Ők azok a hollywoodi nepo babyk, akik tényleg tudnak színészkedni

A hollywoodi nepo babyket lehet szeretni vagy utálni, de kétségtelen, hogy ők is tudnak maradandót alkotni.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a nepo baby ügy. Nepo babyknek nevezzük a sikeres sztárok gyerekeit, akik hasonló karriert futnak be, mint a szüleik, ám azzal a különbséggel, hogy nekik talán nem kell olyan keményen küzdeniük az elismerésért, mint egy átlagembernek. Lényegében a nepo babyk azok, akikről sokan úgy gondolják, hogy a sikereiket a származásuknak köszönhetik. Való igaz, hogy jóval könnyebb lehet érvényesülni Hollywoodban, ha a szüleid egyike, vagy esetleg mindkettő már világsztár, de ez még nem jelenti azt, hogy a nepo babyk ne tudnának színészkedni. Most mutatunk néhány pozitív példát a filmvilágból.

 

Maya Hawke és a Stranger Things

Forrás: Netflix

Ethan Hawke és Uma Thurman lánya a harmadik évadban csatlakozott a Stranger Things stábjához. Robin karaktere hamar az egyik legnépszerűbb szerpelővé vált, és a sorozat rajongói imádják Maya Hawke alakítását. A színésznő azóta már több filmben bizonyíthatta, hogy helye van Hollywoodban. Maya Hawke egyébként nem rejti véka alá, hogy ő maga is nepo baby, és azt is elismerte, hogy szerinte Quentin Tarantino a neve miatt választotta ki őt az első komoly szerepére, amit a Volt egyszer egy... Hollywood című filmben volt.  

 

Benedict Cumberbatch és a Sherlock 

Forrás: port

Tudtad, hogy Benedict Cumberbatch is nepo baby? A színész édesanyja Wanda Ventham színésznő, az édesapja pedig Timothy Carlton színész, ez a háttér pedig kétségtelenül segítette őt a szakmában. Cumberbatch esetében azonban a Sherlockban játszott szerepe megmutatta, hogy önmagában is fantasztikus színész, a sorozat pedig hozzásegítette ahhoz, hogy olyan elismert filmekben játsszon, mint a Doctor Strange és A kutya karmai közt

 

Miley Cyrus és a Hannah Montana

A Z generáció Hannah Montanán nőtt fel, és habár Miley Cyrus nagy előnyökkel indult kiskamaszként Hollywoodban, egyértelműen tökéletes választás volt a szerepre. A színésznő-énekesnő azóta is megállja a helyét, idén pedig két Grammy-díjat is bezsebelt. A világsztár édesapja Billy Ray Cyrus countryénekes, aki szintén szerepelt a Disney legendás sorozatában Hannah/Miley édesapjaként.

 

Ben Stiller és az Apádra ütök

Forrás: Charles Eshelman/FilmMagic/Getty

Ben Stiller a 2000-es Apádra ütök című filmmel indította el igazán a karrierjét, és kétségtelenül ez volt az egyik legviccesebb szerepe. Bár a komikus Jerry Stiller fia, a származásától függetlenül is bizonyította, hogy ő maga is nagyon humoros. Ben Stiller azonban kakukktojásnak számít a listánkon, hiszen inkább ő volt az, aki az édesapját nagyobb szerepekhez juttatta. 

 

Zoë Kravitz és a Batman

Forrás: Kevork Djansezian / Getty Images

Zoë Kravitz már korábban is szerepelt néhány nagy filmben, de igazán ismertté a Batmanben játszott Macskanő szerepe tette. Zoë Kravitz a zenész Lenny Kravitz lánya, ami automatikusan biztosított némi befolyást a színésznőnek az iparágban, ám a tehetségéből mindez nem von le semmit: színészi képességeit számos filmben és a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban is bizonyította. A színésznő egyébként Channing Tatum színésszel alkot egy párt. Amikor arról kérdezték, hogy milyen nepo babynek lenni, azt válaszolta, hogy „teljesen normális, ha az emberek a családi bizniszben maradnak”.

 

Laura Dern és Jurassic Park

Forrás: UIP-Duna Film

Laura Dern az elmúlt évtizedek egyik legjobb színésznője, de leghíresebb szerepe a Jurassic Park című klasszikushoz köthető. Laura Dern valójában Bruce Dern színész lánya, bár vitathatatlanul népszerűbb, mint az apja, aki pedig szintén ismert név a szakmában. Jurassic Park-os szereplése nagy hatással volt a franchise-ra és az egész filmiparra, és azóta is nagyszerű alakításokat nyújtott számos filmben és sorozatban.

 

George Clooney és az Alkonyattól pirkadatig

Forrás: port.hu

Habár George Clooney sokaknak csak Ross dokiként maradt meg a Vészhelyzetből, valójában már 1996-ban nagyot alakított az Alkonyattól pirkadatig című filmben. Nem annyira közismert, hogy a világhírű színész is nepo baby: a legendás híradós, Nick Clooney fia és Rosemary Clooney színésznő és énekesnő unokaöccse. Bár lehetséges, hogy a népszerű sztár az Alkonyattól pirkadatig című filmben a családi háttere miatt kapott szerepet, remek választásnak bizonyult, azóta pedig minden idők egyik legnépszerűbb és legkedveltebb hollywoodi sztárjává vált.

 

Elizabeth Olsen és a Marvel-moziuniverzum

Forrás: Fórum Hungary

Elizabeth Olsen a Marvel-moziuniverzumban Wanda Maximoffot alakítja, és mint kiderült, tökéletes választás volt a szerepre. Bár Elizabeth a gyereksztárok, Mary-Kate és Ashley Olsen fiatalabbik húga, ő még a testvéreinél is nagyobb babérokra tör. Az MCU-ban betöltött szerepeinek köszönhetően Elizabeth Olsen egyre ismertebbé válik, és Hollywoodban bombázzák a jobbnál jobb szerepekkel. 

 

Elle Fanning és a Nagy Katalin - A kezdetek

Forrás: Port

Dakota Fanning húga sem unatkozik, ha a munkáról van szó. Elle Fanning egyik legmeghatározóbb szerepe az volt, amikor Nagy Katalin orosz császárné bőrébe bújt. Elle is nepo baby olyan tekintetben, hogy a nővére annak idején Hollywood egyik leghíresebb gyerekszínészeként volt ismert. Dakota a 2000-es évek elején számos sikeres filmben kapott szerepet, és most sem mellőzik őt a rendezők, azonban jóval kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt. Sokan úgy gondolják, hogy Elle Fanning alakítása a sorozatban vetekszik mindennel, amit a nővére csinált. 

 

John David Washington és a Csuklyások – BlacKkKlansman

Forrás: UIP-Duna Film

A BlacKkKlansman egy 2018-as bűnügyi filmdráma Spike Lee rendezésében, John David Washington főszereplésével. A színész a legendás Denzel Washington fia. John David egyébként gyerekként számos filmben feltűnt, amelyekben az édesapja szerepelt, a Csuklyások – BlacKkKlansman pedig meghozta számára az igazi áttörést, és a kritikusok is elismerték, nepotizmus ide vagy oda, hogy John David Washington önmagában, az édesapja nélkül is fantasztikus színész. 

 

Jennifer Aniston és a Jóbarátok

Forrás: NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Na és arról volt-e fogalmad, hogy Jennifer Aniston is nepo baby? A szülei: John Aniston és Nancy Dow egyaránt színészek voltak. A nepotizmus már több évtizeddel ezelőtt is befolyásolta az iparágat, ám talán nem akkora mértékben, mint mostanában. Azonban kétségtelen, hogy Jennifer Aniston és a Jóbarátok másik öt színésze tíz éven keresztül sikeresen csalt mosolyt lényegében mindenki arcára, aki belenézett a sorozatba, és ezenkívül is még számos fontos szerepe volt, leginkább vígjátékokban,  mostanában pedig elsősorban a The Morning Show című sorozat miatt dicsérik színészi játékát. 

 

Timothée Chalamet és a Csodálatos fiú

Forrás: Port

A Z generáció kedvence, Timothée Chalamet sem átlagos családból származik. A népszerű színész édesanyja, Nicole Flender egykoron a Broadway táncosnője volt, míg az édesapja, Marc Chalamet amerikai-francia író, aki jelenleg az ENSZ szerkesztőjeként dolgozik. Timothée egyik legnagyszerűbb filmje egyértelműen a Csodálatos fiú, ahol emlékezetes alakítást nyújt a szenvedélybeteg Nick Sheff megformálójaként. A film igaz történet alapján készült. A 28 éves színész azonban szintén remek teljesítményt nyújtott a Szólíts a neveden, a Kisasszonyok, a Wonka és a Dűne-filmekben, nem véletlenül számít a korosztálya egyik legfelkapottabb tehetségének.

 

Maude Apatow és az Eufória

Forrás: David M. Benett / Alan Chapman / Getty Images)

 

Az Eufóriában Lexi szerepéről ismert Maude Apatow és nővére, a színésznő és influenszer Iris Apatow nemcsak nepo baby, de valójában nepo unoka is, ha létezik egyáltalán ilyen fogalom. Édesanyjuk a közkedvelt színész Leslie Mann, édesapjuk pedig Judd Apatow, a komikus, rendező, producer és forgatókönyvíró az ő apja pedig Bob Shad, aki lemezproducer és lemezkiadó-tulajdonos volt. Lényegében Maude és a testvére számára minden adott volt, hogy érvényesülni tudjanak Hollywoodban. A színésznő elismerő kritikát kapott az Eufóriában nyújtott alakításáért, és a rajongók is izgatottan várják a 3. évadot, a forgatások viszont megcsúsztak, így sajnos még várnunk kell a Zendaya főszereplésével készült sorozat folytatására.

 

Lilly Collins és az Emily Párizsban

Forrás: Netflix

Nehéz lenne elképzelni, hogy bárki más alakítsa Emilyt a Netflix egyik legnépszerűbb sorozatában. Lilly Collins egyértelműen a tökéletes színésznő a szerepre. Édesapja, Phil Collins nem tartozik a hollywoodi filmsztárok közé, bár a maga nemében mindenképpen legenda, hiszen a Genesis rockegyüttes dobosaként és énekeseként, valamint szólóénekesként is világhírű. Lilly Collins szintén megmutatta a színészi tehetségét A szív bajnokai és az Ahol a szivárvány véget ér című filmekben is. 

(via: Screenrant)