Hétfői női

Éljenek a lányok, asszonyok, akiket vidáman köszöntünk ezen a napon, ahogy a képen is látszik. Olyan jó, hogy megoldódik a mindennapi dilemma, és ezen a magától szép napon a tematikai programválasztás jelentősen könnyül. Köszöntik a szebbik nemet mindenféle módozattal, beszélgetéssel, színházzal, zenével, örüljünk tehát, hogy otthon lehetünk, és adózzunk a lányoknak, de figyelem férfiak, ne csak ma!

Nőkről nőknek - nőnapi műsor

Online, március 8., 8:00

A Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár online nőnapi műsorában vendégeikkel - Berecz János, Balogh Béla, valamint Marján Szabolcs - azokról az értékekről, tulajdonságokról beszélgetnek, amelyeket egy párkapcsolatban, illetve egy munkahelyen csak a nők tudnak biztosítani.

Antigoné

Online, március 8., 8:00

A koreográfusi elgondolás szerint a mű, Szophoklész: Antigoné című drámáján alapul. A történet a testvéri kötelékek bemutatásáról szól, mely szeretetben a halálig kísér, vagy az egymást ért ellentétek miatt a halálba taszít.

A létezés eufóriája - filmvetítés

Online, március 8., 9:00

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág c. előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. A premier óta 85 alkalommal játszották Budapesten, vidéken, és külföldön - többek között Bécsben a Volkstheaterben, Szabadkán, Berlinben és szerte Németországban. A film az előadás próbafolyamatát követi végig.

Vasarely és a színek

Online, március 8., 11:00

Victor Vasarely számára a színek és azok egymásra gyakorolt hatása rendkívül fontos volt. Saját forma- és szín kelléktára, a Plasztikai egység segítségével kódolta képeit, ezáltal egyszerűbben reprodukálhatóvá váltak. Az egy órás interaktív vezetésen megismerhetitek Vasarely színkontrasztjait, a színek kapcsolatát és néhány játékos kísérletben is részt vehettek.

A szenvedéstől a megszabadulásig - Mireisz László online előadás-sorozata

Online, március 8., 14:30

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, az egyház elnöke, Mireisz László által vezetett A szenvedéstől a megszabadulásig című kurzust online formában tartják meg, melyre így nem csak a főiskola hallgatói, de bármely "külsős" érdeklődő is csatlakozhat a virtuális térben.

Ifj. Vajda Gyula és zenekara online koncertje nőnapra

Online, március 8.,  15:00 

Az ismert prímás nagyszerű zenekarával tiszteleg a nők előtt a magyar nótairodalom  gyöngyszemeiből válogatva itt, a Csili Facebook-oldalán.

Online kamarai nőnapi rendezvény

Online, március 8.,  16:00 

Nőnap alkalmából színes, érdekes, tartalmas programmal kedveskednek a női vállalkozóknak online!
Milyen kihívásokkal kell megküzdenie a női vállalkozóknak a jelenlegi gazdasági helyzetben és milyen lehetőségek, közösségek segíthetnek? Többek között ezekről a témákról beszélget meghívott vendégükkel Bombera Krisztina újságíróval, Fábián György.

Délutáni Online Bábos mesekuckó Krisztával

Online, március 8.,  17:00 

Bábos mesék, mondókák, dalok és kézműveskedés mindenkinek, akinek fontos, hogy együtt legyünk és tudjunk kapcsolódni egymáshoz a meséken keresztül, miközben észrevétlenül fejlődünk.  Csatlakozni regisztrációt követően tudtok az e-mailben kapott linken.

Kolibri MobilMesék

Online, március 8.,  18:00 

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesével kedveskednek közönségüknek. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Tíz évvel Fukusima után (PEACH workshop)

Online, március 8.,  18:00 

A 2011. március 11-én bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű tóhokui földrengés és az azt követő cunami humanitárius válságot és jelentős gazdasági károkat okozott Japánban, miközben súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el a Fukusima Daiicsi erőműben, kiváltva a világ legsúlyosabb atomkatasztrófáját az 1986-os csernobili válság óta.

A nők helye, szerepe és a női szempont a művészettörténetben

Online, március 8.,  19:00 

Oltai Kata művészettörténész, az előadás folyamán bemutatja, milyen ábrázolási konvenciók vonatkoztak a nőkre, hogyan őrizte, védte a kulturális kánon a meghatározóvá vált helyiértékeket, min változtatott a vizuális kultúra megnevezés, az identitásmozgalmak és a női szempont előtérbe kerülése, azaz a nők öndefiníciójának lehetősége.

Miklósa Erika, Balázs János és Horváth István közös estje - Online közvetítés

Online, március 8.,  19:00 

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban.

Táncműhely #13 - Békési-Szombati Anett: Soft Wave Kortárstánc

Online, március 8.,  19:00 

A Trafó az előadások mellett a megnyitása óta heti rendszerességgel ad helyet különféle mozgás- és táncóráknak a Műhely Alapítvány szervezésében. Így van ez a korlátozások ideje alatt is. Meghívták a Trafóban oktató, egyedi szemléletet és gondosan kidolgozott technikát átadó tanárokat, hogy többéves szakmai tapasztalatukat most az online térben osszák meg.

Müpa Home LIVE - Rameau: Hébé ünnepei, avagy a líra mesterei - magyarországi bemutató

Online, március 8.,  19:30 

Sok olyan zenebarát van, akit, ha megkérdeznek, mi az a Les Talens Lyriques, azt válaszolja, egy híres francia régizene-együttes - pedig azt is válaszolhatná: egy híres francia régizene, amelyről együttest neveztek el. A mű magyarországi bemutatója jóvoltából most megtudhatjuk, milyenek lehettek Hébé ünnepei, és milyenek azok a „lírai tehetségek”, amelyekről a színpadi zene nagy kalandjába csak ötvenévesen belevágó, hosszú életű barokk mester mesél prológgal ellátott, háromfelvonásos opéra-ballet-jében.

Legendás dalszerzők: Jim Morrison - szórakoztató rocktörténet

Online, március 8.,  20:00 

Bulvár és történelem, örök és felejthető sztárok, rengeteg archív anyag – és persze sok-sok zene a K11 sorozatában. Előadó a Kőbányai Zenei Stúdió rocktörténet-tanára: HEGYI György.

Finucci Bros Quartet - Forever Chick Corea

Online, március 8.,  20:00 

A Finucci Bros Quartet 2009-ben jött létre Balogh Roland vezetésével. A zenekar négy kiemelkedő muzsikusból áll, akik számos versenyen bizonyították tehetségüket. A zenekart inspirálta és motiválta a 2021 február 9-én elhunyt géniusz, Chick Corea munkássága. Ezen est alkalmából a mester előtt tiszteleg a zenekar.

SzínpadON: Triolina Folk koncert

Online, március 8.,  20:00

A táncházmozgalom új, egyedülálló kezdeményezése: 3 prímás hölgy állt össze egy formációba.
3 nő, 3 generáció, 3 különböző életérzés egy-egy zenei gondolaton belül. Mindezt úgy, hogy szigorúan megtartják az archaikus magyar népi hegedülés szabályait, funkcióját, stílusát, technikáját. Ahogyan CSAK ők a NŐK tudják.

Mamma Mia, micsoda koncert! – ABBA slágerek szimfonikus zenekarral

Online, március 8.,  20:00

Tudta, hogy a családok nagy részében a kultúra fogyasztásának motorjai a nők? Ők azok, akik számos teendőjük mellett még koncert- vagy színházjegyet sem felejtenek el venni! Az ő tiszteletükre nőnapon még egyszer elérhető a Pannon Filharmonikusok  nagysikerű Abba emlékkoncertje.