Jöhet egy kis kultúra?

Popkultúrában otthon vagy? És a magaskultúrában? Tudod, hogy ki kicsoda a magyar művészeti életben? Szereted a listákat? Ha igen, akkor neked készült a KULT 50: A kultúra ötven arca című kiadvány!

 

Sokáig gyűjtögették, dédelgették, szeretgették, formálgatták, és most végre megjelent a Fidelio Magazin KULT 50: A kultúra ötven arca című kiadványa. Azt az ötven embert mutatja be az újság, akit ma – illetve 2016-ban - Magyarországon a kultúra legmeghatározóbb arcainak gondolt a Fidelio szerkesztősége és a hét tagból álló zsűri – Fáy Miklós, László Ferenc, Réz András, Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra és Zipernovszky Kornél. Kicsit olyan, mint a 100 leggazdagabb magyar kiadványa, csak itt most nem a pénzt, hanem a kulturális értéket „számították ki” egy-egy alkotó esetében. A kiadvány igyekezett a kultúra minden szegmenséből kiválogatni azokat a művészeket, akik - jó irányban - befolyásolják a magyar kultúrát, nyomot hagynak rajta, és mindezt a legmagasabb szinten teszik. Operaénekes, hegedűművész, színész, filmrendező, zeneszerző, karmester, műgyűjtő, festőművész, stb, szóval tényleg senki nem maradhatott elrejtve a zsűri elől.


A magaskultúra mellett megjelenik a popkultúra tíz meghatározó arca is, hiszen egyik sincs meg a másik nélkül, a listát a PORT.hu szerkesztősége állította össze. A popkultúra szóra keresve az interneten a wikipédia azt írja, hogy nevezett fogalmat gyakran a magaskultúra ellentéteként határozzák meg. Mi ezzel nem értünk egyet, sőt. A popkultúra egy szinten van a magaskultúrával, kiegészíti egyik a másikat, egyik nélkül nem létezne a másik. A popkultúra a legőszintébb lenyomata lehet korunk társadalmának, oda kell rá figyelni, mert azok a fontos dolgok, amik nem férnek be a magaskultúrába, a popkultúrán át jutnak el a közönséghez. Ebben a listában megpróbáltuk azt a tíz embert összeszedni, akik tevékenysége, művészete a legtöbbet árulja el a mai Magyarországról, a gondolkodás irányairól, és annak végeredményéről. Szerepel rajta Gróf Balázs képregényrajzoló, aki tavaly az amerikai death metal zenekar, az Obituary megbízásából rajzolt zseniális videoklipeket, de ott van Köbli Norbert forgatókönyvíró, valamint Kiss Sarolta divattervező, vagy éppen Juristovszky Sosa, díszlet-és jelmeztervező. A többi nevet, valamint bemutatásukat az újságban megtalálod!


Ha kíváncsi vagy a kultúra ötven arcára, keresd a kiadványt az újságárusoknál és a benzinkutakon, vagy rendeld meg a kult50.hu oldalon! Megjelenés: június 9., péntek.