Írországi különlegességek

Sokan nem is gondolnák, hogy az ír konyha mennyi kiváló alapanyagot és különlegességet tartogat, amelyek kipróbálására talán nincs is jobb alkalom a borongós novemberi napoknál. Íme egy kis ízelítő Írország kulináris kincseiből!

Mint minden nemzetnek, Írországnak is megvannak a maga fontos alapanyagai és klasszikus receptjei. Fontos alapanyagnak számít a hús, a burgonya, a halak és a tenger gyümölcsei, a sajt, a barna kenyér, a szalonna és a káposzta, na és természetesen a gasztronómiához tartoznak a remek ír sörök – mint például a híres Guiness - és az ír whiskey is.

[img id=522984 instance=1 align=left img]Az írek nemcsak marhát és sertést, hanem bárányt is előszeretettel fogyasztanak. Ez utóbbiból készül a hagyományos ír gulyás is, azaz Irish stew, amely a magyarral összehasonlítva talán kissé enyhébb fűszerezésű. Az ír gulyásnak a magyarhoz hasonlóan számos elkészítési módja van szerte az országban, és a hagyományos ürühús mellett marhából is készülhet. A sült húsok mellé az írek általában burgonyát vagy kenyeret szervíroznak köretként, ínycsiklandó mustárokkal, szószokkal, zselékkel, mártásokkal fűszerezve. A birkatartás népszerűségének köszönhetően rengeteg ír juhsajt is létezik, melyek nemzetközi szinten is egyre népszerűbbek, számos ízesítéssel kaphatók.

Szigetországhoz méltóan a halak és tengeri herkentyűkből[img id=522975 instance=1 align=right img] készült ételek is figyelemre méltóak Írországban, ráadásul általában ár-érték arányban is jók. Az osztriga, a lazac, a kagylók és halak, valamint ez utóbbiakból készült levesek – pl. a seafood chowder – népszerűek, akár még kocsmában is rendelhetünk belőlük. A halak mellé saláta, friss barna kenyér, vaj dukál. Az ír pubokban – az angolhoz hasonlóan – mindig van melegkonyha, többféle hagyományos étellel, melyek egyben sörkorcsolyának is beillenek. A kiadós fish and chips mellett népszerű a burgonyás palacsinta (boxty) és a hagymával, káposztával ízesített tört burgonya is (colcannon), ez utóbbi leginkább köretként fordul elő.

Az angol reggelihez hasonlóan az íreknek is van hagyományos Irish breakfeast-jük, amely igazán kiadós, hiszen a tükörtojás mellett kolbászból, hurkából, szalonnából, grillezett paradicsomszeletekből, babból áll, és általában kenyérrel tálalják.

Természetesen a desszertek sem maradhatnak ki a felsorolásból. Hagyománya van az almás pitének, amit pudinggal vagy tejszínhabbal esznek. Délutáni teázások, reggelik, tízóraik népszerű kelléke a scone, egy édes péksütemény, amelyet vajjal, lekvárral érdemes fogyasztani. Az írek egyik különlegessége a Porter cake, amelyet gyakran készítenek nemzeti ünnepükön, Szent Patrik napján. Alapanyaga a porter sör, általában Guiness, állaga viszont inkább szárazabb, nehezebb, gyümölcskenyérre emlékeztető – sok szárított gyümölcsöt tartalmaz – távol áll a hagyományos értelemben vett, habos süteményektől.

[img id=522986 instance=1 align=left img]Aki még jobban szeretné beleásni magát az ír konyha rejtelmeibe, a TV Paprika novemberi kínálatából csemegézhet, ahol novemberben két kiváló ír séf, Rachel Allen és Stuart O’Keeffe mutatják be kedvenc receptjeiket a nézőknek.

Rachel Allen „Írországból szeretettel” című sorozatában igazi bennfentesként, könnyed, szívet melengető módon enged bepillantást nyerni írországi mindennapjaiba. A könnyen elkészíthető, ízletes és tradicionális családi receptek mellett az ír séf számos történetet is elmesél otthonáról, Ballymaloe-ról és annak környékéről, valamint családját, barátait, munkatársait is megismerhetjük.

Stuart O’Keeffe egy amerikai étvággyal bíró ír séf, aki Tipperary-ban született, Dublinban tanult, majd az USA-ban lett sztárszakács. A „Stuart ír konyhája” című sorozatban a főhős egyszerű, hagyományos ír fogásokat mutat be profi főzési tippeket adva a nézőknek, miközben családjáról, barátairól is megemlékezik.