Jamie Oliver, a TV Paprika sztárja

Új sorozatunkban minden héten örömmel mutatjuk be a TV Paprika egy-egy sztárszakácsát, elsőnek a séfek séfjét, Jamie Olivert.

[img id=512333 instance=1 align=left img]James Trevor Oliver napjaink egyik legnépszerűbb brit séfje, aki ugyan a középiskolát sosem fejezte be, de gyerekkora óta nagy érdeklődést tanúsított a vendéglátás iránt, amelybe szinte beleszületett.  Szülei egy pubéttermet üzemeltettek, ahol Jamie kicsi korától kezdve nemcsak a vendéglátás fortélyait, hanem az ételhez, a főzéshez szükséges szeretetet és lelkesedést is magába szívta. Karrierje 1994-ben kezdődött, amikor Antoni Carluccio felvette Neal’s Yard nevű éttermébe, ahol megismerkedett későbbi mentorával, Gennaro Contaldo-val is. Gennarotól rengeteg praktikát elleshetett és az olasz konyhával is megismerkedett. Jamie első tévés szereplését következő munkahelyének, a The River Cafénak köszönheti, ahol a BBC dokumentumfilmet forgatott 1996-ban Christmas at the River Café címmel. Az akkor már sous chefként dolgozó szakácsmester közvetlen, vidám stílusa, lehengerlő profizmusa a televíziós stábot is magával ragadta.

1998-ban így Jamie elindíthatta a BBC-n első saját sorozatát Pucér szakács címmel, amely az egyszerű, könnyen elkészíthető, ínycsiklandozó ételekre, és a Jamie által képviselt őszinte, sallangmentes, lendületes stílusra utalt. Azonos címen megjelent szakácskönyve bestseller lett az Egyesült Királyságban, innentől pedig sikert sikerre halmozott. Főzött Tony Blair akkori brit miniszterelnöknek, 2000-től tizenegy éven keresztül volt a Sainsbury szupermarket lánc arca. A pucér szakács című műsor számos folytatást ért meg (A pucér szakács visszatér, Boldog napok a pucér szakáccsal) Jamie pedig éttermet nyitott Londonban (Fifteen), ahol hátrányos helyzetű fiatalokat vett fel személyzetnek.

[img id=512334 instance=1 align=right img]Ezért a Brit Birodalom rendjének tagjává választották. A sztárséf azonban nem pihent, 2005-ben elindította híres kampányát, a Feed Me Better-t, aminek célja az volt, hogy javítsa a közétkeztetés színvonalát a brit menzákon. Néhány évvel később, 2010-ben pedig ugyanezt a kampányt az USA-ban is megvalósította.

Nem is csoda, hogy Jamie szívén viseli a gyerekek étkeztetését, hiszen maga is négy gyermekes édesapa. Sikerei pedig töretlenek. Eddig tizenhét könyve jelent meg, amelyeket több mint huszonöt nyelvre fordítottak le és több mint tizenötmillió példány kelt el belőlük. Televíziós műsorainak száma is példátlan, eddig közel több tucat különféle gasztronómiai sorozatot forgatott a Pucér szakács három évada és különkiadásai mellett. (Pukka Tukka, Oliver's Twist, Jamie konyhája, Visszatérés Jamie konyhájába, Jamie's Kitchen Australia, Olasz meló Jamie módra, Jamie at home, Jamie's food revolution, Jamie's Fowl Dinners, Jamie's Ministry of Food, Jamie Saves Our Bacon, Jamie karácsonya, Jamie's american road trip, Jamie's dream school, Jamie harminc perces kajái,  Jamie tizenöt perces kajái, Jamie's Fish Supper, Jamie Cooks Summer)

Jamie műsorai a TV Paprikán is a legnépszerűbb műsorok közé tartoznak, olyannyira, hogy a nézők idén márciusban őt választották meg a Villámkonyha virtuózának. A szavazásra közel ötvenötezer szavazat érkezett, melyek 55%-át Jamie kapta meg. Jelenlegi műsorai a TV Paprikán a Jamie harminc perces kajái, Jamie tizenöt perces kajái, Jamie hazaért, és Jamie vidéki konyhája. A TV Paprika azonban novembertől vadiúj Jamie Oliver műsorokkal, és egy kis meglepetéssel is kedveskedik majd nézőinek