Indián nyári péntek

Színes válogatás a pénteki szórakozásokhoz.

Pici Bonbon

ZUG Színház és Művészeti Tetthely Szeged, szeptember 10., 08:20, 10:20, 16:45

Góbi Rita ebben az előadásában a tánc átadásának gesztusára, a mozgásra és az apró csodák fontosságára hívja fel a figyelmet, úgy hogy közben mindenki együtt mozog és együtt fedezi fel az előadás világának rejtett kincseit.

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó

Merkapt Maraton Sportközpont, szeptember 10., 09:00-tól

Most újra lehetőség nyílik a nagyközönség elé tárni azt a sportági és zenei palettát, mely során minden kis – és nagy gyermek, sportos és kevésbé sportos felnőtt, fiatal és idős egyaránt megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát és/vagy hangszert. A rendezvény 0-99 éves korig fogadja mindazokat, akik belekóstolnának a sportok és hangszerek világába.

50 éves az MKOE

Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, szeptember 10., 09:00-tól

Jubileumi Országos Kaktuszkiállítás, Szimpózium és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében. A kiállítást és szakmai szimpóziumot az elmúlt 50 év megemlékezése köré szervezik a megszokott helyen, az ELTE Füvészkertjében. A mostani rendezvény különlegessége, hogy vegyes és igen csak idős gyűjteményeket, kaktuszritkaságokat, szukkulenseket mutat be két kiállítási sátorban mintegy 100 m2-en.

Tragédia: az ember

Pinceszínház, szeptember 10., 10:00, 13:00, 15:00

Madách Az ember tragédiája művét újragondolta diákoknak és fiatal lelkű felnőtteknek: Ágens és Vucsics Virág. Az ember tragédiája rendkívül aktuális, legfőképp a középfokú oktatási rendszerben részesülők számára. Hiszen a mű, a leginkább érintett korosztályt érdeklő kérdéscsoportjaira reflektál.

Újpesti BorVíkend

Újpesti Szent István tér, szeptember 10., 15:00-tól

Újpest jól ismert borfesztiválja, ami 2018 óta a város programsorozatának szerves részévé vált, idén is több mint húsz borászattal, két pálinkáriummal és négy gasztro kiállítóval kedveskedik a vendégeknek. A nagyközönség számára újdonságként mutatkozik be, egyben itt debütál a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje. Az érdeklődőket a borkóstoláson túl kulturális és gyermekprogramokkal, a kulináris élvezeteket kedvelőket gasztronómiai finomságokkal várják.

17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Miskolc, szeptember 10-18.

Az idei 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kisjátékfilmes versenyprogramja talán minden eddiginél erősebbre sikerült. A benevezett filmek közül az előzsűri 23 ország, 38 alkotását válogatta be a versenyprogramba. A kisjátékfilm mezőnybe beválogatott filmeket kiválóan fémjelzi, hogy bekerült a programba a 2021-es Oscar-jelölt Börtönlevelek (The Letter Room) is.

XXIII. Szarvasi Szilvanapok

Szarvas, szeptember 10-12.

A szilvamennyország csak rád vár. A szarvasi szilva háromnapos ünnepének kínálatában titkos szilvás receptek, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények, no meg a rézüstökben rotyogó szilvalekvárok éppúgy szerepelnek, ahogyan élő koncertek, családi és gyerekprogramok, valamint utcabál is. A szarvasi szilva igazi hungarikum.

IX. Zajkert

MODEM Debrecen, szeptember 10-12.

A Zajkert nevű rendezvényt immáron 9. alkalommal rendezik meg Debrecenben szeptember 10-11-én a BanZaj égisze alatt. Az esemény az elmúlt években az ország egyik legnagyobb experimentális, kísérleti, improvizatív zenei rendezvényévé nőtte ki magát. A forma bontási terület, illetéktelenek lázadása szigorúan tilos! A zaj ön-, és közgerjesztő, pillanatnyilag kiteljesedő, ártatlan elkövető, megrögzött parancsmegtagadó. Stimulált káosz, alá-, és fölérendelt viszony, mámorblokád, inverz pátosz.

Pictorial Plusz

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, szeptember 10., 18:00

Vetítéssel egybekötött beszélgetés Hirling Bálinttal, Stiller Ákossal, Urbán Ádámmal. Moderátor: Kopin Katalin. A program során a Pictorial Collective három fotográfusával beszélgetünk arról, hogy milyen motivációk és történetek húzódnak meg egy-egy hosszútávú fotóprojekt hátterében. A személyes érintettség, az empátia, az elemző figyelem hogyan befolyásolja a fotóesszék alakulását.

Timár, a Mesti

Hagyományok Háza, szeptember 10. - november 12.

A Hagyományok Háza fotókiállítása Timár Sándor 90. születésnapjára. Timár Sándor bő hat évtizedet átívelő munkásságának áttekintése komoly kihívás. Erre vállalkozik most a Hagyományok Háza által bemutatásra kerülő, mozgóképekkel is kiegészített fotókiállítás, amelynek kurátora Sebő Ferenc, Timár Sándor egyik legmeghatározóbb munkatársa.

Carmen

Eiffel Műhelyház - Bánffy-terem, szeptember 10., 19:00

Az operarendezés „Tarantinója”, a katalán rendező, Calixto Bieito előadásaiban a történetek valóságát húsba vágó élességgel és ezért megrázóan provokatív módon mutatja be. Mi sem passzolna jobban ehhez a rendezői stílushoz, mint a szintén őrült indulatokat és érzelmeket megmozgató Carmen?

Recirquel: Solus Amor

Müpa - Fesztivál Színház, szeptember 10., 19:00

A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás, amelyben az új cirkusz, valamint a klasszikus és modern tánc egyesül.

Táncórák

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, szeptember 10., 19:30

Az utolsó óra és az Istenek tanácsa után ismét Mark St. Germain-darabot tűz műsorra a Rózsavölgyi Szalon. Az amerikai drámaíró 2014-ben írott romantikus és szellemesen szórakoztató színműve – azon túl, hogy ajtót nyit az autisták világára – egyben elgondolkoztat is: mégiscsak közös ez a világ, amelyet ki így lát, ki úgy, hiszen mindenki másképp egyforma.

Méhkas

Budapesti Távmozi, szeptember 10., 20:30

A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Kruša faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát – a film igaz történetalapján készült.

Kampec Dolores

Hunnia Art Bisztró, szeptember 10., 21:00

A Kampec Dolores-t Hajnóczy Csaba alapította a Kontroll Csoport feloszlása után 1984-ben. Szürreális dalszövegek, pszichedelikus dallamok, népzene és modern jazz egyvelege.