Most mindent megtudhatsz a világ legrosszabb filmjéről

Tim Burton filmjéből sokan megismerhették Ed Woodot, akit minden idők legrosszabb rendezőjének tartanak. 62 éve mutatták be életművének koronaékszerét, a világ legrosszabb filmjének tartott 9-es terv az űrből című sci-fi rettenetet, ami azóta természetesen kultikussá vált.

Lugosi Béla utolsó filmje

Tim Burton filmje érzelmesen bemutatja Wood és Lugosi kapcsolatát. Mint rajongó, az író-rendező-színész(szerűség) 1953-ban szerepeltette az akkor már réges-rég elfeledett Lugosit a Glen or Glenda című filmjében, majd két évre rá gonosz tudóst játszhatott a Bride of the Monster című horrorban. Wood a következő filmjébe is bele akarta tenni kedvencét, a birkózó Tor Johnsont – szintén Wood visszatérő "színésze" –  otthonában fel is vett néhány képsort Drakula egykori megformálójával. A rendező állítólag ezt a soha el nem készült The Vampire's Tomb című filmjébe szánta, de Lugosi 1956-os halálával meghiúsult az újabb főszerep. Wood végül a 9-es tervbe illesztette bele a felvételt.

 

Egy csontkovács helyettesítette Lugosit

Mivel Lugosi már nem élt, de a rövidke jelenet alapján mégis szerepelt a filmben, a későbbiekben dublőrrel helyettesítették. Tom Mason csontkovács volt, magasabb is, mint Lugosi, és távolról sem hasonlított az elhunyt színészre. A magasság problémáját azzal intézték el, hogy Mason görnyedve mutatkozott a kamera előtt, arcát pedig köpennyel takarták el.

Forrás: United Archives/Getty Images

 

Szentségtörő eredeti cím

A történet szerint földönkívüliek sírokat ásnak ki és holttesteket rabolnak, hogy azokat újjáélesztve az emberek ellen fordítsák, így a film eredeti címe Grave Rablers from Space, azaz Sírrablók az űrből lett volna. Csakhogy a film legnagyobb részét egy hívő baptista, J. Edward Reynolds finanszírozta, akinek vallási érzékenységét sértette a cím. Wood menten átkeresztelte művét, és hogy Reynolds kedvében járjon, baptista rítus szerint több stábtaggal együtt megkeresztelkedett. Néhányan azzal szórakoztak, köztük Tor Johnson, hogy mikor alámerítették őket, úgy tettek, mintha épp fuldokolnának.

 

Az ufókat boltban vették

A repülő csészealjakat Wood először dísztárcsából, piteformából akarta megcsinálni, de talált jobbat, méghozzá a játékboltban. Egy Paul Lindberg nevezetű játékgyártó építsd-meg-magad modellkészletét, amiből ufót lehetett összerakni.

 

Az ötvenes évek alacsony költségvetésű filmjeihez hasonlóan a 9-es tervnek sem volt eredeti zenéje, különféle stock zenékből rakosgatták össze az aláfestést. Gordon Zahler, a film zenei rendezője a rendelkezésre álló, olcsón beszerezhető zenéket használta fel, és még csak fel sem jegyezte, hogy melyik honnan származik. Évtizedeken keresztül nem ismerték a zeneszámok szerzőit, míg végül a kilencvenes években egy Paul Mandell nevű történész feltúrta az archívumokat, és sikeresen azonosította a filmben szereplő darabokat. 

 

A forgatókönyv egyik eredeti példánya ma tapéta egy vécében

Az egyik főszereplő, Gregory Walcott egész karrierjét beárnyékolta, hogy közreműködött a filmben, pedig eleinte nem is akarta elvállalni, hiszen értelmetlen baromságnak tartotta. Hiába láthatták őt később olyan filmekben, mint  A sugarlandi hajtóvadászat, A Midway-i csata és egy csomó sikeres sorozat egy-egy epizódjában, mindenki a 9-es tervben játszott szerepével azonosította őt, végül már idősen értékelni tudta a filmet. Tim Burton Ed Woodjában is feltűnt egy aprócska szerepben. 2013-ban megnyitott a kaliforniai Escondidóban a Plan 9 Alehouse nevű söröző, ami külsőségeiben a film előtt tisztelgett, Walcott pedig azzal segített a tulajdonosnak, hogy odaadta neki a 9-es terv általa őrzött, eredeti példányát. A tulaj azzal tapétázta ki a férfivécé falait.

Forrás: Movie Poster Image Art/Getty Images

 

Aki mindezek után ellenállhatatlan vágyat érezne, hogy megnézze a filmet, a YouTube-on legálisan megteheti.

(Forrás: MentalFloss)