Modern cybermese - LogIn

A magyar filmgyártásnak több különböző arca is van, a sokszor hatalmas költségvetésből készülő, hivatalosan is szentesített alkotások, a sokszor csak kevesek által értett és értékelt művészfilmek, és az egyik táborhoz sem köthető, de jó ötletekre épülő, modern és izgalmas munkák – mint a LogIn.

Közvetlenül a múlt héten a mozikba került, több mint egy milliárd(!) forintból, javarészt közpénzből készült, Veszettek után egy teljesen másfajta hazai alkotás is bemutatásra kerül, ami másként aktuális, mint Goda Krisztina alig nézett szuperprodukciója. Itt nem egy közép-európai politikai trend kerül górcső alá, hanem egy világszintű jelenség, a cybertérben való ismerkedés, lét, azonosság és érvényesülés, ennek minden veszélyével és izgalmával. A LogIn ugyanis a híres/hírhedt XVII: századi francia levélregény, a Veszedelmes viszonyok különleges magyar filmes adaptációja. Története a virtuális világban játszódik, ahol egy társkereső oldalon folytatott szerepjáték végül véres gyilkosságba torkollik. 

Egy nő, férje halála után bejelentkezik a férj által használt randiportálra, ahol egymásra találnak egy férfival, akinek a lánya lett szerelmi bánatában öngyilkos. A két amatőr elhatározza, hogy megtalálja és kikészíti a szeretteiket elcsábító két profit. Ám hiába jól kitalált virtuális „álca”, a csábítók tudják, kik ők, és az első lépésüktől csak játszanak velük, de minden lépést még ők sem tudnak kiszámítani. A film cselekménye csakis a – fiktív – párkereső oldal videóüzenetein keresztül jelenik meg és halad előre, frappáns módon köszönve vissza Pierre Choderlos de Laclos eredeti levélregényének formátumára. Ez egy modern, egyszerű, de kockázatos elképzelés, amihez egyrészt remekül megírt párbeszédek, másrészt remek színészek kellenek. 

A LogIn nem nagy sztárokkal, hanem remek, főleg színházi körökben ismert színészekkel dolgozik, a két amatőr „nyomozó” szerepében Parti Nóra és Tálos József látható, a gaz csábítók pedig Gáspár Kata és Pál András – egy „meglepetés” szerepben pedig feltűnik Árpa Attila is. A független produkcióként, alig 30 millió forintból készült LogIn az ő alakításukra épül, és ezek az alakítások tényleg fantasztikusak, de maga a történet is tartogat néhány meglepetést.