell, hogy az általa megkötözött mostohaanyja pancsoljon egyet a tó alján...