Ki tudja, hol áll meg

Kill Bill felpörgetve, avagy amikor a gyúróterem közönsége megpróbál sztorit mesélni. Majdnem sikerül is.

Két és fél dimenziós karakterek

Akár meglepetésmozinak is nevezhetnénk a Rohanást, hiszen egy Dwayne Johnson nevével fémjelzett akciófilmnek a legritkább esetben szavazunk bizalmat a tekintetben, hogy még szólni is fog valamiről a géppisztolysorozatok nagyjelenetei között. Jóllehet, épp nem a The Rock néven pankrátorkodó tesztoszteron-bombáról derült ki, hogy képes másra is meredt nézés és a bicepszfeszítésen túl, ő valójában itt is ugyanannyira színész, mint a mobiltelefon a kezében. Ezt rögtön az elején nyomatékosítja is, amikor a zsáner követelményeinek megfelelően "jól beszól", hogy tudjuk, akkor miféle ember is ő. (Viszonylag egyszerű.) Aztán egy szál csíkos szatyor nem sok, annyi sincs a kezében, amikor kilép a börtön ajtaján – mondjuk ez bizonyos szempontból filmtörténelmi pillanat. A szempontok sokrétűségéről most nem értekezünk, ez nem az a fórum. Mint ahogy egyelőre nem tűnik megfelelőnek bármiről való értekezésre a Rohanás maga sem, ám Billy Bob Thornton belépője a zsíros hajú herkás rendőr szerepében már mérhető bizakodásra ad okot; mégsem a szabadnapján ugrott be lejáratni magát egy akciófilmben. A harmadik cölöpünk, akivel teljes lesz a mexikói felállás, viszont már echte képregényfigura: kőgazdag, szuperintelligens, extra fizikai képességgel bír s bár néha mond olyanokat, hogy "legyőztem a jógát", mégis egy Bruce Wayne jut róla eszembe. Csak épp ő nem a világot teszi biztonságosabbá hobbiként, hanem bérgyilkosságokat vállal.

Bosszúvágy 2011

[img id=275927 instance=1 align=left img]Az alapsztorink a legsilányabb bosszúmozikat idézi: a fószer szabadul a börtönből, és módszeresen legyilkolja azokat, akik anno kinyírták a testvérét. Eleinte minden a megszokott mederben folyik, sőt kegyetlensége és stílusa imponáló. Hamar nyilvánvalóvá teszi, hogy kemény, de igazságos. Nyomában a bérgyilkos az idő szűke végett mobilon keresztül, menet közben vesz részt pszichoterápián. Zseniális. A zsarunkról kiderül, hogy hétvégi apuka, ez kicsit lelomboz, mert a veszekedés az ex-szel meg a "meccse van a gyereknek, miért nem tudsz idejönni" kérdéskörénél nagyobb panelt kívánni sem lehet jelen helyzetben. Közben a gyilkolászás üteme a terv szerint halad, bár egyszer-egyszer már megremeg a pisztoly markolatát szorító kéz. A forgatókönyv elhúzza előttünk a mézesmadzagot, bemutatva egy-egy drámázásra apropót szolgáltató csavart, de isten igazából nem mer kockázatot vállalni; ha a listán szereplők közül valaki már megtért istenhez, akkor az véletlenül sem az, aki a kést fogta, hanem az ajtóban őrködő kis senki, aki már akkor sem akarta ezt, azóta meg pláne tiszta a lelke, mintha fehérítőt raktak volna hozzá. Máskor annyira színesek akarnak lenni a karakterek egy alapvetően kétdimenziós figuráknak kitalált műfajban, hogy az zavarba ejtő. De nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy ha már effélékről lehet meditálni, okoskodni, kötekedni egy "ilyen" mozi kapcsán, az feltétlenül dicséretként kell felfogni.

Valahol giccs ez is

Ha a Rohanás című film egy élő ember volna, most elnézést kérnék tőle. Egy ötforintost nem adtam volna érte, hogy bármi érdekfeszítőt találok benne, ám határozottan rám cáfolt. Nem megy Cannes-ba és nem is késztet Dwayne Johnson átértékelésére, de egyrészt amely kritériumok miatt az akció- és bosszúmozik népszerűek, azokat maradéktalanul (sőt) teljesíti, másrészt megpróbál ennél azért többet is nyújtani, bár kicsit azért túlpörög a végére. Lehet, hogy fajsúlyossá lehet tenni egy jelenetet, amikor szemtől szemben a kivégzendővel az emberünk elbizonytalanodik, s még egy könnycsepp is kicsordul (nem, valójában esetünkben elég komikus), de egy órán belül négyszer-ötször ugyanezt eljátszani már necces. Illetve én a végét is lecsípném, majd ha megnézitek, tudni fogjátok, miért. De lehet, hogy túl sokat akarok. Ez azért még mindig Hollywood.

Kinek ajánljuk?
- Az akciófilmek szerelmeseinek.
- Férfiaknak.
- Gyúrósoknak, első apró, bizonytalan lépésként a könyvtár felé.

Kinek nem?
- Akik szerint ostobaság ez így is, úgy is.
- Nőknek (kivéve, ha izzadt férfitesteket akarnak látni).
- Akik egy söröskorsó mimikai képességeinél több színjátszást igényelnek egy főszereplőtől.

7/10