Kis-Kína, kis zűr

2 plusz 1 fős történet A zöld sárkány gyermekei, ami nagyrészt egy raktárba játszódik, mégsem címkézhetjük fel olyan üres szavakkal, mint kamaradarab vagy szerelmi háromszög.

A Nagy Mester összehúzza a szemöldökét

Rátóti Zoltán egy negyvenes éveiben járó, illetve inkább csak bóklászó ingatlanos. Ez a hivatás nála fiatalabb kollégák koszorúér-megbetegedéséért is felelős, ő talán csak azért állja még mindig a sarat, mert annyi pofont kapott manapság az életben, hogy már egészen immunis lett a stresszorokra. A jelenlegi megbízása, hogy vevőt találjon egy lerobbant külvárosi raktárra, amelyet épp egy kínai kereskedő cég bérel. Itt rögtön kitűnik Miklauzic szimpatikus világnézete, ahogy viszonylag finoman, értem ez alatt, hogy nem bántóan didaktikusan ostorozza ezt a karrierizmusnak nevezett lassú öngyilkosságot. Mindenki be van rezelve a főnöktől, akinek szintén van főnöke, mindenki üvölt, káromkodik és cigizik. Azt a raktárt el kell adni, különben. Röpködnek a milliók, mindenki oda tapos, ahova tud. Ellenpontként pedig ott van Wu, aki szerencsére nem esik bele abba a távol-keleti sztereotípia-verembe, hogy nekiálljon minden reggel meditálni meg szerencsesüti-mondatokat hablatyolni, de tény, hogy kávé helyett teázik, ad az egészségre és egy picit más léptékkel méri a gazdagságot. Wu egy nálunk ragadt kínai férfi, akire azt a feladatot osztotta a Nagy Mesterként járó-kelő tornacipő- és távirányítós autó árus, hogy vigyázzon a raktárban felhalmozott több tonnányi bolhapiaci készletre. Illetve jelenleg külön elvárás, hogy ahol tud, tegyen keresztbe a helyiség eladásának. Ha ez utóbbit sikeresen abszolválja még egy ideig, visszakapja útlevelét és mehet haza. Ellenkező esetben további egy évig van "szolgálatban".

Távol Ázsiától

[img id=291163 instance=1 align=left img]Hogy ez a szolgálat mit is jelent, Wu hogyan került ebbe a helyzetbe és legfőképpen miként lehet aknamunkát végezni egy ember ellen, akivel napi 12 órát töltünk együtt és akarva-akaratlanul is megkedveljük egymást, ezek A zöld sárkány gyermekei történetének mozgatórugói. A filmből ugyanakkor hiányoznak a fentiek olvasata után talán okkal remélt súlyos drámai helyzetek, amelyeket pedig, ahogy azt a film alkotói is jól tudják, értelemszerűen jobban szeretnek a fesztiválok zsűrii. Ugyanakkor mi is könnyedén beláthatjuk, az élet nem csupa testvérgyilkosság meg apácaerőszak. Sőt a film egy bizonyos szempontból épp arról mond el sokat, mennyire mást érthetünk ugyanazon kifejezés alatt; és akkor ez a szó itt legyen mondjuk a "fokozódó drámai hatás" vagy a "dobozok között élni". És akkor még nem is beszéltünk a harmadik szereplőnkről. Regina pizzafutár, ilyen minőségében robog be a két férfi végtelenül unalmas mindennapjaiba és ennek megfelelően ragyogja is be azokat simogató napsugárként. Ebből persze azért még lesz egy-két konfliktus.

Casting minden

A színészek mind nagy élményt nyújtanak, persze mind másért, elvégre ez is volna a lényege a különböző karaktereknek. Rátóti Zoltánt nyilván nem kell bemutatni, csuklóból hozza a klausztrofóbiás, a sors által sokat vert, különösebb életcél nélkül tengődő ingatlanost. Bánfalvi Eszter motoros vadóc, elsőre azt hittem, A tetovált lányból motorozott át ide, míg Yu Debin, aki eddig a kínai gasztronómia egyik magyarországi apostolaként működött, abszolút amatőr színészként keveredett el Miklauzicék egy castingjára, azt gondolván, hogy egy néhány órás statisztamunkáról van szó. Az ilyen véletlenekből, sok odaadásból és tehetséges alkotók összehangolásából született A zöld sárkány gyermekei, amely nem tervezi megváltani a világot, de ez nem is állna jól neki. Tény, hogy nem sok extrát mutat fel, de még így is imponálóan üde folt a saját halálát filmre vivő hazai miliőben.

Kinek ajánljuk?
- Friss magyar filmek kedvelőinek.
- Akit a csípős-savanyú levesen túl is érdekel a honi kínai közösség.
- Aki még élénken emlékszik az Ébrenjárókra.

Kinek nem?
- Aki nem érti, mikor kezdenek már el a szereplők kung fuzni.
- Aki húsba vágó kérdéseket feszegető fesztiválfilmet szeretne látni.
- Aki minimum felrobbantva szeretné látni a szóban forgó raktárat, miközben hőseink vadul szeretkeznek a motoron. Mind a hárman.

7/10