Keresd meg Kiss Tibi gigantikus MTV „képeslapját” Budapesten!

Egy héten át Budapest a könnyűzene fővárosa. A várva várt vasárnapi MTV EMA HUNGARY előtti napokban a fővárosban és 6 vidéki városban zajlanak programok. A zene mellett teret kap a kortárs képzőművészet, méghozzá egészen rendhagyó módon.

Nyolc kortárs művész kapott felkérést arra, hogy az MTV ikonikus logójából készült gigantikus szobrokat a saját stílusuk szerint formázzák meg. Az akcióban részt vesz Kövecses Anna, Magyarósi Éva, Marosi Panni, Pakosz Anna, Ef Zámbó István, Kiss Tibi, a Quimby frontembere, Labrosse Dani, valamint Weiler Péter. Az alkotások hétfőtől Budapest nyolc pontján lesznek láthatóak. Az alkotásokat év végén elárverezik, a bevétellel pedig nyolc, különféle jótékony ügyet támogatnak. Az MTV MUSIC WEEK – STREET ART szervezője a Lobenwein Galéria.

„Fesztiválszervezőként és a kortárs művészet iránt rajongóként is sokat jelent nekem az MTV. Gyerekkorom óta nagy hatással volt rám nemcsak a csatorna zenei kínálata, de az a vizualitás is, amely generációk ízlését, látásmódját határozta meg. Volt már lehetőségem részt venni MTV EMA show-kon, és láttam, hogy az azt megelőző napokban milyen ünnepi hangulat jellemző ezekben a városokban. Egy virtuális galéria vezetőjeként kértem fel most nyolc kortárs képzőművészt, hogy mutassák meg, nekik mi jut eszükbe az MTV-ről, készítsenek egy-egy gigantikus „képeslapot”, amellyel a hozzánk érkezőket fogadjuk Budapesten, ezzel üzenve a hazai és külföldi vendégeknek. Minden művész azonnal igent mondott, az elkészült munkákat pedig a műteremben és a közterületeken is öröm lesz látni!” - mondta Lobenwein Norbert, a Lobenwein Galéria vezetője

Forrás: MTV EMA / Port.hu

 

Kiss Tibor a Quimby fontembere szerint "az MTV annak idején ablakot nyitott egy új világra, ahonnan rengeteg izgalmas zene áramlott be. Változatossága és a tematikus műsorok lehetővé tették, hogy sokan, így én is találjak benne inspirációt. A legmeghatározóbb talán a Paul King vezette 120 Minutes volt ilyen még anno. Energia, vibráció, szabadság, fiatalság, sokszínűség. Elsőre ilyen hívószavak jutnak róla eszembe. Ezek mentén szeretnék nekilátni ennek a gigantikus M betűnek."

Kiss Tibi alkotása / Forrás: MTV EMA/ Port.hu

Weiler Péter egy Kurt Cobain installációt készített a Nevermind 30 éves évfordulóján. Mint elmondta, számára az MTV olyan volt, mint először beleharapni a Milka csokoládéba, nyugati íz, színes és új világ. Elképesztő kontraszt volt a csatorna látványa, a rendszerváltás egyik vívmányaként úgy tűnt, hogy végre megérkeztünk, eljutottunk a képernyőn Európába.

"Ray Cokes volt az első olyan tévésztár, akiért úgy igazán tudtunk rajongani. Angolul beszél, és Pécsett is lehet fogni? Aztán jött a Nirvana MTV Unplugged, és megtudtuk, hogy mit kell érteni progresszív zenén, kreativitáson, elementáris átütő tehetségen. Ezzel az installációval Kurt Cobainnek és azoknak az internet előtti kibontakozó éveknek is szeretnék emléket állítani."  

Forrás: MTV EMA/ Port.hu

 

Kövecses Anna életéből sokáig kimaradt az MTV, egy őrségi faluban nőtt fel, és nem volt tévéjük. Ám amikor később felfedezte az MTV-t, neki is a Nirvana Unplugged koncertje lett az egyik ikonikus koncert, amit többször nézett meg, mint amennyit számon lehet tartani, és rajongott a Pimp My Ride című autó-szanaszét-festő műsorukért. "Az MTV az én fejemben egy nagyon markáns, nagyon inspiráló, egyedi, bátor, iránymutató, forradalmi potenciállal rendelkező szerveződés, aminek lehetősége van rá, hogy felemelje a hangját esetleg olyan embercsoportok védelmében, akik gyakran támadásoknak vannak kitéve. Nagyon örültem a felkérésnek, és én is szeretnék élni a lehetőséggel, hogy a saját eszközeimen és alkotásomon keresztül kiálljak az emberiség külső és belső sokszínűsége és a határtalan szeretet ideája mellett"- mondta.

Forrás: MTV EMA/ Port.hu

 

Ef Zámbó István az MTV csatornát elejétől kezdve figyelemmel kísérte. "Mint zenei mindenevő, örömmel üdvözöltem az évek alatt kiemelkedő, nagyszerű zenekarok munkásságát. Külön örültem annak a változásnak, amely fejlődést mutatott a új zenei stílusok megszületésében. A MTV csatornának köszönhetően sok hazai együttes lett nemzetközileg is ismert." A művész a festészet eszközeivel próbálta ezt a színes, sokoldalú világot megjeleníteni. 

Forrás: MTV EMA/ Port.hu

 

Az alkotások a héten Budapest több pontján is láthatók, majd 2022-ben egyfajta magyarországi képeslapként az MTV EMA következő helyszínére utaznak.

 

Forrás: MTV EMA / Port.hu

Fotók: Kiss Krisztina