Három tökkelütött recept Halloweenra

Habár még van idő a töklámpások kifaragásáig és a legzombibb jelmez megalkotásáig, szerintünk nem árt felkészülni már fejben és hasban is a halloweeni mókára. Van is három tippünk, hogyan.

A Halloween fogalma csak az utóbbi évtizedben kezdett meghonosulni nálunk. November elseje a magyar – és számos más, európai keresztény - kultúrkörben a Mindenszentek napja, amit másodikán a Halottak napja követ. Amíg mi (immár sok sok ideje vallási hovatartozástól függetlenül) gyertyát gyújtottunk a halottaink emlékére és virágot vittünk elhunyt szeretteink sírjára, addig az angolszász területeken kialakult a Halloween a maga ijesztgetős-mókázós beöltözésével, meg a trick-or-treattel - és Jack O'Lantern legendájából az ikonikus töklámpással. Úgyhogy ha Halloween, akkor a trónfoglaló zöldség a tök, amely számos variációban lehet ízletes receptek alapanyaga. Kifejezetten halloweeni házibulikhoz ajánljuk a következő recepteket, amelyek könnyen elkészíthetőek, sok ember számára egyszerűen tálalhatóak és még a szomszédaidat is tuti odacsalják majd, olyan ízletesek. Csokit vagy csalunk!

 

Sütőtökös süteményszeletek - Az édes
Nagyon olcsón kihozható, mégis roppant finom édesség ez a guszta kis sütötökös sütivarázs. Habár kicsit melózni kell vele, szerintünk megéri a fáradságot. Extra tippünk, hogy mikor elkészült, készíts stencilt papírból (a kívánt vicces forma, például gonoszan vigyorgó töklámpás negatívját vágd ki), helyezd a sütire és porcukorral szórd meg és díszítsd tökmaggal.

Hozzávalók hat adaghoz:
45 dkg sütőtök (sült püré, ez nyersen, héjjal együtt kb. 95 dkg)

10 dkg vaj
17.5 dkg finomliszt (finom)
17 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
Fél dl tej
Fél csomag sütőpor
1 csipet só
Fél teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés
A tököt puhára sütjük, 200 fokon (kb. másfél óra alatt). Kihűtjük, majd leszedjük a héját, és villával összenyomkodjuk, vagy összeturmixoljuk a belsejét. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a sütőtökpürét, a lisztet, a sütőport, a sót, a fűszereket, és a tejet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

 

Bundázott tökrudacskák - A praktikus
Könnyen elkészíthető és még könnyebben tálalható kis vegetariánus nassolnivalóval kínálhatod a barátaidat, ha elkészíted ezeket a tökujjacskákat bundában.

Hozzávalók négy adaghoz:
50 dkg közönséges tök (zsenge )
125 g joghurt (natúr)
Fél csokor kapor
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg parmezán sajt
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint

Elkészítés
A tököt meghámozzuk, hoszzában kb 1 centi vastag szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig rudakra. Besózzuk a tökrudakat, állni hagyjuk negyed órát, átöblítjük vízzel, majd konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A joghurtba keverjük a finomra vágott kaprot, ezután ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A zsemlemorzsába reszeljük bele a parmezánt. A tökrudakat a kapros joghurtba mártjuk, majd megforgatjuk a sajtos morzsában. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és ügyeljünk, hogy ne érjenek egymáshoz. Kétszáz fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Nyamm!

 

Töltött hokkaido tök - Az asztal dísze
A házibuli koronája lehet ez a gyönyörűre pirult, különleges tökfajta hússal és minden jósággal a belsejében, aranyos kis sapkával a tetején.

Hozzávalók négy adaghoz:
1 kg hokkaido tök
5 dkg vaj
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes paprika
40 dkg csirke
20 dkg csirkemáj
Só-bors és Zsálya ízlés szerint

Elkészítés
Először a töknek levágjuk a "sapkáját", majd eltávolítjuk a magját. Hegyes szélű kanállal mélyítjük a tök belsejét úgy, hogy kb. 30-50 dkg tökhúsunk legyen, amit majd visszatöltünk. A tököt és a sapkáját jénai tálba, alufóliával letakarva betesszük a sütőbe, és elősütjük körülbelül fél óráig. Eközben vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát, a paprikával és a fokhagymával, majd hozzáadjuk a csirkehúst és a májat. Mikor már kifehéredett a hús, hozzáadjuk a kikapart tököt. Sózzuk, borsozzuk, majd mikor a tökkel megpuhult, belerakjuk a zsályát. Kivesszük a sütőből a tököt, és beletöltjük a ragut, a sapkáját pedig mellétesszük. Így sütjük még 30 percig. Tálalásnál ne felejtsük el rárakni a sapkáját!

Köszönjük a recepteket a Nosalty.hu-nak! Ha tetszettek a halloweeni fogások, akkor ne maradj a következő cikkünkről, ugyanis még Halottak napja előtt korgó hassal körbebarangoljuk a golyóbist és összegyűjtjük a legínycsiklandóbb halloweeni tradíciókat a világ minden tájáról!