Lagymatag invázió

Sokmindent elmond Hollywoodnak erről a legújabb "high concept" (nem történet, hanem egy rettentő röviden összefoglalható alapötlet adja az ilyen filmek kiindulópontját) mozijáról, hogy öt forgatókönyvíró hegesztette össze, köztük a Transformers filmek kontárjai is. A Cowboyok és Űrlények szaglik a fantáziátlanságtól: Jon Favreau, a rendező igyekszik a végén összerántani az egészet valami élvezhetővé, de már túl késő.

Nem erőltették meg magukat

Daniel Craig játssza Jake Lonergant, aki az Új-mexikó közepén tér eszméletére. A múltjáról fogalma sincs, ezért tudásvágyát enyhítendő besétál a legközelebbi kisvárosba. Ott összeakaszkodik a HMCS-vel (Paul Dano), meg annak faterjával (Han Solo). Ellenszenves hármasuk kapcsolatának alakulásába az ismeretlenből érkező idegen lények szólnak bele.

Két műfajt, a westernt és a scifit ütköztetik a film készítő, a sci-fi rész mégis olyannyira lapos, hogy az ember azt kívánja, bár lenne ez a film simán csak western. Semmiféle izgalmas, eredeti vagy éppen csak halványan újszerű science-fiction-fordulattal nem állnak elő a film kreatívjai, szürke fantáziájuk színtelen filmet produkál. Egyedül az idegen lények külseje érdemel dicséretet, meglehetősen félelmetesre tervezték őket, ugyanakkor a forgatókönyv és a rendező nem műveltet űrlényeinkkel semmi olyasmit, amit más, korábbi filmekben már ne láthattunk volna ezerszer.

A tiszteletadást kicsinálja a technika

[img id=306683 instance=1 align=right img]A film western része nem sikerült rosszul. Az első fél óra egyértelmű tiszteletadás a műfaj nagy öregjei, John Ford és Howard Hawks rendezői megoldásai, illetve a Clint Eastwood által a Sergio Leone-filmekben alakított Szótlan Idegen figurája előtt. Ezért is borzalmas kár, hogy a film nem áll össze koherens egésszé. Favreau újra bebizonyítja, hogy képtelen akciót rendezni: nem lehet átlátni az akciójeleneteit, ezért nem képes izgalmat csiholni belőlük. A film hangkulisszája egyetlen túlvezérelt, bénító, fájdalmas kakofónia. A megfelelő zenével és hanghatásokkal egy ilyen filmet simán meg lehet menteni, ám itt még ezt is elszúrták.

A szerencsétlen szereplőgárda

Olivia Wilde figurája a film legnagyobb tévedése: egyrészt borzalmasan van megírva, másrészt Wilde egyáltalán nem illik a szerepbe. Sam Rockwell szokásosan megbízható alakítást nyújt, Walton Goggins pedig meglepően vicces figurát hoz össze. Craig és Harrison... akarom mondani Han Solo pedig olyannyira unalmas (kénytelen vagyok ezzel a filmmel kapcsolatban ezt a jelzőt agyonhasználni), hogy elképesztő.

A Cowboyok és űrlények pusztán az alapötletéből szeretne szupersikerré nőni, csakhogy készítőiből hiányzott hozzá a lelkesedés. Löttyedt film: se hús (kovbojok), se hal (űrlények).

Kinek ajánljuk?
- Craig rajongóinak.
- Ford rajongóinak.
- A coltok rajongóinak.

Kinek nem?
- Azoknak, akik évtizedek óta várnak kovbojok és űrlények összecsapására.
- Westernrajongóknak.
- A Nulladik típusú találkozások egykori nézőseregének.

5/10