Nő a baj

Új év - új tinivígjáték. Gondolhatnánk. Ám a tinik hirtelen felnőnek. Nagyok lesznek, felnőtt-félék. S problémáik is velük együtt nőnek, változnak. Mindenek veleje persze a szex, amivel meg kell tanulni gazdálkodni. De hogyan és kivel? A tét már nem az együttjárás hanem a boldogító igen... Ismét egy remek kis film, amely a nők felé bizonytalanul közeledő ifjaknak adhat egy igazi löketet: amúgy hátulról, jó erősen.

Darren Silverman (Jason Biggs) általános óta folyton két haverjával lóg: Wayne (Steve Zahn) és J. D. (Jack Black) a legjobb pajtásai. A férfibarátság nemes és kilátástalan kényszere tartja őket össze. Meg a foci. Meg a rock. A sörpocakig tartó kapcsolatba azonban beleüti csinos orrát egy lélekbúvár némber (Amanda Peet), aki igazán céltudatos. Kiveti hálóját Darrenre, ám sem a két csatlósra, sem pedig a velük járó dolgokra nincs szüksége. A fiúk pedig nem nézhetik tétlenül cimborájuk elvesztését. (Mi is lenne velük??) Előbb megpróbálják összehozni az egykori gimis tündibündivel (Amanda Detmer), majd miután ez a kísérletük kudarcot vall, elrabolják nőt. De az okosabb is, erősebb is. Mindennek vége. Úgy tűnik Darrenből férj lesz, de ekkor megjelenik Neil Diamond...

A film azt a mindennapi kételyt dolgozza fel, amely legjobb barátaink párválasztásakor akarva-akaratlan felötlik bennünk. (A vesztedbe rohansz öreg!) Érvek, ellenérvek, irigység. De ez a tinivígjátékos nemzedék még ezt a frusztráltságot sem képes rendesen megélni. Hol van már a Woody Allen féle elfojtásos-szorongásos erekció emléke? A csajoknál ma már nem csak a biológiai érés, hanem a pudlikutyáztatás is korábban kezdődik. Legalábbis ezt mutatja a film, mégpedig gazdag előképekkel a háta mögött...

A Nő a baj egy nagyon jól felrajzolható fejlődés eredménye, amely kezdődik a Wayne világa zenemániás bénáival, folytatódik Dumb és Dumber tinédzser korban megrekedt idiótáival, az Amerikai pite sütiszúrójával, a Vad kanok herefocijával és a Tök állat szodómiába hajló romantikájával... Gondolom a sort mindenki tudja folytatni. Mindenek veleje a férfi-nő kapcsolat mefoghatatlansága, az esetlen hímtagok szemszögéből.

Dennis Dugan (Apafej, Happy, a flúgos golfos) legújabb opusza a gusztustalan-filmek, tinivígjátékok egyvelege és a Woody-féle szex-magándrámák utóérzése. Az előző kettőhöz képest kissé felfele, az utóbbitól pedig inkább lefelé tartva. Ám határozottan izgalmas módon. A lélektani vonal meg van spékelve egy kis szexszel, amelyhez rugalmasan kapcsolódik a korfestő obszcénság és gusztustalanság.

Talán egyszer megérjük, hogy Jason Biggs egy romantikus filmben problémamentesen eggyé lesz szíve választottjával. Mondjuk egy öregek otthonában játszódó vígjátékban, közös katéter által.

Aki szereti a fent említetteket - ki ne hagyja! Jobb mint egy pofon a búcsúban. Vagy mint egy...