A szenteste közeledtével egyszerre szeretnénk ajándékokra lecsapni és forró ételekkel, italokkal, na meg vérpezsdítő mulatozással elfelejtkezni a ránkszakadó hidegről. Magyarország legjobb karácsonyi vásárain mindezt egyszerűen meg is tehetjük.
5. Karcagi Szent Miklós-napi Disznótor- és Házi Pálinka verseny
A Mikulás nem csak a gyerekek ünnepe, és erre ez a karcagi esemény az ékes bizonyíték. A Szent-Miklós napon, azaz december hatodikán megrendezésre kerülő ünnepség férfias és asszonyi munkanap is egyben, mivel a felhőtlen mulatozás itt komoly gasztronómiai feladatokkal jár. A verseny két részből áll: egyfelől a disznótorosok háromtól tíz fős csapatai terelik vágásra a száz és kétszáz kiló közti sertést, majd reggel hattól egész nap serénykedve hagyományos disznótoros ételt kell készíteniük a malactól. Másfelől, mivel a disznótor bizony izzasztó feladat, a pálinkafőzők sorra kínálják valódi gyümölcspárlataikat kóstolásra. Kora délután pedig egy zsűri fog győztest kiáltani mindkét kategóriában, de a közönség tovább is élvezheti a disznótoros ételeit: lesz itt hagymás vér, frissen sültek (hurkák, kolbászok, pecsenyék, tepertők), káposztás ételek és sok más finomság, na meg a hideg elleni legjobb folyékony kabát, a pálinka.
Magyar ízek karácsonyi vására és Vörösmarty tér
December 12-től tizenkét napon keresztül, reggel kilenctől este tízig látogatható Budapest központjában, az Erzsébet téren a Magyar Ízek Vására (hívószavak Deák tér melletti rész, Óriáskerék, Akvárium, volt Gödör) az ízes és finom karácsonyi vásár. Tulajdonképpen egész évben megy a kis tavas-félparkos részen valami: nyáron a Cseh sörfesztivál is jó darabig a közelben sátrazott és gyakran szállt élőzene, na meg finom illatkavalkád az Erzsébet tér körül. Most kétszáz termelő közel ötszáz terméke közül válogathatunk: a kulináris finomságok, mint a kemencés lángos vagy épp a tél édes slágere, a kürtőskalács mellett ízesített krémsajtokkal, erdélyi füstölt csülökkel, pálinkával és fahéjjal kevert akácmézzel, valamint csokoládékülönlegességekkel is várják a látogatókat – de karácsonyra is bevásárolhatunk a többnyire kézzel készített bőrtáskák, gyapjútakarók, esetleg illatos szappanok közt. A Magyar ízek keretében ingyenesen megtanulhatunk fafaragásos mézeskalácsot is készíteni, de a saját kürtőskalácsunkat és
gesztenyénket ugyancsak megsüthetjük, ha jókor vagyunk az Erzsébet téri foglalkozásokon. Tipp: innen már csak egy kőhajításnyira van a Fashion street és a Vörösmarty tér, ahol egész évben, de karácsonykor legfőképp tömve vannak a kis fa standok a legjobb kulináris betevőkkel. Hatalmas üstökben rotyognak a húsok, óriási lábosokban gőzölög mámorítóan a forraltbor, hosszú sütőlapon izzadnak a kolbászok és ötkilós parasztkenyerekből kanyarított szeletekkel adják mindezeket, ha a bőség zavarában sikerült választanunk. Habár a Vörösmarty téri vásár az utóbbi években a külföldiek nagy kedvencévé vált, így áraiban magasabb, mint amit utcai kifőzdékre rászánnánk: de már az illatkavalkádért, a látványkonyháért és a gyönyörű fényekért is érdemes egy kört menni a Gerberaud árnyékában.
V. Tihanyi forraltborfőző verseny
A jelenlegi kedvezőtlen időjárás miatt december hatodika helyett huszadikára tették át Tihanyban az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő forraltborok főzőversenyét. A kóstolással egybekötött különleges esemény Mikulásnapi behelyettesítése egésznapos programokat, ingyenes tárlatvezetést, gyerekeknek játszóházi bütyköldét és Mikulásváró programokat, egyébiránt pedig adventi ajándékvásárlást és élőzenei koncerteket kínál azoknak, akik a Balaton legszebb városát hótakaróban és jégpáncélban is ugyanúgy szeretik. Természetesen a levendularajongók sem fognak üres kézzel távozni: a minőségi levendulás termékek (tusfürdők, szappanok, illóolajok és egyéb, testet-lelket kápráztató jóságok) kedves kis csomagokban lesznek elérhetőek a tihanyi Tourinform irodájában.
Adventi zenés hétvégék Villányban
A borok kedvelőinek ajánlott ez a program is, méghozzá a festői Villányban. Idén karácsonykor minden hétvégén lemehetünk a Siklósi kistérség talán legismertebb településébe, ahol körülbelül kétszáz család foglalkozik valamilyen módon bortermeléssel.
A programok közt szerepel az ünnepélyes adventi gyertyagyújtás, keresztállítás az Oportó étteremnél, kézműves képeslapok készítése, de lesznek koncertek, hangversenyek és az élőzenéhez járó forraltboros-mézeskalácsos, karácsony illatú eszem-iszom.
A városban emellett külön gasztronómiai élvezetekkel egybekötött bortúrákra is be lehet nevezni a termelőknél, amely minden bizonnyal felejthetetlen előkarácsonyi élmény lehet mindenkinek (aki elmúlt tizennyolc).
Bónusz: Buborék Fesztivál Ünnepi Kiadás
Ha vége lesz a karácsonynak és nem tudod, hogy töltsd a két ünnep közti időszakot, akkor ne búsulj, hanem inkább ismerkedj meg a legminőségibb pezsgőkkel! A buborékos borok (nem, nem a fröccs) előtt tiszteleg Budapesten a Zrínyi utcai Duna Palotában a Buborék Fesztivál. Az ingyenesen látogatható (de a standoknál italonként adózó) program fő műsorszámai az olyan boros-bubis italok mint a a champagne, a pezsgő, a cava, a prosecco és egyéb szénsavas habzóborok. Aki ivott már valaha proseccót, az tuti, hogy be fog nézni erre az eseményre, amely a karácsonykor jellemző napi tizennyolcszori étkezés átlal felhalmozódott telítettséget kívánja pezsegve levezetni december 27. és 30. között. A szilveszteri háromnapos alapozó dínomdánom során a magyar borvidékek mellett nemzetközi választékkal is találkozhatunk: az olasz, a francia, a spanyol, a dél-amerikai és az újvilági régiók bor alapú buborékos alkoholos italainak legjava képviseltetni fogják magukat - mi pedig magunkat.