Öreg Indiana Jones nem vén professzor

Tizenkilenc év után is óriási az érdeklődés az immár tetralógiává bővült Indiana Jones legújabb része iránt. Harrison Ford, a régészt alakító színész azt mondta, ő addig fiatal marad, amíg a közönség imádja a filmet, melyet mától játszanak a magyar mozik is. Betevőnek ezúttal egy kis múltat és Jones-történelmet ajánl F.Tóth Benedek.

Tiszteletbeli régésszé választotta Harrison Fordot az Amerikai Régészeti Intézet, amikor elnökségi tagjává emelte az amerikai színészt. Az indoklás szerint Harrison Ford Indiana Jones megformálásával világszerte népszerűvé tette a régészetet, emelte a szakma tekintélyét és tiszteletet ébresztett a régészek munkája iránt. És még mondják, hogy ilyen csak a filmekben van... De tény, ilyen ismertségre még Trója "kiásója", Schliemann sem tett szert, sem Howard Carter, Tutankhamon sírjának megtalálója - arról nem is szólva, hogy nekik esélyük sem volt arra, tiszteletbeli színészek legyenek; bár igaz, Zahi Hawassnak már minden esélye megvan erre, csakhogy neki eleve biztosítja a népszerűséget a National Geographic televíziós csatorna.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy tizenkilenc év után már a mozikban fut az Indiana Jones negyedik epizódja, a Kristálykoponya királysága. Kicsit béna cím, - "nem kicsit, ... nagyon" -, de ez sem lényeg. Az a csodálatos ugyanis, hogy huszonnyolc év telt el azóta, hogy hozzáláttak az első rész forgatásához és hogy egy egész emberöltőt túlélt a sorozat. A két alkotó, George Lucas és Steven Spielberg valamit nagyon tudhat - rólunk, nézőkről.

Utólag elemezve az Indiana Jones széria sikerét persze minden szépnek és romantikusnak tűnhet, pedig ez is csak két álmodozó férfi kitartó vállalkozása. Spielberg és Lucas ugyanis mindvégig hittek abban, hogy érdekli az embereket Jones professzor figurája és kalandja, címe: Az elveszett frigyláda fosztogatói. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mégsem volt zökkenőmentes a siker: George Lucas még a Csillagok háborúja előtt meg akarta filmesíteni egy űrrégész bolygóközi kalandját: Indiana Smith természetfeletti tulajdonsággal bíró kincsek után kutatott volna. A Kovács Indián név azonban nem tetszett Spielbergnek, szerinte nem illik egy ilyen név egy kalandor régészhez. Lucas Jones-ra cserélte hát a Smitht, azonban továbbra is ragaszkodott az Indyhez, kedvenc malamutját hívta így ugyanis (e szőrös kutya volt a Csillagok háborújának még szőrösebb vuki hősének, Chewbaccának is az ihletője), cserébe viszont Spielberg adta a második rész (A végzet temploma) női főhősének a nevét, a rendező kutyáját ugyanis Willie-nek hívták.

Az igazi főhős persze maga Jones professzor, aki az első részben megtalálja a frigyládát, a másodikban leleplezi a Káli-szektát, a harmadikban megtalálja a Szent Grált. Míg az előző epizódokban főként a nácik ellen küzd, most a szovjetek vannak terítéken. Nem hiszem, hogy lenne ötödik rész is, legalábbis nem ebben a felállásban (értsd: Harrison Ford 65 évesen is helyt áll), de ha mégis, alighanem a terrorizmussal száll szembe majd a még ifjabb Jones, aki minden bizonnyal örökli majd apja tudását, temperamentumát és kalapját - vagy nem.

Apropó, kalap. A szimbólum. Annyit lehet tudni róla, hogy ausztrál modell ez a csúcsos fejfedő és Londonban gyártották Herbert Johnson kalapos műhelyében, de a film kedvéért kissé összegyűrték, benyomták a tetejét. Manapság csak előrendelésre vállalják a hasonmások elkészítését.

Indiana Jones visszatér tehát, ráadásul egy tágan értelmezett "apa-tanár-fiú" felállásban. Míg a harmadik részben Indy volt a fiú, az apát Sean Connery alakította Az utolsó kereszteslovagban - a film gonosz főhősével, a Donovant alakító Julian Gloverrel készült interjút elolvashatja a zónában - most Mutt Williams lesz az ifjú lázadó (Shia LaBeouf). Indynek példaképként és régészként is helyt kell állnia és nem kis feladat ez egy amerikai filmben, de ezzel is kiválóan megbirkózik Harrison Ford, aki ugyan nem olyan kiváló színész - kivétel talán a Szárnyas fejvadászban nyújtott alakítása -, mint inkább híres, de ez az apró hiba aligha fordít már karrierjének, no és persze Indiana Jones professzor filmbéli sikerének irányán.