Budapest gasztroegységeit nem csak éjjel, hanem reggel is érdemes a nyakunkba kapni és erre ezek a helyek a legízletesebb érveink.
A reggelizés több szempontból is csodálatos dolog: egyrészt a fáradt, csipás, rossz lehelletű ébredést képes egy örömteli élménnyé varázsolni, másrészt ha jól csináljuk, akkor egész napra feltöltődhetünk energiával. Viszont ha reggelizőkről beszélünk, az már más tészta, ugyanis a bruncholós helyek többsége nem csak a korai órákban látogathatóak, valamint gyakran olyan izmos adag finomságokat kaphatunk, ami tényleg felér egy ebédeléssel. Szemezgettünk a fővárosi kínálatból és kikaptunk öt remek helyet.
Sarki fűszeresA Sarki Fűszeres nem csupán egy békebeli-kissé franciás hangulatot sugárzó vegyesbolt, hanem egy kis kávézó-bisztró, ahol reggel nyolctól reggelizhetünk. A Pozsonyi úti kedves fűszeresnél helyben fogyaszthatunk friss szendvicseket (annyira friss, hogy a szemünk előtt készítik el és az alapanyagait külön-külön is megvásárolhatjuk), salátákat, sajt és sonkaízelítőket, a magyar és a külföldi ízeket felvonultató tálakat, vajaskiflit, a hely saját készítésű burgonyakenyerét és különleges lekvárokat. Italaik közül kiemelkedő az olasz kávé, amihez házi szörpöket, frissen facsart narancsot és limonádét is rendelhetünk.
Butter BrothersA Lónyai utcában nyílt meg, és a Butter Brothers nevet kapta ez a fantasztikus kézműves pékség, ahol már reggel héttől kedvünkre bereggelizhetünk.
A vajtesók kellemes, minimáldizájnos pékségében édes a reggeli: helyben sülnek a vajas croissantok, csurog a házi egreslekvár, aranybarna túrósbukták, töltött kiflik, kenyerek és baugette-ek várják, hogy elfogyasszuk őket. Az édes pékáruk mellett kolbásszal és sonkával töltött kifliket is kóstolhatunk, hozzá házi tehéntejet kortyolhatunk, és mindezt kiváló minőségben, mindössze párszáz forintért.
FruccolaSzintén reggel héttől betérhetünk a frissen facsart és préselt gyümölcs- és zöldségleveiről ismert Fruccolába egy jó reggelire. Az energiabomba reggeliktől kezdve (müzli, méz, joghurt, gyümölcsök) a hagyományos reggeliken át (tükörtojás, spenótos omlett, kolbász és rántotta) egészen a különlegesebb fogásokig (lazacos omlett, angol reggeli, mediterrán ragu) mindenféle finomsággal teletömhetjük a bendőnket – és semmiképp nem fogunk fizetni ezerötszáznál többet. Két helyszínen (az Arany János utcánál és a Váci utca mellett) térhetünk be a vidám és zajos helyre, de figyeljük az ünnepi nyitvatartást – jelenleg nem hétkor, hanem nyolckor nyitnak az ünnepek közeledtével.
Cserpes tejivóNégy helyszínen (a Deák téren, a Corvin közben, a MOM-ban és az Alléban) térhetünk be országunk legismertebb tejivójába a kézműves finomságokért.
Már 7:30-tól rendelhetünk a válogatott jóságokból: zseniális házilekvár rongyoskiflivel, habos-babos ellenállhatatlan kakaó, tejek, joghurtok, na meg mindenféle szendvics a kőrözöttestől a sonkásig, cserpes sajtok és a saját túrórudijuk közül válogathatunk, hogy a legjobban induljon a nap.
Két SzerecsenVégül következzék egy étterem, ahova reggel is betérhetünk, ha gourmet finomságok után korog a hasunk. A klasszikus kávézós berendezésű Két Szerecsen reggeli kínálatában olyan laktató és tényleg párját ritkítóan jól elkészített ételek szerepelnek mint a bundás kenyér snidlinges tejföllel vagy épp mangalicakolbásszal, bécsivirsli tormakrémmel és mustárral, tükörtojás baconnel, rántotta prágai sonkával és rukkolával, vagy épp angol, francia és parasztreggeli. De a nem-reggeli kínálatukban is találhatunk tökéletes bruncholnivalókat: a változatos-mártogatós tapas tálak például tökéletesen kiadós, de nem túllaktató reggelik lehetnek – nagyon ajánljuk a sült kecskesajtot aszaltszilva-pürével és a marokkói bárányfasírtot mentás joghurttal és paprikás vajjal, kiemelkedően finomak.