Kit izgat a Fantasztikus Négyes?

Nehéz heteket tudhat maga mögött Miles Teller. Előbb az Esquire magazin portréja váltott ki vitát arról, hogy vajon tényleg egy seggfej, vagy csak a riporter utálta a képét az átlagnál jobban, majd legújabb filmje, a Fantasztikus Négyes bukott embereset minden lehetséges fronton. Utóbbi kapcsán az internetezők már a szereposztás kiderülésekor nekiestek Reed Richards alakítójának, az igazi gyűlölethullámot azonban a végeredmény indította el. Ha viszont elvonatkoztat a karrierjének végét vizionáló, kárörvendő kommentektől, Teller még mindig kivételesen szerencsésnek érezheti magát.

Alig végezte el a főiskolát, amikor már Nicole Kidman és Aaron Eckhart partnereként szerepelhetett az Engedd el! című 2010-es drámában, főként John Cameron Mitchellnek köszönhetően. A rendezőt ugyanis nemhogy nem zavarták a Teller arcán látható, autóbalesetből származó sebhelyek, hanem úgy gondolta, ezek további mélységet adhatnak a kisgyermeket elgázoló gimnazista karakterének. Mitchell arra kérte a fiatal színészt, hogy játékába vigye bele azt a személyes traumát is, amit egy közeli barátja halála okozott, ő pedig – bár idegenkedik e módszertől – engedelmeskedett. Jasonként végül olyan ártatlan és szánni való volt, mint egy fészekből kipottyant fióka, nagyjátékfilmes debütálására pedig többen is felfigyeltek.

A következő komoly munkáig olyan méltán elfeledett idétlenségekkel ütötte el az időt, mint a Footloose - Kevin Bacon hiányában tökéletesen semmilyen – 2011-es remake-je, vagy a Másnaposok által divatossá tett, hülyére részegedős-galibába keveredős zsánert erősítő Képszakadás. Ezekben magabiztosan hozta a vicces srácot, de még mielőtt valaki rázárta volna a skatulyát, majd eldobta volna a kulcsot, jött Az élet habzsolva jó. Ivászatban és jópofáskodásban itt sem volt hiány, de mindez egészen más kontextusba került. Teller magát illúziókba és alkoholmámorba ringató tinédzsere Shailene Woodley oldalán hitelesen mesélt a jövőkép-és apahiányról, valamint a bulizásba fojtott önutálatról.

Ismét Woodley mellett tűnt fel A beavatott-sorozatban, hogy bunkó és köpönyegforgató Peterként némi színt vigyen annak szürkeségébe. Az első és második rész közé még becsúszott a rémes Csajkeverők, az aranyos Kétéjszakás kaland és a fantasztikus Whiplash, amelyben Teller egyesíti magában az ellenszenves, törtető kis görcsöt a szeretni való, sérült gyerekkel, miközben úgy dobolja ki a lelkét, hogy a néző kap majdnem szívrohamot.

A 2015 tavaszán bemutatott, bemelegítésnek is tekinthető A lázadó után a huszonnyolc éves színész a Fantasztikus Négyessel avanzsálhatott volna igazi blockbuster-sztárrá, ha közbe nem szólnak a kritikusok és a - részben nekik köszönhető - hervasztó box office–adatok. Tellernek azonban még jó pár filmje vár premierre, köztük a bokszoló Vinny Pazienza életét feldolgozó Bleed For This, így hamarosan már nem az lesz a téma vele kapcsolatban, hogy mennyire veszett össze Josh Trank direktorral a szuperhősös mozi forgatásán. 

PORT.hu ajánlja:

CsajkeverőkHBO COMEDY, hétfő, 20:50