Hosszú hétvégén legyél okos! Pihenj is meg ne is!

Olyan sokszínű programajánlattal fordulunk rá az október 23-i hosszú hétvégére, hogy mi is meghatódtunk magunktól. Lesz filmfesztivál, dizájnvásár, süllőfesztivál és persze az '56-os forradalmat is méltóképp megünnepelhetjük.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Várkert Bazár, október 18-21.


Ősszel a Margó történetében először a Várkert Bazár lesz az irodalmi fesztivál helyszíne, hogy az eddigieknél nagyobb helyen, több programmal, színesebb könyvvásárral ünnepelhessük az irodalmat. Külföldi vendégekkel, koncertekkel, könyvbemutatókkal, beszélgetéssorozatokkal, családi programokkal várnak mindenkit október 18-21. között a Várkert Bazárban.

Spanyol Filmhét 2018 – Uránia Nemzeti Filmszínház, október 16-22.


Pablo Berger, Manuál Martín Cuenca, Carla Simón, Brian Alexander, Gustavo Salmerón, Lino Escalera, Fernando González Molina, Santiago Segura, Ramón Salazar és Isabel Coixet. Mi a közös bennünk? Mind Goya-díjra, azaz a spanyol filmdíjra jelölt rendezők, akiknek legújabb alkotása október 16. és 22. között az Urániában tűnik fel az idei Spanyol Filmhét programjában. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös, egyhetes rendezvényen a kortárs spanyol mozgókép kiemelkedő filmjeivel találkozhatnak a nézők. A tíz alkotást felvonultató program széles spektrumát mutatja be az idei és a múlt év spanyol filmtermésének, hiszen dráma, vígjáték, thriller, de még dokumentumfilm is kerül az Uránia vásznára. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Szigligeti Süllőfesztivál 2018 - Szigliget, Rendezvénytér, október 20-22.

 

Az őszi Balaton festői hangulatának díszletei között színvonalas programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást kínálnak.


Mozinet Filmnapok 2018 – Országszerte, október 20-23.


Október 20-23. között a világ filmtermésének legjavában merülhetnek el a nézők a 8. Mozinet Filmnapoknak köszönhetően. A programban öt film jóval a hivatalos hazai premiert megelőzően lesz látható. A válogatás ezúttal olyan alkotókra fókuszál, akik korábban Oscar-díjat nyertek, vagy jelölték őket. Paolo Sorrentino Berlusconit bemutató gigantikus alkotása, Asghar Farhadi Mindenki tudja című feszes thrillere az Oscar-díjas Penélope Cruz és Javier Bardem főszereplésével, az Oscar- és BAFTA-díjas lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháborúja, a lebilincselően izgalmas kolumbiai Az átkelés madarai, az első libanoni film Oscar-jelölt film, A sértés most lesznek először láthatóak hazánkban.

 

Felnőtt Birkózó Világbajnokság - Papp László Budapest Sportaréna, október 20-28.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség 2016 szeptemberi döntése értelmében 2013 után ismét Budapesten rendezik mindhárom szakág - szabadfogás, kötöttfogás, női birkózás - világbajnokságát.

 

13. DECATHLON FittAréna - BOK Csarnok (SYMA), október 20.

A 13. DECATHLON FittArénán 13.000 négyzetméteren ismerkedhetsz a fitnesz legújabb trendjeivel. Kipróbálhatod a még ismeretlen mozgásformákat, vagy részt vehetsz kedvenc edzőid óráin.

Drakula vár! Vajdahunyadvár - Boldog születésnapot, Lugosi! - Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM), október 20. 18h

Rémségekkel teli, játékosan borzongató estére hívja a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a látogatókat október 20-án, szombaton 18.00 órától. Egy autentikus vámpír-esthez talán nincs is jobb helyszín Budapesten a múzeumnak otthont adó, városligeti Vajdahunyadvárnál. A páratlan épületegyüttes egyik legfontosabb mintájául ugyanis a Hunyadiak büszkesége, az erdélyi Vajdahunyad vára szolgált, ahol a legendák szerint az „igazi” Drakula, a kegyetlenkedéseiről elhíresült Vlad Tepes havasalföldi vajda raboskodott.

Sissi, Magyarország szerelmese – séta a Várkert Bazárban - Várkert Bazár, október 20. 15h

A világ legszebb uralkodónőjének vonzalma a magyarok iránt. A túra során megismerheti a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotásának, az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazárnak múltját és jelenét.
Indulás: a Jegy és Turisztikai Információs Iroda elől (Várkert Bazár főbejárat)

'56 falun - Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), október 20-23.

A Skanzen '56 emlékére rendhagyó programmal, a forradalmi események korhű megelevenítésével várja az érdeklődőket. Ajánlják a programot azoknak, akik a magyar történelemnek ezt a eseményét nem könyvekből, levéltárakból, vagy filmekből szeretnék megismerni, hanem élő jelenetekből. A múzeumban megelevenített epizódok néprajzi és történeti kutatásokon alapulnak és a vidéki települések részben kevésbé ismert epizódjaira koncentrálnak.

 

WAMP design vásár – Millenáris, október 21. 10h


A WAMP októberben visszatér a Millenárisra, és az idén 15 éves Design Hét Budapest programjaként kezdi meg az őszi-téli szezonját. Ezen az alkalmon a vásár elsősorban a designerek közötti együttműködésekre, közös kollekciókra, tervezőpárosokra és alkotócsoportokra fókuszál oktatási- és szakmai szervezetek bevonásával.

 

WEEGEE – A HÍRES, 1935–1960 – Mai Manó Ház, 2018. október 18. - 2019. január 20.

Forrás: Mai Manó Ház

 


A harmincas-negyvenes években Weegee neve szorosan összefonódott New Yorkkal és az ottani városi élettel. Weegee a depresszióval és gazdasági válsággal küzdő társadalomban szembesítette nézőit a magánnyal, a szegénységgel, és a bűnözéssel. Ugyanakkor megmutatta a szépség és a boldogság pillanatait is, mivel ezek is hozzátartoznak a New York-i Lower East Side életéhez, Harlemhez, Boweryhez. Munkássága azonban mégsem csupán a témája miatt vált ismertté, képeinek művészi ereje, drámai hatása, nyers realizmusa, éles kontrasztjai úttörő hatással voltak az elkövetkező fotográfus nemzedékekre. A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás az életmű legjobb képei közül mutat be 104-et, amelyek meghitt közelségből rajzolják ki New York portréját.

Szabad Október fesztivál - 1918 és 1956 baloldali öröksége - Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó, Auróra, BK41 Közösségi Tér - Munkásmozgalmi Könyvtár október 22-29.

Október 22. és 29. között megemlékezéseket, beszélgetéseket, szabadegyetemet, történelmi sétákat szerveznek a magyar történelem talán legszebb, a baloldal emlékezetére leginkább méltó események emlékére. A Gólya Szövetkezet, a Kettős Mérce blog és Közélet Iskolája idén először rendezi meg a Szabad Október fesztivált!