Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse

Gondolta a fene! Az anekdota szerint a Költőfejedelem nyilatkozott ekképp, amikor a fülébe jutott, hogy az Akadémia tudós tagjai milyen rejtett jelentéseket tulajdonítottak méltatásra kiszemelt versének. Gondolta a fene! - mondhatták volna teljes joggal (Jerry Bruckheimerrel az élükön) a Disney producerei is, midőn 2003 hosszú, forró nyarán vérmesnek aligha mondható reményekkel útjára indították A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka című filmjüket, mely akkora sikert aratott, hogy a stúdió sietve nekilátott a folytatások leforgatásának.

Való igaz, a fene se gondolta volna, hogy 2003-ban, a Mátrix és a Terminátor visszatérésének évében, egy olyan kiszuperált kalandfilm-műfaj, mint amilyen a kalóz-mozi, tömegeket vonz a mozikba. Márpedig A Fekete Gyöngy átka, mely a Disneyland egyik népszerű attrakciója nyomán született, s melynek szereplőgárdáját olyan gazdaságos sztárok, népszerű karakterszínészek és fiatal szívtiprók alkották, mint Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom és Geoffrey Rush, nemcsak a Mátrix második és harmadik részeit utasította könnyedén maga mögé, de Jim Carrey-t és az X-Men mutánsait is. A könnyed és látványos kalózmulatság az esélytelenek nyugalmával robbantott bankot: a hőstettet sokan, nem is minden alap nélkül, Depp-nek tulajdonították, aki a Rolling Stones-os Keith Richards vonásaival felruházott Jack Sparrow kalózkapitány szerepében olyan elánnal bolondozta végig a látványos produkciót, hogy azzal nehéz volt betelni.

A helyzet mostanra épp csak annyiban változott, hogy A holtak kincse, azaz a három év után végre elkészült folytatás (a következő s egyben befejező rész 2007-ben kerül a mozikba) immár a szuperprodukciókra jellemző maximális elvárások közepette készült, s ez a nyomás, akárhogy is nézzük, meglátszik a készterméken. A Karib-tenger kalózai 2 minden tekintetben megpróbálja felülmúlni a jól sikerült eredetit, s majdnem mindenből többet ígér. Ennek jegyében a folytatás hosszabb és látványosabb, még több szereplőt mozgat (alapcsapaton kívül Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Naomie Harris az új beszállók), és még több helyszínen játszódik, mint az elődje, az eredeti bája azonban útközben elveszett a hajórakománynyi újdonság között. A közel két és fél órás játékidő alatt nem egyszer érezhetjük, hogy valójában nem egy önálló filmet, hanem egy hosszú és látványos átvezetést látunk, mely a 2003-as kalandot igyekszik összekötni a jövő évben mozikba kerülő befejezéssel.