Márton nap jön, vágod? Kened? Vagy tömöd? Ha mindegyiket szívesen elsajátítanád, akkor megmutatjuk, mik is a legínycsiklandóbb receptek a libaevés napjára.
Az ízletes receptek előtt még dukál némi történeti áttekintés, vajon mit is ünneplünk ezen a napon és miért. November tizenegyedikén a libaevés Szent Márton tours-i püspök legendájához kötődik, aki a Krisztus utáni negyedik században élt és jócselekedetei mellett szerénységéről volt híres. Mártont püspökké szerették volna avatni, azonban ő méltatlannak találta magát a címre, így elbújt egy libaólban - de a gágogó ludak lármájukkal elárulták a szentéletű ember hollétét az őt keresőknek. Tehát a legenda a szombathelyi (akkori Savaria) születésű férfiúhoz köti a libaevést, viszont a hagyománynak sok gyakorlati előnye is van: a tavasztól hízlalt libák ekkorra gömbölyödnek ki levágásra, valamint az újbort is ekkor lehet kóstolni. A Gergely-naptárban emellett november tizenegyedike az utolsó nagy dínom-dánom a negyven napos böjt előtt. Így nem véletlen, hogy a közmondás úgy tartja: "A bornak Márton a bírája" és ki "Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - utóbbinak fényében pedig az éhezést elkerülendő gyorsan mutatunk is néhány ellenállhatatlan és könnyen elkészíthető receptet a vígasságokhoz.
Libás előételek - Az egyszerű, de nagyszerű tepertő
Sokan, például a családomban is többen preferálják a libakészítés eme ínycsiklandó melléktermékét, mint a libát. A libatepertő némi nyers körettel is tíz ujjunkat megnyalósan finom (például lilahagymával, zsíroskenyérrel és uborkával elmajszolva), de el is készíthetjük például pogácsának. A libatepertős leveles pogácsa nem a pikk-pakk elkészíthető ételek egyike, de garantáltan megéri elkészíteni. Először süssünk ki 1 kg bőrös libahájat, melyből kb. 8 dl libazsír és 15 dkg tepertő lesz végtermékként. Daráljuk le a tepertőt és sózzuk, borsozzuk. Majd készítsük el a pogi alaptésztáját (ha van már bejáratott leveles receptünk, használhatjuk azt is) a következőkből:
50 dkg átszitált liszt
1 dl langyos tej, melybe 1 tk porcukorral megfuttatott 3 dkg élesztőt teszünk
3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejföl
2 tojássárgája
8 dkg libazsír
3 tk só
Állítsuk össze, majd hagyjuk pihenni, ezután dagasszuk, kelesszük és nyújtsuk egy centi vastagra. Ezután kenjük meg libazsírral és a tepertő felével, hajtsuk félbe, takarjuk le pihenni. Majd húsz perc múlva megint nyújtsuk ki (mostmár másfél centire) és most szórjuk meg sajttal. Húsz perc múlva két centisre nyújtsuk ki és a maradék sajttal és tepertővel koronázzuk meg. 30 perc múlva 2,5-3 cm-esre nyújtsuk ki, rácsozzuk be a tetejét, szaggassuk ki, süssük meg és zsebeljük be barátaink elégedett pillantásait, mikor falják.
Főétel - Egy könnyű libacomb
Egy egész libát azért ritkán vesz meg a família (leszámítva, ha a teljes rokonságot várjuk vendégségbe), ezért célszerűbb csak libacombot vagy libamellet készíteni, hiszen hamarabb átsül, ugyanakkor kiadós és nem marad felesleg. A sült libacomb nagyon egyszerű alaprecept, amelyhez csak kiváló minőségű libahúsra van szükség, a receptek pedig ízlés szerint millióféleképpen variálhatóak. Mi mutatunk egy majorannás verziót.
Hozzávalók:
4 db libacomb
2 db alma
2 hagyma
Só, bors, majoránna
A libacombokat tisztítsuk meg, majd töröljük szárazra, és fűszerezzük sóval, borssal és majorannával. Az almák magházát vágjuk ki, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk mindet negyedekre. Egy megfelelő méretű tepsi alján helyezzük el a combokat (bőrös oldallal lefelé), majd köréjük rendezzük el a hagyma- és almadarabokat. Öntsünk kevés vizet a tepsi aljára. 170 fokos sütőben lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. Az utolsó fél órára fordítsuk a combokat bőrös oldallal felfelé, és fedő nélkül pirítsuk meg a bőrt (közben néhányszor locsolgassuk). Tálalás előtt a pecsenyeléről kanalazzuk le a zsírt. A maradék pecsenyelevet szűrjük át, az alma és hagymadarabokat passzírozzuk szitán hozzá, majd az egészet forraljuk be.Tálaljuk a libacombokat az almás-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel: szerintünk nagyon illik hozzá egy adag finom párolt lilakáposzta és szerecsendióval elkészített krumplipüré.
Főétel - A különleges töltött libanyak
Nem megszokott étel, de sokan esküsznek rá, hogy a töltött libanyak fejedelmi csemege.
Hozzávalók:
2 libanyakbőr,
30 dkg darált libahús,
3 zsömle,
Pirospaprika, őrölt gyömbér, fokhagyma, só, bors
A hozzávalókból (a zsömlét előtte beáztatjuk, kinyomkodjuk) fasírtszerű masszát készítünk, ízlés szerint tehetünk bele még apróra vágott petrezselyemzöldet is. A nyakbőrök egyik végét zsineggel összekötjük. A tölteléket habzsák segítségével a nyakbőrbe töltjük. A töltött nyakak végét hústűvel összezárjuk és kizsírozott tepsibe tesszük. A nyakakat kiolvasztott zsírral megkenjük, alufóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A 2-3 órás sütés közben többször szurkáljuk meg hústűvel, hogy a pára eltávozzon és a nyak ne hasadjon ki. Az utoló negyedórát már alufólia nélkül süssük, hogy szépen megpirosodjon. Könnyebb felszeletelni, ha negyedórát pihentetjük. Különféle köretekkel, például sólettel tálalhatjuk.
Főétel - Mézes pecsenye egy teljes libából
Ha mégis vagyunk hozzá elegen, akkor mutatunk egy receptet, amelynek végén egy teljes liba kerül az asztalra.
Hozzávalók (kb. 6, nagyon éhes személyre)
1 konyhakész fiatal liba
15 dkg méz
1 kk majoránna
3 savanykás alma
2 hagyma
5 dl húsleves
Só, bors
A libát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük majoránnával.A hagymát és az almát meghámozzuk, négybe vágjuk és a liba hasüregébe tesszük. A nyílást összetűzzük fogvájóval és a libát tepsibe tesszük. Aláöntünk negyed liter vizet és a sütő közepes fokozatán két óráig sütjük. Ezután felemeljük a hőmérsékletet 200°C-ra és a libát megkenegetjük mézzel. 60 perc után újra bekenjük mézzel és még egy óráig sütjük. Közben saját levével is locsolgatjuk és pirosra sütjük.A fölösleges zsiradékot leöntjük, a pecsenyelevet átpasszírozzuk és tálaláskor a felbontott liba alá öntjük. Pezsgős káposztával kifejezetten ajánlott a fokozott élvezetekért.
Desszert - Mi más, mint lúdláb torta
Ha ezek után még bírunk enni, akkor nem is akarnánk mást elfalni Szent Márton napján, mint egy szelet istenien finom lúdláb tortát. Számtalan variációban létezik (csak az én kis családi körömben van három verziója és mindenki az övére esküszik), ezért ez a recept is amolyan “tájékoztató jellegű”, ha még nem lenne saját lúdlábunk.
Hozzávalók (kb. 12 adag)
6 tojás
6 ek cukor
4 ek liszt
2 ek kakaó
1 sütőpor
1 l habtejszín
100-150 gramm étcsoki
Meggy (kb. 20-30 dkg, ízlés szerint)
Csokimáz
A krémhez felmelegítjük a tejszínt, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, amíg el nem olvad. Félretesszük, kicsit meghűljön, majd a hűtőben hagyjuk pár órára. Ezután a sűrű krémet robotgéppel habosra keverjük és beleforgatjuk a meggyet. A hat tojásból piskótát sütünk. Amikor kihűlt, kettévágjuk a piskótát és megtöltjük a krémmel. Végül csokimázzal leöntjük és ha maradt egy kis krém, azzal még szintén díszíthetjük, a krémcsókokat pedig meggydarabokkal is koronázhatjuk.
Ha mindezt sikerült szellemileg és fizikailag is megemészteni, akkor várunk legközelebb egy kis palacsintázásra! Jó étvágyat kívánunk!