Kalandfilm

Mondjon akárki akármit a Disney-féle álomgyár eliparosodásáról, én mégis hálás vagyok nekik, hogy A nemzet aranya első részével leporolták a kalandfilmet, és Ben Gates személyében egy XXI. századi Indiana Jonest adományoztak a gyermeklelkű közönségnek. A sorozat második része semmi újat nem adott ? de ahogy mondani szokás, minek változtatni bevált recepten.

A második rész ott folytatódik, ahol az előző véget ér. Hőseink ülnek a babárjaikon, amikor is folt esik a Gates család hírnevén: a nyakukba akarják varrni Lincoln meggyilkolását ? nincs mit tenni, nem szabad tovább tétlenkedni, el kell rabolni az elnököt (Bruce Greenwood), és elő kell ásni az ősi aranyvárost, hogy ezzel mossák tisztára a család nevét. Hogy mi köze ezeknek egymáshoz, igen bonyolult, a lényeg az, hogy beszáll mindenki, Ben Gates (Nicolas Cage), apuci (Jon Voight egyik legszerethetőbb alakítása), anyuci (Helen Mirren), az ex (és persze leendő) nő (Diane Kruger), az asszisztens (Justin Bartha), az FBI (Harvey Keitel) és persze az egész hátterében álló gazfickó (Ed Harris). Jon Turteltaub jól keverte a kártyákat: az elnök jó fej, a gazfickó is megjavul, egymásra találnak a szerelmesek, és talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az aranyvárost is megtekinthetjük, ha rászánunk két órát erre a kalandra.

Már az első rész is nagyon rendben volt ? nincs ez másként a folytatással sem. A csapat nem sokat változott, Sean Beant Ed Harris cserélte a rosszfiúk sorában, a kincskeresők helyes kis táborához pedig csatlakozott Gates mama is Helen Mirren személyében. A színésznő üdítő színfoltja a filmnek ? különösen jó érzés az extrém karakterekhez szokott hölgyet egy hétköznapi ember szerepében látni. A gárda szinte valamennyi tagja a helyén van ? sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de a leghatározottabban Nicolas Cage a leggyengébb láncszem. Öregnek és megfáradtnak tűnik, karaktere már-már elsikkad a sok szereplő között. Ettől ? a mozgalmas cselekménynek köszönhetően valóban ? jelentéktelen részlettől eltekintve A nemzet aranya ? Titkok könyve mindenképpen a legkitűnőbb Disney filmek egyike.