Kímélet nélkül

  • gekkó / PORT.hu

Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy nő egész életében egyetlen napra készüljön, hogy gyermekkora minden napját a későbbi nagy nap fénye ragyogja be. Ám azt be kell vallani, a túlzásba vitt leányálom kifordítása nagyon is szórakoztató a filmvásznon.

Ugyanazt, ugyanúgy

Emma (Anne Hathaway) és Liv (Kate Hudson) nagy vágya az, hogy életük legszebb napja az álomlovaggal júniusban legyen, a Plaza Hotelben. Olyannyira komolyan gondolják, hogy Emma, aki tanítónő, munkába állása óta a nagy napra spórol. Livnak ugyan nincsenek anyagi gondjai, mégis bátran mondhatjuk, hogy a gombot a kabáthoz, mert egy álomesküvőhöz vőlegény is dukál. Azonban ahogy a mesékben lenni szokott, férfiember is terem, egyszerre kérik meg mindkettőjük kezét, igent mondanak és lefoglalják ugyanazt helyet, egy véletlen folytán azonos időpontra. Ekkor vált át a mese horrorba, legalábbis, ami a kölcsönös kiszúrásokat és aljaskodásokat jelenti. A két legjobb barátnőből ádáz ellenség válik, akiknek most már minden vágya az, hogy sérelmeikért revansot vegyenek. Nem túl elegáns módon.

Hullik a forgács

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, nincs olyan férfi a világon, aki örömmel vetné magát bele ebbe a mély vízbe, a menyasszonyi puccparádé nem véletlenül a nők sportja. A ruhák-virágok-ételek szédítő háromszöge leginkább őket csigázza fel, a tökéletesség iránti eszelős vágy legjobban őket bolondítja meg. A film persze nem erről az őrjítő esküvői felhajtásról szól, sőt, kigúnyolja mindazt, ami giccs. Egy idő után mellékessé válik az egész, hogy milyen is az ideális esküvői teríték, vagy hogy kell-e még egy jégszobor. A lényeg a kölcsönös bosszú, az egymás bosszantása és a másik esküvőjének szabotálása. A film kettőjük kapcsolatáról szól, és arról, hogy valójában nem is az álomesküvő a lényeg, hanem valami egészen más.

Csak csajok

Gary Winick filmje egyértelműen két jutalomjáték két fiatal színésznő számára. Gyönyörű ruhák (na nem olyan uralkodó módon, mint a Szex és New York-ban), trendi frizurák és érzelmek minden mennyiségben. Kate Hudson és Anne Hathaway egyértelműen élvezi a helyzetet, hisz bár nem könnyű dolog igazi komikának lenni, de mindenképp hálás szerep. Kettőjük közül Kate Hudson alakítása az emlékezetesebb, néha mintha a fiatal Goldie Hawnt látnánk a vásznon. Bűbájosan durcás, eszelősen szőke. Anne Hathaway inkább kimértebb, józan és nem titkoltan az ellenpárja Livnek. Talán épp ezért áll neki kevésbé jól a vad, csábító szerep, amit a lánybúcsún erőltetnek rá az alkotók. A férjek is csak mellékszerepben tetszelegnek mellettük, ugyanúgy katalizátorok a filmben, ahogy az esküvő ténye is. A film kettőjük játékától válik szórakoztatóvá, igazi csajos, barátnős filmmé. A pasik messzire kerüljék.

Kinek ajánljuk?
- Barátnőknek.
- Álomesküvőre vágyóknak.
- Aki a kerékkiszúrásnál, szélvédőbetörésnél eddig nem ismert jobb bosszantást.

Kinek nem?
- Esküvőre készülőknek.
- Azoknak, akik már lefoglalták a Plaza Hotelt júniusra.
- Férfiaknak, mert nem bírnák a hatalmas dózist.

6/10