Mese a hollywoodi nyomorról - The Anniversary Party

A film címe, amit ajánlunk, Jóban-rosszban, és a cím láttán azt hihetnénk, hogy szappanoperánk alkotóinak véletlenül a kezébe akadt egy helyesírási szótár, e félreértés azonban minimális utánajárással eloszlatható. Ez ugyanis valójában egy amerikai film, a The Anniversary Party (Az évfordulós parti) magyar változatát takarja, amelyben hiába is keresnénk Pongrácz Péteréket.

Itt van helyettük egy nem kevésbé díszes társaság, élükön a reggelente jógázós, kutyasimogatós, mexikói bejárónős látszatboldogságban tengődő színész-író párral, Sallyvel (Jennifer Jason Leigh) és Joe-val (Alan Cumming). A hasonszőrűeket felvonultató buli az ő hatéves házasságukat, illetve félévi különélést követő újraegyesülésüket hivatott megünnepelni. Legalábbis elsőre úgy tűnik. Másodikra inkább egy szerteágazó érdekek mentén szerveződő, hamis jópofizással és ide-oda nyalással terhelt, hervasztó összejövetel képe rajzolódik ki, amelyen a többség - a házigazdákat is beleértve – nem is szeretne ott lenni. Lassan pedig az is kiderül, hogy az ecstasy miért a legjobb és legrosszabb ajándék egyben.

Alan Cumming és Jennifer Jason Leigh

együtt írta és rendezte az önéletrajzi elemekben dúskáló alkotást, melynek legfontosabb szereplői cimboráik közül kerültek ki. Leigh a rémes, hazájában mégis kultikus státusznak örvendő Változó világ óta ápol közeli barátságot Phoebe Cates-szel, akit hétéves kihagyás után a Jóban-rosszban kedvéért vállalt újra filmszerepet. Ahogy sokan mások, ő is részben saját magát játssza férje, Kevin Kline és két közös gyermekük társaságában. (Cates azóta sem tért vissza a vászonra, ezért különösen hiteles a családért mindent feladó egykori színésznőként.)

A további apró szerepekben is csupa ismerős arc bukkan fel. A féltékenységet gerjesztő szexi fotós Jennifer Beals, a Sallyt korával és kudarcaival szembesítő ifjú sztárocska Gwyneth Paltrow, az evészavaros, szülés utáni depressziós kolléga Jane Adams, az ő szenvedő rendező férje John C. Reilly, a békülési céllal meghívott kekec szomszéd Denis O' Hare tolmácsolásában jelenik meg, és még hosszan sorolhatnánk a kavalkád résztvevőit. Feszengős párbeszédeik, a néhol kínos tósztjaik és ajándékprodukcióik közepette világossá válik: Sally ellen minden összeesküdött, de Joe sem áll a helyzet magaslatán. Ráadásul már annyi privát és szakmai feszültség generálódott köztük, hogy csak egy kiadós ordibálás által jöhetnek rá, mit is akarnak egymástól.

Leigh és Cumming

a kapcsolati dráma csúcsra pörgetése mellett a Los Angeles-i művészvilág kínjaiból is ízelítőt ad, bemutatva, hogy az egymást látványosan ölelgető puszipajtások közé gyakran befurakszik a törékeny karrierek iránti aggodalom, az üzlet - egészen pontosan a showbiznisz - pedig néha mindent felülír. A hangyányit kusza, partijeleneteket túlzottan elnyújtó mű ennek ellenére meghagyja a reményt, hogy e kissé szétcsúszott univerzumban is vannak, akiket más is összeköt a filmszerződéseken kívül.

Jóban-rosszban, HBO, október 19., 1.05