Nem mozdulnak az ünnepi pluszkilók? Öt ínycsiklandó recept, hogy újra formába jöjj!

A karácsony a szeretet, a meghitt együttlét, az ajándékozás – és valljuk be, a vég nélküli nassolás ideje egyaránt. Ha te is egy kicsit túlbuzgón nyomtad magadba a bejgliket, akkor kezdd az újévet ezzel az öt diétás recepttel.

Zöld harcos protein smoothie
Elkészítéséhez csupán egy mixerre lesz szükséged – elfogyasztásához pedig nem kell összeszorítanod a fogad vagy befognod az orrod. Ugyanis ez a nagy pohár zöld lé, ami elsőre talán ijesztőnek tűnik, ugyanolyan barátságos mint Shrek (és az íze biztosan finomabb egy ogrénál).

Hozzávalók (valamint indoklásuk):
Fodros (vagy leveles) kel: K és C-vitaminban, kalciumban, vasban és béta-karotinban gazdag zöldség. Hormonkiegyensúlyozó, emésztést erősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt is ajánlott.
Grapefruit: Gazdag C-vitaminban, és jó méregtelenítő.
Uborka: Megakadályozza a vízvisszatartást, elősegíti az egészséges emésztést és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Zeller: Rostban és B-vitaminban gazdag, szintén megakadályozza a vízvisszatartás.
Alma: Igazi rostbomba, amely segíti kiegyensúlyozni a vércukorszintet és az emésztést.
Szűz kókuszolaj: Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, előmozdítja az egészséges anyagcserét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Hántolt kendermag: Kiváló forrás teljes értékű fehérjékhez, omega 3-6-9 zsírsavakat tartalmaz és rostban gazdag.
Mangó: Gazdag C-vitaminban és rostban, emellett béta-karotint és fehérjebontást segítő enzimeket is tartalmaz (plusz hihetetlenül finom). Keverd össze az egészet egy mixerben és élvezd, ahogy kortyonként folyik beléd az egészség!

 

Paleo mini sütőtök tojással
Ez a látványos, egyszerűen elkészíthető és nagyon nyamm étel tökéletes behelyettesítése a nehéz fogásoknak, amíg lejönnek az extra párnácskák.


Elkészítés: Szeljük fel ujjnyi szeletekre a mini sütőtököt (kb. 4-6 szeletet fogunk kapni). Távolítsuk el a magokat a közepéből, kicsit sózzuk-borsozzuk, majd helyezzük előmelegített sütőbe, hogy puhuljanak. Húsz perc után vegyük ki és törjük a tojást a tökök közepébe. A tojást sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá egy kis datolyát és diót, majd picit spricceljük meg olivaolajjal. További tíz percre tegyük vissza a sütőbe, majd vegyük ki és frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.

 

Chia magos reggeli puding
Különleges és hiperegészséges reggelid lesz, ha kipróbálod ezt a vaníliás-mandulás gourmet finomságot!

Hozzávalók:
2 csésze cukrozatlan mandulás tej
1/2 csésze chia mag
1/2 teáskanál vanília-kivonat
1-2 evőkanál juharszirup vagy nyers méz
Áfonya, őszibarack, füge és szilva
Mandula vagy más diófélék

Elkészítés: Keverjük össze a mandula tejet a chia magokkal, a sziruppal (vagy mézzel) és a vanília-kivonattal egy edénybe. Keverjük nagyon jól össze, amíg a keverék kezd sűrűsödni (a chia magok ugyanúgy sűrítik a tejet mint a tápióka, így lesz belőle puding). Fedjük le és egy éjszakán vagy legalább egy órát hagyjuk pihenni. Friss gyümölcsökkel és diófélékkel díszítsük tálalás előtt.

 

Joghurtos csirkesaláta
Ha diétáznál kicsit, de húsimádó is vagy, akkor ez az ízekben dús csirkesaláta jó pajtásod lesz.

Hozzávalók:
7 db csirke felsőcombfilé
3 evőkanál Tabasco szósz
1 fej jégsaláta
2 fej lilahagyma
1 kígyóuborka
4 paradicsom
1 szál sárgarépa
1 csokor hónapos retek
1/2 citrom frissen facsart leve
1 kávéskanál magos mustár
1 kis csokor bazsalikom
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A húst bekenjük Tabasco szósszal (ha nem bírjuk a csípőset, akkor lehet enyhébb szósszal is), majd grillserpenyőben zsiradék nélkül megsütjük.
 A zöldségeket összeaprítjuk egy tálba.
 A joghurtot elkeverjük reszelt fokhagymával, aprított bazsalikommal, mustárral és a fél citrom levével, majd sózzuk, borsozzuk és nyakonöntjük vele a zöldségeket.
 A húst vékony csíkokra vágva a salátára halmozzuk és ízlés szerint reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

 

Sült makréla zöldfűszerekkel
Végül egy halas recepttel búcsúzunk: ez a fogyókúrás makrélás fogás egy óra alatt elkészíthető, méghozzá minimális hozzávalókból – nyálcsorgatós végeredménnyel!

Hozzávalók:
4 kisebb vagy 2 nagyobb makréla
2 szál rozmaring
1 csokor petrezselyem
2 ág kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
Olívaolaj

Elkészítés: A makrélát megtisztítjuk, vízzel leöblíjtük, majd szárazra töröljük.
 A fokhagymát és a fűszernövényeket apróra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és megöntözzük 2 kanál olajjal.
 A fűszeres masszával megtöltjük a halakat, valamint a kopoltyú üregeit.

A halakat mindkét oldalukon késsel megmetsszük, sóval meghintjük és egy olajjal megkent alufóliára helyezzük, ahol olajjal mégegyszer megöntözzük.


A fólia széleit jól lezárva tepsibe helyezzük, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
 A sült makrélát vajon párolt vegyes zöldségekkel tálaljuk.