Könnytagló

Nem is tudom pontosan mire számítottam. Valami jó kis könnyfakasztásra, hogy szülők és gyermekek végre közelebb kerülnek egymáshoz, és az élet kegyetlen, de szép. Ehelyett: a szülők közelebb kerülnek a gyerekekhez, az élet kegyetlen, de mégis úgy érzem magam, mint akit jó alaposan fejbevágtak az ostoba giccs és a sablonosság petrencerúdjával. Fölállok belőle, de sajog az agyam.

Greg Kinnear volt számomra a csali, az ő nevéhez, arcához volt túlzott bizalmam, mert mindig jó színész, és tökéletes apafi gura volt annak idején A család kicsi kincsében. Barátságosan jóképű, kicsit mindig vesztes, de úgy tud veszíteni, hogy az többet ér a győzelemnél, nyilván nem kell magyarázni, hogy ez miért és mennyire rokonszenves jelenség a filmekben. Itt is apa, itt is vesztes, de elvetemült könnyfakasztók kezébe került a figura. Kinnear nyilván úgy gondolta, hogy variációt mutat be a saját témájára, a bevált figurát kissé megbolondítja borostával, szem alatti árnyékokkal, és olyan mély bölcsességekkel, hogy "vigyázni kell a szeretetre, mert törékeny". Vigyázni kell a mozilátogatók rokonszenvére is, mert törékeny, jobb kimaradni az ilyen tengerparti, érzelemgazdag, gatyalobogtatós mozikból.

A többi szereplő ugyanis körülbelül a helyén van, a srác, Liam Hemsworth karcsú, vállas dalia, kicsit szájzárasan beszél, de talán ez is csak az arcizmai feszessége miatt van. A lánynak, Miley Cyrusnak annyi a foga, hogy nehezen is fér el a szájában, ha rajtam múlna, lebeszélném a színészmesterségről, de nem rajtam múlik. Így a távolból a körömrágásról is nehéz lenne őt leszoktatni, pedig a kéznek ebben a nagyon komoly filmben különös jelentősége van, ahogy tűnik el róla a körömlakk majd az ékszer, látjuk, hogyan válik az ifjú hölgy lelke egyre tisztábbá, érettebbé, felnőttebbé. Hát igen. Kell ehhez némi jellembeli bakugrás, jön egy bakancsos, szakadt lány, tökéletes sminkkel, aztán kiborul azon, de nagyon, hogy nem hívják meg egy puccos, selyembugyogós esküvőre.
Ajánlott cikkek

A gyerekvonalat egy szörnyű kisfiú képviseli, akinek vagy bőgnie kell, vagy olyan arcot vágni, mintha valami százéves reklámfi lmben töltött csokoládéval csalogatnák - nem tudom eldönteni, mikor rémesebb. A bombabiztos hatás kedvéért állatok is szerepelnek, ez legalább eredeti, nem kiskutya, nem kisoroszlán, nem fóka, hanem egy csapat teknősbéka. Cserébe nem csekély mértékben kell démonizálni a mosómedvéket, és sikoltozva kell szaladni előlük, de valamit valamiért.

Mit is, és miért? Egy mozijegy áráért másfél óra ostobaságot? Megéri.