Kisfiú nagy pisztollyal – A fehér király előzetes

Kijött a Dragomán György regényéből készült és Magyarországon forgatott, de brit zászló alatt futó A fehér király első, erős hangulatú előzetese, amiből kiderül az is, miben különbözik majd a film a könyvtől.

Dragomán György magyarul 2005-ben megjelent azonos című, harminc nyelven kiadott regényét, A fehér királyt egy elsőfilmes brit-német rendezőpáros és házaspár, Alex Helfercht és Jörg Tittel vitte a nagyvászonra. Bár a premier már nyáron megtartották a 70. Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon, az első előzetes most jelent csak meg – de érdemes volt rá várni. Szó sincsen szuperprodukcióról, de a tavaly hazánkban forgatott film ezek alapján gyönyörűen néz ki, helyenként hátborzongató, nagyszerű színészek játszanak benne és sokban eltér az eredeti regénytől, és a mindenkori diktatúra természetét vizsgáló disztópia született. belőle.

 

Míg Dragomán eredeti története a nyolcvanas évek Romániájában, azon belül is Erdélyben játszódott, a film helyszíne egy meg nem nevezett ország kisvárosa – a nevek alapján gyakorlatilag akárhol járhatunk -, az idő pedig vagy a közeljövő vagy egy párhuzamos valóság jelenideje. Itt él a 12 éves Djata, akinek édesapját egy nap elviszi a titkosrendőrség egy, a halálbüntetéssel is felérő munkatáborba. A család tehetetlen, a fiút és anyját árulóként bélyegzik meg, de Djata nem adja fel, és harcba kezd, hogy visszaszerezze apját, miközben lassan kezdi megérteni, miként is működik egy totalitárius rendszer – ami őt is gyökeresen megváltoztatja. A gyerek főhőst a komoly színházi tapasztalattal rendelkező Lorenzo Allchurch játssza, édesanyját a rendkívül tehetséges Agyness Deyn (Veszélyes ultimátum), a hatalommal cimboráló nagyapját pedig a nagyszerű Jonathan Pryce (Trónok harca). A további szerepeket Greta Scacchi, Fiona Shaw, Clare-Hope Ashitey és Olafur Darri Olafsson alakítja.

A filmet Angliában a jövő év januárjában mutatják be, a hazai forgalmazásról még nincs szó, de elég nagy szégyen lenne, ha egy magyar cég sem látna fantáziát Dragomán György regényének filmváltozatában. A film plakátja pedig ritka szép!