Hát, nem szebb a vásznon, mint az életben?

  • Maze

A valós eseményen alapuló filmekben (is) szinte kötelező sokkal jobban kinézni, mint az a valóságban van. Cikkünkben megmutatjuk milyen hétköznapi hőst formált meg Jessica Chastain, vagy hogy milyen chilei focicsapat jött ki Ethan Hawke és mocskosul jóképű társaiből a kilencvenes években.

Nem is olyan rég jött ki a mozikban a Menedék című film Jessica Chastain főszereplésével, aki a Zabrinski házaspár egyik tagját játszva egy igaz történetet mesél el arról, hogy bújtatták a zsidókat a varsói állatkertben. Kollégánk kritikájában megemlíti, hogy mennyire sose volt olyan szépség Antonina Zabinski az életben, mint Jessica Chastain a filmben, és erről eszünkbe jutott, hogy de még hányan vannak így ezzel azok közül, akikről életrajzi (ihletettségű) filmet forgattak. 

Jessica Chastain - Antonina Zabinski, Forrás: Charley Gallay / Stringer / Getty Images Hungary // The Holocaust Heroes’ and Martyrs’ Remembrance Authority (“Yad Vashem”)

 

Ha más nem, a közelmúltból itt van nekünk sportmenedzser is Az egymillió dolláros kéz című filmből maga J.B. Bernstein, akit a vásznon Jon Hamm alakított. Jon Hamről mondjuk szó se róla, sokkal könnyebben elhisszük, hogy egymillió dolláros kezek fordulnak meg a közvetítése alatt, a valódi J.B. Bernstein pedig inkább hasonlít Al Pacino-ra, aki persze aligha jöhetett volna számításba a kora miatt. 

Jon Hamm és JB Bernstein, Forrás: Alberto E. Rodriguez / Staff / Getty Images Hungary

 

Bányászfilm jócsávó nélkül? Pedig Antonio Banderas felett már eljártak a legszebb évek, de még mindig jobb őt nézegetni A harminchármak című drámában, mint a férfit, akiről a szerepet mintázták. De hogy nemcsak a férfiakat ábrázolja tök másképp Hollywood (bizonyos szempontból érthető okokból), hanem a nőket is, az Zabinski mellett több másik példából is kiderül.

Antonio Banderas - Mario Sepulveda, Forrás: Carlos Alvarez / Stringer / Getty Images Hungary // Ralf Juergens / Stringer / Getty Images Hungary

 

Például Erin Brockovichéból, amiben az akkor még gyermektelen Julia Roberts játszotta a vérmes családanyát, az igazi Erint, aki különben ha szőkén is, de figurájában azért emlékeztetett a szupersztárra. 

Julia Roberts, Erin Brockovich, Forrás: Chris Jackson / Staff / Getty Images Hungary // George De Sota / Staff / Getty Images Hungary

 

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb hollywoodi filmre a fentiek mind elmondhatók, a mi személyes kedvenc példánk a témában mégis az  Életben maradtak, méghozzá azért, mert ott félistenekkel helyettesítettek egy egész chilei focicsapatot. Tinikoromban láttuk moziban, és sosem felejtem el, hogy a barátnőm azt állította, csak azért nem bőgte végig az egész filmet, mert a borostás Ethan Hawke-ról ábrándozott közben.

Ethan Hawke, Roberto Canessa, Forrás: Michael Loccisano/Getty Images Hungary // Wikipedia

 

A jófiúk mellett persze a rosszakról is meg kell emlékezzünk, ha más nem a filmről, amelyikben a gonosznak szurkolsz, akkor is ha tudod a vesztét.  Ez volna A Sakál napja, ami már csak azért is bekerült a válogatásba, mert mostanában kapta meg harmadik életfogytiglanját Carlos, a Sakál, akit köpcös, dél-amerikai mivolta ellenére a snájdig, szőke Edward Fox játszott (jó, később Bruce Willis is megkóstolta a szerepet, bár ne tette volna...)

Edward Fox - A Sakál - Bruce Willis, Forrás: Tim Whitby / Stringer / Getty Images Hungary // Keystone/Getty Images Hungary // Theo Wargo/Getty Images for M2M Construction

 

Végül, de nem utolsósorban ott van Ray Liotta és a Nagymenők. Ezt már csak azért is megemlítjük, hátha valakinek kedve támad megnézni újra az egyik legjobb gengszterfilmet. Az eredeti Henry Hill sajnos közel sem volt olyan sármos, mint az őt alakító színész, de szerencsére ez a film értékéből nem von le az ég adta világon semmit.

Ray Liotta - Henry Hill, Forrás: Frederick M. Brown/Getty Images // Wikipedia