Indiana Jones elveszett kalandjai

A kidobott forgatókönyvekben Indy megtalálta Atlantiszt, dinoszauruszokkal, marslakókkal és nukleáris hangyákkal harcolt, megküzdött a Majomkirállyal és bevette magát egy kísértetjárta házba. És bizony ha Lucas nem megy a maga feje után, a Kristálykoponya királysága is sokkal jobb lett volna.

Kedvenc régészprofesszorunk hamarosan újra a vásznon kalandozhat, bár mi tagadás, a Kristálykoponya tanulságai alapján talán nem tűnik jó ötletnek egy következő Indiana Jones-kaland. A '80-as évek filmjeit jócskán meghatározó Steven Spielberg valamikor a Schindler listája forgatása közben "felnőtt", és örökre eltűnt az a csillogó szemű, nagy gyerek, aki fantasztikus meséket mondott. Persze voltak azután is jó filmjei, de a varázs sajnos eltűnt belőlük, és ezen a Ready Player One sem tudott változtatni. 

Lássuk be, az is nagy marhaságnak tűnik, hogy egy női Indy-t kapjunk. Ha esetleg egy sidekicket vezetnének fel, aki megörökli a legendás kalapot és korbácsot, és később egy új, saját sorozatban kalandozik, az teljesen járható út, bár női Indiana Jones létezik és Lara Croftnak hívják.

Indiana Jones már szinte minden ősi ereklyét megtalált és az összes létező mítikus helyet felfedezte a filmekben, regényekben, képregényekben és számítógépes játékokban. A Frigyláda és a Grál mellett kipipálhatta Noé bárkáját, az Aranygyapjút, Longinus lándzsáját, a Bölcsek Kövét, találkozott Merlinnel, járt El Doradóban, Atlantiszon és a Föld belső világában is, ahol dinoszauruszokkal harcolt. Az ifjú Indiana Jones kalandjaiban  pedig keresztül-kasul bejárta a világot, és a 20. század első harmadának szinte minden fontosabb történelmi alakjával találkozott. De a meg nem valósult filmfolytatások is érdekes kalandokat tartogattak dr. Jones számára.

 

Indiana Jones és a kísértetház

Lucas a harmadik filmhez egy igazi kísértetházas kalandot javasolt. Alig lehet tudni a sztoriról valamit, de az biztos, hogy Diane Thomas, A smaragd románca írója elkészítette a forgatókönyvet. Spielberg azonban a Poltergeist után nem akart még egy kísértetfilmet csinálni, inkább a Frigyládához hasonló kincskeresős-üldözős folytatásra vágyott.

 

Indiana Jones és a Majomkirály/Indiana Jones és az Élet Kertje

Lucas egy másik ötletében fontos szerepet játszott az Ifjúság Forrása és a kínai mitológia egyik legismertebb alakja, Szun Vu-kung, a majomkirály (a Dragonball Songokuja is a mítoszból lett átemelve). Chris Columbus meg is írta a forgatókönyvet.

A történetben egy szellemvadászos prológus után Indy egy 200 éves pigmeus segítségével, a nácikkal versengve igyekszik megtalálni Afrika mélyén egy ősi, titkos várost, amelyben az Ifjúság Forrása található. Főhősünket megölik, majd a varázsvízzel feltámasztják, és nem elég a sok náci, még a gaz Majomkirállyal szemben is meg kell nyernie egy sakkjátszmát, amiben élő emberek a bábuk.

Noha már a forgatási helyszíneket is elkezdték keresni, Spielbergék vévisszakoztak. Attól tartottak, hogy bizonyos karaktereket rasszista sztereotípiának vélhetnek majd a nézők, és a Végzet temploma fogadtatása után különösen aggódtak. Pedig a forgatókönyv remekül sikerült, ügyesen megragadta Indy figuráját, de miután Spielberg elolvasta a sztorit, saját bevallása szerint valamiért túl öregnek érezte magát ahhoz, hogy leforgassa a filmet. Az sem mellékes, hogy veszettül drága lett volna.

Columbus forgatókönyve felkerült a netre, el is lehet olvasni.

 

Indiana Jones és a repülő csészealjak a Marsról

A földönkívüliek már Az utolsó kereszteslovag után foglalkoztatták Lucast, és a 90-es évek közepén meg is akart csinálni egy sci-fibe oltott folytatást. Mentségére legyen szólva, csak visszatért az Indy-t ihlető gyökerekhez, azaz a ponyvához és a B-filmekhez, és ha stílusosan idézi meg az 50-es évek ufóinváziós alkotásait, akár még jól is elsülhetett volna a dolog. Jeb Stuartot (Drágán add az életed, A bosszú börtönében, A szökevény) bízta meg, hogy írja meg a forgatókönyvet, majd Jeffrey Boam, a Kereszteslovag társírója is dolgozott a sztorin.

Indy folyami kalózok elől menekül, amikor megismerkedik Dr. Elaine McGregor nyelvésszel, és mihelyt megpihennek, egymásba is szeretnek. El is határozzák, hogy összeházasodnak. Főhősünk már az oltár előtt áll, ám a menyasszony nem jön - kiderül ugyanis, hogy eltűnt, miután kutatásai során egy ufó-összeesküvés nyomaira bukkant. Némi nyomozgatás után felbukkannak maguk a repülő csészealjak és a gaz idegenek is. A történetben visszatért volna egy csomó régi ismerős is: Marion, Willie, Sallah és az öreg Henry Jones professzor is. Sőt, a Kristálykoponya sokat kritizált atombiztos is hűtőszekrénye már ebben a történetben megjelent. Spielberg és Ford nem rajongott az ötletért, de Boam meg akarta győzni őket, hogy az Indiana Jones sci-fi köntösben is működhet. A terv végül a Függetlenség napja miatt hiúsult meg, ugyanis Lucas úgy vélte, túlságosan is hasonlít az ő történetükhöz.

Aki kíváncsi a sztorira, elolvashatja Jeb Stuart forgatókönyvét.

 

Indiana Jones és a nukleáris hangyák

Sajnos szinte semmit sem tudni a sztoriról, csak amit a cím sugall: Indiana Jones óriási, radioaktív hangyákkal harcol! Az 50-60-as évek horrorjait megidéző történet a Spielberggel már többször együtt dolgozó Jeff Nathanson (Kapj el ha tudsz, Terminál) fejéből pattant elő.

 

Indiana Jones és az Elveszett Világ

Amikor Lucasék a Frigyláda folytatásán agyaltak, az egyik ötletükben Indyt dinoszauruszokkal eresztették volna össze Kína egyik ismeretlen, eldugott szegletében, és egy vagány motoros üldözést is terveztek a Nagy Falon. Ám amikor előzetesen megpróbáltak forgatási engedélyt szerezni a kínai kormánytól és rendre elutasították őket, elengedték az ötletet.

 

Indiana Jones és az Elveszett Földrész

1992-ben jelent meg a népszerű számítógépes játék, az Indiana Jones and the Fate of Atlantis, amiben hősünk a legendás elsüllyedt földrész után kajtat. A filmeseknek is tetszett az ötlet, és ugyan erről a sztoriról sem tudni semmit, a pletykák szerint Spielberg és Ford egy húron pendültek, tetszett nekik az ötlet, de Lucas valami egészen mást akart. De az új szereplőkről is keringtek kósza, nem megerősített hírek: Kevin Costner Indy gazfickó testvéreként bukkant volna fel, Sandra Bullock a régész egyik tanítványát alakította volna, és még Tom Selleck neve is szóba került,  aki még Ford színre lépése előtt Lucasék legelső kiszemeltje volt Indiana Jones szerepére.

 

Indiana Jones és az Istenek Városa

A Kristálykoponya alapjául szolgáló forgatókönyvet Frank Darabont írta, de mielőtt elhamarkodottan lehurrognánk: ugyan jócskán hasonlított a későbbi változatra, de nem volt benne Mutt Williams, sem atombiztos hűtőszekrény, és a sztori jóval összeszedettebb, indianajonesosabb volt.

Darabont története az 50-es években játszódott. A kiöregedett Indy orosz emigráns haverjával zűrös ügyekbe keveredik, és kirúgják az egyetemről, nyomában lohol az FBI és egy csapatnyi szovjet kém, majd hirtelen a kristálykoponyák utáni hajsza közepén találja magát. Peruban előkerül Marion és magyar férje, Peter Belasko, akik Los Dioses legendás városát keresik, mert ott választ kaphatnak a koponyák rejtélyére. A város titkát a rejtélyes Nazca-vonalak őrzik, ugyanis ha a megfelelő tudással térképnek használják, rálelhetnek. Felbukkan a Kristálykoponyában is szereplő, őrült Oxley professzor, egy német tudós, a perui hadsereg és a levakarhatatlan szovjetek sem adják fel, Belaskóról kiderül, hogy kém, majd végül megtalálják a rejtélyes várost, aminek mélyén az ősi idegenek üldögélnek, feltámadásukra várva. A Plejádokról származó lények az idők kezdetén érkeztek a Földre, útjára indították az emberi civilizációt és istenekként uralkodtak fölöttünk - és vissza akarnak térni. A földönkívüliek kicsit a Frigyládához hasonlóan pusztítják el a rosszembereket (azaz elég durván), de persze Indy, Marion és orosz haverjuk megmenekülnek, és a felröppenő csészealjat is elpusztítják.

Az eredeti elképzelésben szerepelt még Indy 13 éves lánya is, illetve gonosztevőkként Dél-Amerikában bujdosó kiöregedett nácik, de Spielbergnek nem tetszettek ezek az ötletek, ám a későbbi, végleges változatról azt mondta, hogy a "legjobb forgatókönyv, amit a Frigyláda óta olvasott". Neki is akart látni a forgatásnak. Csakhogy Lucas kukázta, és alaposan átíratta a történetet. Darabont érthető módon tajtékzott, hiszen évei mentek el a semmire, össze is balhézott a producerrel. "Azt mondtam neki, hogy őrült. Van egy fantasztikus forgatókönyved. George, szerintem megbolondultál... Ezt is mondhatod neki, de a szeme sem rebben. A legönfejűbb fickó, akit ismerek."

Szerencsére a forgatókönyv fellelhető, érdekes összehasonlítani a megvalósult filmmel.

(Források: Dan of Geek, Indiana Jones Wiki, WhatCulture)