Kispénteki programok

Csütörtöki kiruccanáshoz az alábbi a programokat válogattuk össze nektek. Jó böngészést hozzá!

Holle anyó

Budapest Bábszínház, február 17., 10h

Holle anyó nem csupán a hóesésért, de az évszakok változásáért is felel: különös öregasszony, félig tündér, félig boszorkány, aki az idők kezdete óta őrködik a természet fölött. A Grimm testvérek klasszikus meséjében először egy szorgalmas árva lány, később pedig annak lusta mostohatestvére szegődik el hozzá. Mindketten végigjárják a mesebeli másik világba vezető utat, találkoznak a Kemencével és az Almafával, hogy végül mindketten elnyerjék méltó jutalmukat vagy büntetésüket.

Tárlatvezetés

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, február 17., 18h

A műgyűjtés szenvedélye – Válogatás a Millot-Durrenberger gyűjteményből. Kiállításukhoz kapcsolódó tárlatvezetésre invitálják a látogatóikat. A következő tárlatvezető Hermann Veronika az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék adjunktusa, a Balkon és a Médiakutató című folyóiratok szerkesztőségi tagja. Irodalomkritikával, identitáselméletekkel, hidegháborús tömegkultúrával és ezek különféle kombinációival foglalkozik. 2020-ban jelent meg első könyve Helyettem a nyelv. Identitáspolitikák az irodalomban címmel.

Záró kurátori tárlatvezetés

Műcsarnok, február 17., 18h

Záró kurátori tárlatvezetés Orosz Istvánnal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, íróval, Gyulai Líviusz egykori barátjával, munkatársával.
A litográfia készítésének pontos leírása és a munkálatokban segédkezők bemutatása. A látogatókat regisztrációhoz kötötten, korlátozott számban tudják fogadni a programon.

Családban marad - Találkozás Nyáry Lucával és Nyáry Krisztiánnal

Jókai Anna Szalon, február 17., 18.30h

A sorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik közül az egyik, néha akár mindkettő valamilyen módon kapcsolódik az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat. Nyáry Luca, író, slammer és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, könyvkiadó lesz a vendég. Moderál Szekeres Nikoletta.

Network

Centrál Színház, február 17., 19h

Nem nagyon van időszerűbb, provokatívabb és elképesztőbb történet a Networknél. Sidney Lumet sokszorosan Oscar-nyertes filmjének látványos színpadi adaptációja apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Howard Beale, az esti Híradó bemondója. Amikor huszonöt év után alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül - az egész világ a feje tetejére áll…

Lövések a Broadwayn

Thália Színház, február 17., 19h

A valaha ünnepelt színésznő a nagy visszatérésre készül. Következő bemutatójának ifjú szerzője rendkívül ígéretes mint férfi, de a színdarabján lenne mit javítani. A bölcs producer nagyvonalú szponzort talált a maffiafőnök személyében, aki a sztriptíztáncos barátnőjéből akar sztárt csinálni. A próbák megkezdődnek, csakhogy mindenki érzi: az elsöprő sikerhez valami hiányzik.

Demerung (Csehov Meggyeskertje)

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, február 17., 19h

A demerung filmes szakkifejezés, azt a néhány percet jelöli napfelkeltekor vagy napnyugtakor, amikor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak. Ilyenkor lehetséges éjszakai felvételeket rögzíteni, miközben van még némi fény. A történetben különös jelentősége van e napszaknak: a tudatalatti, és a természetfölötti itt ér össze.

Páratlan párok: Karajan–Szentkuthy

MOM Kulturális Központ - MOMKult, február 17., 19h

Zeneszerző a táncosnővel, festő a filozófussal, költő az operadívával, író a karmesterrel - csupa szokatlan, meghökkentő és páratlan párosítás. 10x2 párhuzamos életrajz Bősze Ádám és László Ferenc közös, kortárskereső sorozatában.

II. Richárd

Pesti Színház, február 17., 19h

II. Richárd a fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története. Intrika, árulás, jogtiprás, megalkuvás. A mű kiemelkedik a királydrámák közül költői szépségével, ma is élő és fölismerhető szereplőivel. Az előadást a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi.

Legénybúcsú

Játékszín, február 17., 19h

A szerző színészként és rendezőként is jegyzi a darabot. A Játékszín színpadáról is ismert sztárok közreműködése mellett színházunkban még új művészek is debütálnak az előadásban. A mai magyar szórakoztató színpadi művek palettáján garantáltan új színfolt lesz majd ez a komédia. A Legénybúcsú helyszíne egy szálloda, ahova két jóbarát érkezik, egyikük azonban alaposan megkeveri a szálakat...

Az öldöklés istene

Átrium, február 17., 19.30h

Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája lelep­lező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sére­lem, előítélet és düh kavarog.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Purcell Kórus, vez.: Vashegyi György, km.: Cameron Carpenter (orgona)

Zeneakadémia, február 17., 19.30h

Nem mindennapi program egy nem mindennapi orgonistától, valamint 19. századi művek, a historikus zene legavatottabb magyar karmesterétől, Vashegyi Györgytől. A „klasszikus zenei tabuk ledöntője”, az amerikai orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező, Cameronn Carpenter hihetetlen frissességet hozott az orgonaművészetbe. Saját fejlesztésű hangszerével, bámulatos technikájával és újszerű szemléletével bejárta már az egész világot. 

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Kesselyák Gergely

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), február 17., 19.30h

A Traviata Verdi egyik legnépszerűbb operája, csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget, de ezen túlmenően még a jellegzetes párizsi társasági élet eseményeinek miliőjét, hangulatát is. Így biztos, hogy színpadi játék, díszletek és jelmezek nélkül is nagy élmény lesz találkozni a művel.

Örökké a tiéd, örökké az enyém, örökké a miénk

Magyar Zene Háza, február 17., 20h

A címben megjelenő szavakkal végződik Beethoven a „Halhatatlan kedveshez” írt levele. Máig nem tudni, ki volt a szerelmeslevél címzettje, de a feltételezett hölgyek egyike Brunszvik Josefin lehetett, a fiatal grófkisasszony, aki családjával Martonvásáron élt. A szülők és gyermekeik kitűnő hangszerjátékosok voltak, és a fiatal Beethovent hívták meg magukhoz házi zenetanárnak. Ezekből a zenei találkozásokból hosszú évek alatt szerelem szövődött a zeneszerző és a nemeslány között.

Bognár Szilvia Sextet – Születésnapi koncert

BMC  - Opus Jazz Club, február 17., 20h

A különlegesnek ígérkező ünnepi alkalommal legkedvesebb számai mellett néhány új dallal jelentkezik a csapat és – némi nosztalgiázás erejéig – az énekesnő korábbi világzenei formációinak dalai is felcsendülnek. Mi több, Kányádi, Weöres és Nemes Nagy Ágnes sorainak megzenésítése révén a magukban rejlő gyermeket is előcsalogathatják a közönség soraiban ülők, legyenek akárhány esztendősek is...

NovaN feat. MnemonicKiss - The Ultimate Chill

Fonó Budai Zeneház, február 17., 20h

Elektronikus alapokon nyugvó live-act duó, egyedi, improvizált hangzásvilág. Népzene, electronic, kortárs jazz ízléses keveréke. Hiszünk benne, hogy az improvizált zene frissessége ahogy a zenészeket, úgy a hallgatókat is magával sodorja, elgondolkoztatja. Hipnotikus beat-ek, zenei szabadság és könnyedség jellemzi majd a koncertet, melynek célja egy meditatív hangvételű zenei utazás, azaz: THE ULTIMATE CHILL!

STONED · Rolling Stones „60” nyitóbuli

Muzikum Klub & Bisztró, február 17., 20.30h

A Stoned, Magyarország egyetlen Stones tribute zenekara a Muzikumban indítja a 2022-es évet, amely a Rolling Stones 60 éves születésnapja ünneplésének jegyében telik.

FeHoVa 2022

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, február 17-20.

2022 februárjában immár 28. alkalommal találkoznak a fegyver, horgász- és vadászvilág képviselői és az igazi természetbarátok a régió legizgalmasabb tematikus rendezvényén.