Hatalmas logikai bukfencek kedvenc filmjeinkben – 2. rész

Folytatjuk korábbi összeállításunkat a filmes plot hole-okról. Ha jó filmről van szó, szívesen félredobjuk ezeket a logikátlanságokat, de tényleg ott vannak. Természetesen spoileresek leszünk, szóval óvatosan kattintsatok!

A kis hableány

Hiába a Disney egyik legjobb rajzfilmje, a történet fő történetszála egy óriási logikátlanságra épül: Arielnek ugye akkor maradnak meg a lábai, akkor maradhat az emberek között, ha három napon belül Erik herceg szerelmes csókot vált vele, csakhogy a gaz Ursula direkt elvette a lány hangját. Ariel aztán csetlik-botlik, szegény Sebastian nem győzi úgy terelgetni az eseményeket, hogy elcsattanhasson az a romantikus csók. Csakhogy. Az Ursulásval kötött szerződés aláírásakor láthatjuk, hogy Ariel tud írni.

Akkor mi a rossebnek nem írja le egy cetlire, hogy "Hé, Erik, szeress belém marha gyorsan, és három napon belül csókolj is meg, különben életem végéig tekergő kis rusnya féreg leszek!"???

 

Mátrix

Ha a gépek pusztán energiaforrásként használják az embereket, miért nem jó nekik mondjuk a tehenek? Nem kellene vacakolni akkor a virtuális világgal, legfeljebb egy egyszerűvel, amiben békésen legelgetnek a tehenek, nem fenyegetné őket a Kiválasztott próféciája, rég kiirthatták volna a maradék emberiséget és a gépek nyugalomban élhetnék a kis életüket.

Forrás: Warner Bros.

 

Csillagok háborúja

Hogy elrejtsék az ikreket Anakin Skywalker/Darth Vader elől, Leiát az Alderaanra viszik – Luke-ot pedig a Tatuinra, az apja szülőbolygójára, a rokonaihoz, ahol ráadásul a Skywalker nevet viseli! Obi-wan Kenobi nem volt a cselszövés nagymestere (igaz, Darth Vader nem is találta meg, vagy nagyon nem is kereste.)

 

Jelek

M. Night Shyamalan filmjében a gonosz földönkívüliek számára ártalmas a víz. Akkor mi a túrónak gonoszkodnak egy olyan bolygón, aminek 75 százalékát víz borítja és az ott lakók testének is (kortól függően) 60-80% víz? Arról nem is beszélve, hogy a film elején egy harmattal borított kukoricásban rohangálnak.  Házhoz jönnek a pofonért.

Forrás: Port

 

Karácsonyi filmek

Sok karácsonyi mesefilmben valóságos a Mikulás, és szenteste szépen körbejárja a világot, hogy a kéményen lemászva ajándékokat vigyen a gyerekeknek. Azt egy dolog, hogy sok helyütt már nincs is kémény (talán éppen ezért, a Mikulás a filmek alapján kizárólag jómódú amerikai kertvárosokba érkezik.) Viszont: ezekben a filmekben mindig benne van, hogy a felnőttek már nem hiszenk a Mikulásban. No de ha nem hisznek, és a Mikulás viszi az ajándékokat, akkor ők már élből nem vesznek a gyereknek, hiszen a Mikulás hoz. Akkor hogy is van ez? És mi van a felnőttek ajándékaival? 

Forrás: MTVA/Duna Tv

 

Eurotúra

Miután Scotty-t kidobja a barátnője, kap egy emailt német levelezőbarátjától Mieke-től, aki találkozni szeretne vele, de a srác részegen elküldi a fenébe, mert végig azt hiszi, hogy fiú. Később az öccse mondja el neki, hogy nem, a Mieke német lánynév, és mire Scotty észbe kapna, hogy bocsánatot kérjen tőle, kiderül, hogy a lány letiltotta a címét. Ekkor születik meg az ötlet: el kell utazni hozzá, hogy bocsánatot kérhessen. Node. Miért nem csinált egy új e-mail címet, és írta meg arról bocsánatkérő levelét?

A falu

A film végén kiderül, hogy a 18. századi közösség valójában a 2000-es években egy pennsylvaniai erdőben él, elzárva a külvilágtól. Ami egyszerűen lehetetlenség. Ha valahol tényleg az Isten háta mögötti erdőben lennének, talán kivitelezhető lenne az elszigeteltség, de itt nem: erdészeknek, durrogtató vadászoknak (persze, ha engedélyezett az erdőben a vadászat), túrázóknak valamikor egészen biztosan fel kellett volna bukkani. És ami még valószínűbb: rendszerint repülők szállnának el a terület fölött – a falu lakói miatt csak nem irányítják át a légiforgalmat. Azt se feledjük, hogy egy ilyen közösség már csak azért sem maradhat az erdőben felfedezetlenül, mert ha egyáltalán lehetséges is ott élniük, millió papírmunkával járna az engedélyek és egyebek elintézése.

Világok harca

H.G. Wells klasszikus invázós sci-fijének Steven Spielberg-féle feldolgozásában a tripodok már régesrég a föld alatt szunnyadnak. De az idők során városokat építettek föléjük, legalább az építési munkák során az emberek hogy nem vették észre, hogy van valami alattuk? Vagy nagyon mélyen voltak? De akkor hogyan jutottak olyan hamar a felszínre? Továbbá: láthatjuk, hogy az idegen valahogy egy, az égből érkezett sugárral bezuttyannak a föld alá. Jobb híján nevezzük teleportálásnak, bár látjuk őket. Honnan küldték őket? Egy másik bolygóról (a Marsról) átutaztatták őket a világűrön?

Forrás: UIP-Duna Film

 

A függetlenség napja

A vírus, amivel megfertőzik az idegenek anyahajóját... Hogyan? A földönkívüliek is ugyanazt az operációs rendszert használják, mint az emberek?

 

Titanic

Az a nyavalyás ajtó...

Forrás: CBS via Getty Images

 

Összeállításunk első részét itt olvashatjátok.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!