Már nem is tinik a tini nindzsák

Bár nagyjából abban a szent pillanatban ébredtem, amikor a tekercsek elkezdtek forogni a vetítőben, Kowabunga! felkiáltással kipattantam az ágyból, és félórával később már két huszonéves fanboy közé szorulva próbáltam felvenni a fonalat a filmmel. Ez nem volt nehéz. A sztoriról legyen is elég ennyi, mert a történetnél fontosabb fejlemény, hogy a hüllő haverok 2007-re kinőttek a tinikorból. Kíváncsian várom, hogy ha a szép bevételi adatok után Kevin Munroe rászánja magát a folytatásra, hogyan fognak a mutáns teknősök becsajozni. Vagy mindig April O'Neil és Casey feladata lesz a romantikus csőrözés, amíg a főszereplő négyes megmenti a világot?

A régi rajzfilmsorozat első számú nője, a tökös riportercsaj szerepe ugyanis most arra szűkült, hogy a pasijával csókolózzon. A dögös sárga motoroskabátját meg egy ahhoz hasonló testhezálló harcosszerelésre cserélték, ami Uma Thurmannak volt a Kill Bill 1-ben. Az egész franchise erős redizjánon esett át, szegény mutáns teknősök úgy néztek ki, mintha valami nagyon rágós gumicukorból készültek volna. Az emberek meg éppen annyira tűntek emberinek, mint a Toy Story Woody-ja. Ebből is látszik, hogy az animációt egy kezdő hongkongi stúdió készítette, mondjuk Gát György csapatának, akik A kis Vukot csinálják, az előzetes alapján azt mondhatjuk, lenne mit tanulni tőlük. Hozzájuk hasonlóan a hongkongiak is ebbe a fiatalos, számítógépes játékokra emlékeztető stílusba mentek el. Nyilván ezzel akarják megnyerni a régi rajzfilmsorozatról és az egészestésekről lemaradt ifjúságot a tini nindzsa teknőcök ügyének.

Szerintem a szülők az arcukat kaparják majd a film alatt, de mivel az egész arra fut ki, hogy a jó testvérek összetartanak, és a harcművészet menő dolog, ha lenne nyolc év feletti kisfiam, mindenképpen elvinném rá. Aztán beiratnám karatézni. Másik fontos tudnivaló, hogy a 3D-s animáció hagyományaival ellentétben egyetlen szőrös állatka szerepel az egész filmben, és az is egy embernagyságú patkány, Szecska szenszei, aki csak azért manikűrözi a hosszú karmait, hogy ha úgy alakulna, a hegyes végüket belemélyeszthesse az ellenfél ádámcsutkájába.