Jon Hamm 50 éves

Össze is szedtünk róla néhány érdekességet.

Mindkét szülőjét hamar elveszítette

Hamm mindössze kétéves volt, amikor a szülei elváltak. Apja egy fuvarozási céget vezetett, anyja titkárnő volt, és idővel mindkét szülőjét elvesztette: anyja Hamm 10 éves korában halt meg vastagbélrákban, apja pedig tíz évre rá hunyt el. Apja első házasságából származó nővérei (egyik hét, másik tizenegy évvel idősebb nála) nyújtottak neki támaszt és biztonságot.

 

Részt vett egy igen rosszul elsült egyetemi tréfában

1990-ben, a University of Texas hallgatójaként diákszövetségének új tagját elég brutálisan és megalázó módon avatták be: hatodmagával nekiestek a srácnak, egy evezővel jól megcsapkodták, majd Hammer egy szögkihúzó kalapácsot illesztett a srác heréje alá, aztán felgyújtotta a ruháját. Az eset után a diákszövetséget érthető módon megszüntették, és a későbbi színészt próbaidőre bocsátották, bár öt év múlva ejtették a vádakat.

 

Mindössze 150 dollár volt a zsebében, amikor Los Angelesbe költözött

Igazi közhelyes történet az övé, bár happy enddel: fényes hollywoodi karrierről álmodozva érkezett 1995-ben Los Angelesbe, mindössze egy autóval és 150 dollárral – bár az autóját lefoglalták, miután összegyűlt 1600 dollárnyi kifizetetlen parkolási díja. Három hasonló álmokat kergető színésszel lakott együtt, ahogy az lenni szokott, pincérként dolgozott, és közben meghallgatásokra járt.

Forrás: Toni Anne Barson/Getty

 

Dolgozott egy szoftpornóban

Aki máris túrná az internetet, hátha ráakad Hamm pikáns, izzadt testére, azt el kell szomorítanunk: nem a kamerák előtt tett-vett, hanem díszlettervezőként vette ki a részét a produkcióból. Ma már nevetve gondol vissza, és különben is, valamiből ki kellett fizetni a számlákat.

 

30 éves korára fel akart hagyni a színészettel

Hollywoodban töltött első három évét folyamatos nyüzsgés és tülekedés jellemezte, már ami a meghallgatásokat illeti, de ezalatt az idő alatt egyszer sem kapott olyan szerepet, ami akár csak egy pici sikert hozott volna neki. 2009-ben az Elle-nek így mesélt erről az időszakról: 

A Dawson és a haverok korszakában érkeztem, ekkoriban minden kis fickó úgy nézett ki, mint egy tinédzser, és én soha nem néztem ki tinédzsernek. Szóval engem mindig az apjuk szerepére hallgattak meg. 25 évesen.

Nem akart mindenféle vacak szerepet elvállalni (így az ügynökség, ami képviselte, megszabadult tőle), adott hát magának egy határidőt: ha 30 éves koráig sem ér el érdemben semmit, felhagy a színészettel. Maga körül csomó reménykedő, kallódó negyvenest látott, akik meghallgatásokra járnak, de ugyanúgy pincérkednek, mint sok-sok éve, és ő nem akart olyan sorsot. Inkább elment volna tanítani, ha nem jön össze a karrier. És mit ad Isten, épp a harmincadik születésnapján kapott szerepet a Katonák voltunkban, Mel Gibson oldalán. Hat év múlva pedig következett Don Draper, és megnyílt Hamm előtt Hollywood. 

Túlságosan is jóképű

Matthew Weiner, a Mad Men showrunnere ódzkodott attól, hogy Hamm alakítsa Drapert, mert túl jóképűnek találta hozzá. Végül mégis megkapta a szerepet, és különösen izgalmassá teszi a figurát, hogy ez a kívülről  tökéletesnek és lehengerlőnek tűnő fickó mennyi fájdalmat hordoz magában. Hamm alakítása továbbá azért is lehetett olyan kiemelkedő, mert Draper sebeihez saját életének tragédiáiból merített.

 

Nem dohányzik

A Mad Men után nehéz elképzelni, hogy Hamm nem dohányzik, hiszen a sorozat hét évadában szinte folyamatosan cigarettázott, ami mellől természetesen némi alkohol sem hiányozhatott. A színész azonban 24 éves korában letette a cigit, és a sorozatban, több kollégájával együtt gyógyfüves cigarettát pöfékelt. Inni azonban ivott a magánéletben is, a sorozat utolsó évadának premierje előtt megjárta az elvonót.

 

Vitiligója van

A vitiligo egy bőrbetegség, a bőr tartós, pigmenthiányos foltokkal járó rendellenessége. A legnépszerűbb hipotézis alapján autoimmun-betegség, amelyet az állandó stressz felgyorsíthat. Hamm-nek a kezén jelentek meg a foltok.

(Források: Screenrant, NickiSwift)