Másfél órás sitcom

A Förtelmes főnökök semmi más, mint egy 100 percesre megírt sitcom, annak is egy gyakran altesti poénokkal dolgozó változata. De aki szerette az Egy rém rendes családot vagy akár a Jóbarátokat, és rászánja a mozijegy árát egy hosszabb változatra, nem fog csalódni.

A három főszereplő három tutyimutyi munkaerőt játszik, akit durva eszközökkel elnyom a főnőke. Egyikük sem érzi úgy, hogy el tudna helyezkedni másik munkahelyen, ezért kénytelenek továbbra is tűrni az elnyomást. Végül az a fantáziadús ötletük támad, hogy el kellene tenni a főnöküket láb alól. Ilyesmit sokan gondolnak a rosszabb napjaikon, ám ez a film arról szól, mi történne, ha megpróbálnának valóban elkezdeni dolgozni a főnökeik halálán.

Mély mondanivalót ugyanakkor senki ne várjon a történettől, ez nem az a típusú film. Minden pillanat és szituáció nagyon jól kidolgozott, de minden a poénoknak van alárendelve, nem a mondanivalónak. Hiszen az igazából nincs is, de a Jóbarátokat sem ezért néztük, úgyhogy ez nem probléma, a poénok és a szituációk pedig jók, másfél órán keresztül is szórakoztatóak.

Nagyon sok jó színész játszik a filmben, de a három főszereplő sajnos nem tartozik közéjük. Jason Batemant és Jason Sudeikist kb. egy óráig meg sem tudtam különböztetni egymástól, a szakállas Charlie Day pedig eleinte inkább csak fárasztó. Később belejönnek, de azért a mellékszereplők, elsősorban a három főnök a legjobb, Jennifer Anistonnal az élen, akié a legjobban eltalált karakter. Különös, hogy Colin Farrel, Kevin Spacey, Jamie Foxx, sőt Donald Sutherland mellett Jennifer Aniston színészi játékát dicséri az ember, tekintve azonban, hogy sitcomról van szó, Anistonnak is vannak már bizonyos előzetes érdemei...

A poénokkal tehát nincs nagyobb baj, bár néha durvák, néha altestiek, de működnek. Még Kevin Spacey karakterének macskáját is nagyon klasszul beleírták a filmbe, ami végig kellemes kikapcsolódást jelent. Nem biztos, hogy a film megéri egy mozijegy árát, hiszen a tévében is sok hasonlót láthatunk naponta, de ha már megvolt az utolsó Harry Potter és valami űrbéli törés-zúzás helyett inkább csak nevetni szeretnénk, minden további nélkül ajánlható.