Könnyed, de nagyon izgalmas akciófilm a franciáktól

Igaz, a Largo Winch - Az örökös nem mai gyerek, de megmutatja, hogy a franciák bármikor képesek összerakni egy látványos akciófilmet, ami a vígjátékaikról nem mondható el.

A 2008-as Largo Winch - Az örökös persze nem klasszikus akciófilm, hiszen elsősorban képregény feldolgozás, ami a franciáknál nem is túl ritka – jelen esetben az alapanyag belga, de arrafelé elég nagy az átjárás -, miközben családregényről, klasszikus kalandfilmről és thrillerről is beszélhetünk. De haladjunk szép sorjában.

Nerio Winch, a dúsgazdag mágnás (Predrag Miki Manojlović) Nerio Winch maga is árvaházban nőtt fel, így örökbe fogad egy fiút a volt Jugoszláviában, és Largo Winch-nek (Tomer Sisley) nevezi el, de titokban neveli fel, nehogy üzleti ellenfelei megtudják, hogy van egy örököse. A cég igazgatótanácsának egyik tagja, Ann Ferguson (Kristin Scott Thomas) feltett szándéka, hogy megszerzi a hatalmas Winch vagyont, ezért megöleti Neriót, hogy a hatalomátvétel egyszerűbb legyen. Csakhogy megjelenik a színen Largo, aki addig a vagyon helyett a kalandot választotta – és akit egy pikáns, de veszélyes brazil kaland után ismerünk meg -, megesküszik, hogy kideríti az igazságot és bosszút áll, de közben éppen apja gyilkosai elől kell menekülnie. Eközben nem várt ellenségeket és új szövetségeseket is szerez.

A Largo Winch, ami egy tévésorozatot és egy folytatást is kapott, a maga korában kifejezetten drága produkciónak számított egy nemzetközi szereplőgárdával, köztük olyan sztárokkal, mint az inkább drámai színésznőnek számító angol Kristin Scott Thomas vagy a szerb Miki Manojlovic, akiket egy nagyszerű rendező, Jérôme Salle (Anthony Zimmer) dirigált. Salle pedig mindent belerakott ebbe a történetbe, ami csak a keze ügyébe került, egy szerelmi szálat, árulást, sok utazást egzotikus tájakkal és a széles tengerrel, összeesküvést, árulást, megbocsátást és testvériséget, és egy ígéretes főszereplőt.

Tomer Sisley sztáralkat, miközben mellékszereplőnek is nagyszerű – ő volt például a Családi üzelmekben (2013) a mexikói dealer, akitől hőseink nagyban veszik a cuccot – és nem sokkal később, a Fehér éjszaka (2011) című kőkemény krimiben bizonyította, hogy nehezebb feladatokat is képes elvállalni. Mert minden felhajtás és gyilkosság ellenére a Largo Winch filmek elég kis fajsúlyúak. Hogy miért nem lett Sisley-ből nagyobb sztár, az rejtély, de talán azért, mert az egész francia filmgyártás érthetetlen okokból nagyrészt csapnivaló vígjátékokat kezdett készíteni, elárasztva velük a piacot, azokhoz pedig olyan színészek kellenek, mint Christian Clavier vagy jobb esetben Omar Sy.