Na de most tényleg: hova tűnt Damon Hill?!?

Mindenki ismeri Palik László kultikus kiabálását, de arra már kevesen emlékszünk, hogy 1997-ben tört ki belőle, pont a Hungaroringen.

Palik László legendás, kiabálós Forma 1-es kövzvetítései a mai napig kedvelt mémes témák. De vajon arra is emlékszünk még, mikor és hogyan tűnt el Damon Hill, és Palik miért kereste annyira? 

A szállóigévé vált eset 1997-ben történt, a mogyoródi Hungaroringen. Ebben az évben Damon Hill mindenki nagy meglepetésére a 20 éven át egyszer sem győzedelmeskedő Arrows csapathoz szerződött le, miután lejárt a szerződése a Williamsnél. A magyar pálya időmérőjén a harmadik legjobb kört autózta, a futamon pedig sokáig magabiztosan vezette a mezőnyt, az utolsó előtti körben viszont váratlanul tönkrement a váltója, és lelassult, ami miatt az addigi második, Jacques Villeneuve is úgy meglepődött, hogy véletlenül kihajtott a füves részre. Végül megelőzte Hillt, aki így csak a második lehetett, de akkoriban ez is óriási teljesítmény volt, hiszen a lúzerenek elkönyvelt Arrows istálló tagjaként akkoriban többek között olyan nagyágyúkat kellett lenyomnia, mint a közönségkedvenc Michael Schumacher, vagy az öccse, Ralph.

Palik László 1997 közepétől 1998 végéig, majd 2000-2001-ben az MTV-n, 2002-től 2010-ig az RTL Klubon közvetítette hétvégenként a Forma-1-es futamokat. Az autósport iránti közismert imádata miatt 2001-ben az Orbán-kormány sportminisztere, Deutsch Tamás a Hungaroring Sport Rt. elnöki és vezérigazgatói posztját is odaadta neki. Utóbbit ugyan Gyurcsány Ferenc elvette tőle, de Palik az elnöki székből csak 2010-ben távozott, amikor a papíron veszteséges magyar Forma 1-es futamok szervezése a Hungarorin Sport Rt.-től a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Palik legendás, üvöltözős közvetítésiből ezalatt az idő alatt rengeteg mém és zenei mix készült:

A YouTube pedig tele van a lentihez hasonló Palik Best Of-válogatásokkal:

Palik harsány stílusa persze nem jött be minden Forma 1-rajongónak. Sokan támadták azzal a fórumokon, hogy folyton halálra szekálta a szakkommentátor Czollner Gyulát, holott ő a rajongók szerint sokkal több szakmaiatlan hülyeséget mondott a futamok alatt. Ráadásul a felfokozott izgalmi állapotában rendszeresen összekeverte a csapatokat és a versenyzőket (a legemlékezetsebb ezek közül alighanem a Westmállennek átkeresztelt McLaren volt). Hogy ezek a Palik elleni támadások hozzájárultak-e a leváltásához a Hungaroring éléről, illetve ahhoz, hogy a feleségével, Marsi Anikóval és a gyerekeivel a 2010-es évek elején elhagyja Magyarországot, valószínűleg sosem derül ki.

Lemaradtál a tévézés következő nagy pillanatáról? Egy hétig visszanézheted a UPC-nél. A posztot a UPC Műsorvisszanéző támogatta.