Egyéb

50 éves az MKOE

ELTE Füvészkert
2021. szeptember 10. (péntek) 09:00 - 2021. szeptember 12. (vasárnap) 17:00

Helyszín:

ELTE Füvészkert
1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2c

Jubileumi Országos Kaktuszkiállítás, Szimpózium és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén ünnepeli megalakulásának és működésének fél évszázados fennállását. Az egyesület 1971 áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy összefogja, szervezett keretek közé terelje a hazai kaktuszgyűjtőket, kertészeket és növénykedvelőket. Ez annyira jól sikerült, hogy egyesületünk a mai napig is tevékenyen működik.


A kiállítást és szakmai szimpóziumot az elmúlt 50 év megemlékezése köré szervezik a megszokott helyen, az ELTE Füvészkertjében. A mostani rendezvény különlegessége, hogy vegyes és igen csak idős gyűjteményeket, kaktuszritkaságokat, szukkulenseket mutat be két kiállítási sátorban mintegy 100 m2-en.


A kiállítás egyik sátrát kifejezetten koros gyűjteményi növényeknek állítják, valamint az MKOE elmúlt 50 évének életéből, 1971-től napjainkig láthattok bemutatót. Ebben a kiállítási részben igazi kaktuszmatuzsálemeket mutatnak be, melyek nem egy példánya híres gyűjtők egykori kollekciójából származik.
Mindezek mellett a másik kiállítási sátorban vegyes kaktusz- és pozsgásnövényekben, fán lakó kaktuszokban és broméliafélékben is lehet gyönyörködni.


Erre az ünnepi alkalomra jelenik meg egy könyv, amely az egyesület történetét mutatja be és hazai gyűjtők bemutatkozását, megemlékezéseit tartalmazza. A könyv címe „Az MKOE első 50 éve”, a kiadványt a kiállítás alatt az érdeklődők korlátozott példányszámban megvásárolhatják.

A kiállításon megrendezik a gyűjtemények szépségversenyét, ahol az I., II. és III. díjak, valamint az Anisits-vándorserleg kerül kiosztásra a zsűri bírálása után.


Lehetőség lesz szakmai előadások látogatására, növények vásárlására, de a gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők, szeretettel várják őket a kézműves foglalkoztatóba.