Hihetetlen család

A tipikus amerikai kertvárosi életet élő Bob valaha Batmant és Supermant is lepipáló szuperhősként segítette az emberiségét Mr. Irdatlanként, néhány apró malőr azonban elég volt ahhoz, hogy a jó szándékú világmegmentőt félreállítsák az útból. A hajdani hős természetesen nem elégszik meg az unalmas élettel.

A tipikus amerikai kertvárosi életet élő Parr család feje, Bob valaha Batmant és Supermant is lepipáló szuperhősként segítette az emberiségét Mr. Irdatlanként, néhány apró malőr azonban elég volt ahhoz, hogy a jószándékú világmegmentőt félreállítsák az útból és így a biztosítási ügynökök - számára - szürke hétköznpjait kénytelen élni. A hajdani hős természetesen nem elégszik meg az unalmas élettel, melyben szintén emberfeletti erővel és tulajdonságokkal bíró neje és szüleik extremitását öröklő három gyereke - a legkisebbet leszámítva - is osztozni kényszerül. Mikor egy rejtélyes megbízást kap, újra felölti a szuper-szerkót és belesétál egy jól kitervelt cselszövésbe, ahonnan csak a családi összefogás mentheti őt meg.

Újabb képregénykultúrán alapuló mozi Hollywoodból, a firka-hősök azonban ezúttal nem élőben, hanem animációs rajzfilmfiguraként jelentkeznek a mozikban. Szerencsére ez a formátum talán még szórakoztatóbb és némileg talán hitelesebb mint bármely élő szereplős verzió (lsd.: Pokolfajzat vagy a Macskanő) valószínűleg ez az a műfaj, ahol a képregénynek létjogosultsága van a mozikban. A Hihetetlen család az amerikai képregényen felcseperedő generációk ízlését szolgálja, s teszi ezt oly pazarul, hogy minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmeként tartják számon. Története nem egy konkrét képregényen, hanem leginkább a műfaj összes példányából merített egy-egy ötletet. Kivitelezése a Pixarhoz méltón lenyűgöző, a sztori pedig valószínűsíthetően az egymással folyamatosan versengő rivális rajfzilmgyárosok által piacra dobott animációs filmek egy újabb típusát testesíti meg: az akciódús és kalandos mesék kategóriáját.

A szereplőknek hangjukat kölcsönző eredeti sztárok - Samuel L. Jackson vagy Holly Hunter - hiányáért bőségesen kárpótol a családfő hangját alakító Csuja Imre vagy a Nyulánkának - a hősnőből lett háztartásbeli Parr-anyukának - hangot adó Gubás Gabi.