"Olyan szerepet, ahol kettőnél többet kell gondolni, nem nagyon kaptam"

Koltai Róberttel 2020-ban beszélgetett Novák Péter a Port.hu 25. születésnapja alkalmából. A színész-rendező mesélt a Sose halunk meg című filmjének kulisszáiról, a digitalizáláskor becsempészett plusz poénokról, de elárulta, hogy a Miniszter félrelépben melyik jelenethez kellett Andy Vajnának is besegítenie fizikailag.

A Sose halunk meg!  című filmbe sikerült kétszer is olyan poént becsempésznie Koltai Róbertnek, amik a forgatások során valahogy nem jöttek ki. Az első ilyet az utószinkron során tudta beépíteni. Ennek köszönhetjük azt az ikonikus mondatot, hogy

Ne csak rágj, nyelj is!

A másik ilyen szintén ehhez a jelenethez kapcsolódik, amikor Gyuszi bácsi belekényszerítette Imibe azt a rengeteg krémest, majd elkezdte szédíteni mindennel, hogy lesz majd neki minden, mire Imi rosszulléttel küzdve kirohan a képből. A digitalizáláskor kérdezett rá Koltai Róbert, hogy nem lehet itt még módosítani, mire azt a választ kapta, hogy dehogynem. Erre felvettek egy kis öklendezést, amitől sokkal jobb lett a jelenet.

Koltai Róbert szót ejtett még a Patika című sorozatáról, amit nagy szeretettel készített kiváló színész kollégáival: Kaszás Attilával, Horváth Józseffel, Vándor Évával, valamint nem utolsó sorban Dés László zeneszerzővel. Itt jegyezte, hogy hiába rendezett több filmet is, nem lett és nem is lesz soha filmrendező, mivel filmes világ, egy-két személyt leszámítva nem fogadta be őt igazán. Ezért, ahogy fogalmazott: nagyon sokat tett a játszótársaira. Akár a Csocsóban is.

 

Ami viszont a színházi szerepeit illeti, elárulta, hogy Kaposváron nem nagyon kapott olyan szerepet, ahol kettőnél többet kell gondolni. Pécsen viszont megkapta  a főszerepet is bizonyos esetekben. Ahogy elmesélte:

Az Illetékes elvtárs is talán azért volt olyan, amilyen volt, mert nekem erről, arról, amarról, nekem amaz jut eszembe, és kész a poén.

A sokak által kedvelt A miniszter félrelépről is elárult egy titkot. Az a jelenet, amikor a magánnyomozót alakító Gáspár Sándor a kerekesszékben ülve átrepül az Astoria Hotel kirakatüvegén, az úgy jött össze, hogy egyrészt Andy Vajna ragaszkodott hozzá, hogy legyen kinti jelenet is; másrészt viszont hiába próbálták megtermett emberek izomból meglökni a széket, az üveg sehogy sem tört össze. Egy ponton Andy Vajna besétált a setbe, a kerekesszék mögé állt, majd kellő lendülettel, jó szögben úgy lökte meg azt, hogy egyből átment az ablaküvegen. 

Ami pedig az eltelt 25 évet illeti, azt figyelte meg, hogy egyre kevesebb az olyan öröm, amire nem is számít az ember. Például ritkábbak az olyan esetek, amikor valaki az utcán oda megy hozzá, hogy megköszönjék ezt vagy azt. Még mindig van ilyen, de reméli, hogy olyan világ jön el, ahol inkább ebből lesz több, nem pedig a gyűlöletből.