Mozizz ingyen karácsonykor is! A szeretet jegyében

Kicsit talán meglepő, hogy a szeretet ünnepére olyan filmeket ajánlok, melyben gladiátorok gyepálják egymást, börtönőrök gumibotoznak halálraítélteket, és amerikai katonák lőnek halomra japán katonákat. Pedig a Gladiátor, a Halálsoron és a Levelek Ivo Dzsimáról mind-mind a jóság kereséséről, a gonosz elleni küzdelemről és egymás elfogadásáról szólnak. Csak éppen nem cukormázas, közhelyes formában. Mindjárt be is bizonyítom.

Igaz, a Gladiátorban van néhány történelmi baki, és forgatókönyvi döccenő, de a film látványvilága mégis annyira lenyűgöző, hogy bármit hajlandók vagyunk megbocsátani. A rómaiak televízió nélkül is kimaxolták a valóságshow-kat gladiátorjátékok formájában. Igaz, itt a kiszavazás kicsit durvábban ment, de a nép jól érezte magát közben, és ma is és akkor is ez volt a lényeg. Ha el akarjuk képzelni, milyen is lehetett ez a római világ, akkor ez a film mindenképpen alapmű. A főhőst, akit Russell Crowe alakít, nem egyszerűen a bosszú hajtja végig az arénákon, hanem egy eszménykép a római demokráciáról, amelyben nem gyilkolásszák le mindenféle zsarnokok a népet.

Gladiátor -Viasat 6, december 25. péntek, 22h

Frank Darabont Halálsoron című alkotása összetettebb film, mint az előbbi, és nehéz is róla spoilerezés nélkül beszélni. Legyen elég annyi, hogy a Cold Mountain fegyház siralomházába új elítélt érkezik. A drabális termetű fickót gyermekgyilkosságért ítélték halálra, de ahogy a történet halad előre, egyre kevésbé valószínű, hogy ő volt a gyilkos. Ráadásul az is kiderül, hogy különleges képességei vannak. Ebben a moziban nem is olyan egyszerű az, hogy ki a jó és ki a gonosz, ki érdemel halált, és ki életet. A börtönőrt alakító Tom Hanks is pont ez elé a dilemma elé kerül, és dönteni kényszerül. Nézd meg ezt a filmet, és napokig a hatása alatt leszel!

Halálsoron - Viasat 3, december 26. szombat, 23.20h

A második világháború alatt mind az amerikai katonák, mind a japán katonák számára igyekezett démonizálni az ellenséget a saját kormányuk propagandagépezete. Aztán amikor a harctéren szembekerültek egymással, sokszor kiderült, hogy ugyanolyan emberi lények állnak a frontvonal túloldalán is. Értelmetlen harcok köves szigetekért, miközben kiderül, hogy nem minden japán volt elmebeteg fanatikus, és nem mindegyik akart mindenáron öngyilkos lenni. Clint Eastwood remek mozija, a Levelek Ivo Dzsimáról ezt a helyzetet mutatja be, és ezzel beírta magát a legelgondolkodtatóbb háborús filmek közé.

Levelek Ivo Dzsimáról - ATV, december 27. vasárnap, 22.20h