Öt érdekesség, amit nem tudtál a 73 éves Jeremy Ironsról

Születésnapja alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet Jeremy Ironsról, és legjobb filmjeit is csokorba gyűjtöttük.

Cirkuszban akart dolgozni

Jeremy Irons 1948. szeptember 19-én született az angliai Wight-szigeten fekvő Cowes-ben. A középiskolát a Sherborne-i magán fiúiskolában végezte, ahol tagja volt a Four Pillars of Wisdom ("A bölcsesség négy pillére") nevű kavertettnek, amelyben dobosként és harmonikásként lépett fel. Iskola után az az ötlete támadt, hogy cirkuszban akar dolgozni, de amint meglátta, milyen körülmények között alszanak a cirkuszi mutatványosok, úgy döntött, hogy ha közönség előtt szeretne szerepelni, inkább színésznek áll. 

Forrás: Michael Roman/Getty Images

 

Utcazenész volt

Egyetem előtt még elindult egy nagy kalandra: beutazta az Egyesült Királyságot, Olaszországot és Spanyolországot, méghozzá stoppolva, és utcazenélésből élt. A vándorélet nagyon megtetszett neki, ugyanakkor a zenélés is erősítette az elhatározását, hogy színész legyen. Jelentkezett egy színész állásra, ahová legnagyobb meglepetésére fel is vették, és ekkor döntött úgy, hogy kitanulja a mesterséget. Bár Irons apja nemigen értette, hogy fia miért akar színész lenni, bátorította, és még az egyetemi tandíját is kifizette.

 

Adott magának egy határidőt, hogy befusson

Amikor Irons elkezdett színészkedni, még nem volt biztos benne, hogy beválik-e neki ez a pálya. Mint minden fiatal művész, ő is aggódott, hogy nem tud majd megélni belőle, vagy hogy soha nem fogják kiválasztani azokhoz a projektekhez, amelyekben igazán szeretett volna dolgozni. Abban biztos volt, hogy szereti csinálni, de nem akart kiszúrni magával. Ezért úgy döntött, hogy ad magának egy határidőt: 30 éves koráig csak a színészetre koncentrál, és ha addig nem lesz sikeres, akkor új karriert választ. Szerencsére bejött neki: 1981-ben főszerepet játszott a népszerű Brideshead Revisited című minisorozatban, ami a kritikusok elismerését és szakma figyelmét is kivívta. Ugyanebben az évben szerepelt A francia hadnagy szeretője című romantikus drámában Meryl Streep oldalán. A kemény munkája kifizetődött, és Irons rájött, hogy színészként fényes jövő áll előtte.

 

Jeremy Irons 1980 körül
Forrás: Tim Roney/Getty Images

 

Nem tartja gonosztevőknek azokat a negatív figurákat, akiket eljátszott

Ugyan sokszor játszott negatív figurát, Irons nem tekinti egyértelműen rossznak ezeket a karaktereket.

Nem hiszem, hogy valaha is játszottam volna gonosztevőt" – viccelődött az IGN-nek adott interjújában. – Olyan embereket játszottam, akik a saját szabályaikat alakítják. ... Szerintem mindannyian furcsák vagyunk, és a legtöbb forgatókönyvíró nagyon kétdimenziós, inkább politikailag korrekt karaktereket ír. Vagy nagyon jók, vagy nagyon rosszak. Én az olyan karaktereket szeretem, akikről meg lehet kérdezni, hogy "jó vagy rossz?". Elgondolkodtatnak, mert mindannyiunkban ez van.
Jeremy Irons és Alice Cooper 2012-ben
Forrás: Neil Lupin/Getty Images


Egy kastélyban él

Bár munkája miatt sokat utazik, Irons jelenleg egy felújított kastélyban lakik az ír tengerparton, West Corkban. Felesége, Sinead Cusack ír, és amikor először látogattak el barátaival Corkba, azonnal az az érzés fogta el, hogy végre hazatért. Még aznap délután elkezdett lakhelyet keresni, és végül megvásárolta a kastélyt. Elmondása szerint élvezi a magányosság érzését, ami az ottéléssel jár.

Az egyik probléma az egész híresség-dologgal az, hogy mindenki úgy érzi, ismeri az embert – ez nagyon szép lehet – mondta Irons a Tony Clayton-Lea-nak adott interjúban –, de vannak olyan időszakok, amikor az ember egyedül akar lenni. Ez az egyik oka annak, hogy szeretek West Corkban élni – ott az emberek békén hagynak.  

Következzenek kedvenc filmjeink Jeremy Irons szereplésével:

John McClane, a New York-i rendőr minduntalan kihívja a sorsot maga ellen, de rendkívüli tehetséggel úrrá lesz a reménytelen helyzeteken is. Most azonban a veszély keresi őt, s nem fordítva. Simon, az ördögi gazember személyes indíttatásból akar bosszút állni McClane-en, akit arra kényszerít, hogy részt vegyen egy halálos játékban, melynek tétje nem más, mint New York. McClane-nek hamarosan új társra akad Zeus (Samuel L. Jackson) személyében, akivel nemsokára együtt járják be a nagyvárost a mindig egy lépéssel előttük járó Simont kutatva.

A széles közönség számára talán a Die Hard 3. Simonja Irons legismertebb alakítása. Simon méltó testvére Hans Grubernek, Irons pedig egyszerre karizmatikus, ördögien rafinált és egy igazi rohadék. 

Elérhető: Apple Tv, Google Play

 

Elliot és Beverly Mantle egypetéjű ikrek - elválaszthatatlanul összetartoznak. Mindent megosztanak egymással - virágzó torontói nőgyógyászati rendelőjüket, vagyonukat, sőt még szeretőiket is. Elválaszthatatlanok mindaddig, míg fel nem tűnik Claire, a gyönyörű színésznő. Ő aztán nem hajlandó megosztani magát a két testvér között, akik közül az egyiket csak a bujaság, a másikat csak a romantikus szerelem érdekli. Beverly folyamatos erőfeszítése, hogy megtalálja az igazi szerelmet, kezdi elválasztani egymástól a testvéreket, s Beverlyt az őrületbe kergeti. Amikor Elliot rájön, hogy azoknak a testvéreknek, akik mindenüket megosztják egymással, az őrületben is osztozniuk kell, az ikrek hátborzongató harcba kezdenek a köztük levő kísérteties kapcsolattal szemben, amely teljesen gúzsba köti őket, sőt azzal fenyeget, hogy pusztulásukat okozza.

 

A XVIII. században, Dél-Amerika esőerdejének mélyén Gabriel jezsuita atya missziós állomást rendez be. Munkájában támogatja egy hajdani rabszolgakereskedő, Rodrigo Mendoza, aki szakított korábbi életével, és menedéket keres az Amazonasz menti törzsek közösségében, sőt a rendbe is belép. A bennszülöttek elfogadják a jezsuitákat és a készülő telepet, ám a kapzsiság és a hatalomvágy sötét erői alattomos támadást indítanak ellenük. Veszélybe kerül tisztaságuk, jóhiszeműségük, ártatlanságuk. Itt már kevés az ima ereje. Itt már karddal kell küzdeni...

 

XIII. Lajost a dölyfös XIV. Lajos követi a trónon, akinek uralkodása alatt egész Franciaország éhezik. A király az egykori testőrének, Athos fiának menyasszonyát szemeli ki ágyasául. Hogy megszabaduljon riválisától, a fiút végzetes csatába küldi. Athos haragjában felkeresi régi bajtársait, Porthos, Aramist és D'Artagnant, hogy segítsenek végrehajtani tervét. Ki akarja szabadítani a piperkőc király börtönében raboskodó rejtélyes foglyot. A mendemonda szerint a vasálarcos férfi nem más, mint a király ikertestvére. A népet sanyargató király helyett őt akarják trónra ültetni.

Elérhető: Google Play

 

Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Simba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Simba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését. Simba gonosz nagybátyja, Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, így ármánykodásának köszönhetően a kisoroszlán száműzetésbe kényszerül, ő pedig magához ragadja a hatalmat. Simba eközben új, vicces barátokra tesz szert, veszélyes és boldog kalandok várnak rá, és amikor életerős hím oroszlánná érik, elhatározza, hogy visszaszerzi a trónt, és ő lesz az új oroszlánkirály.

Elérhető: Apple Tv

 

A nyolcvanas évek elején egész Amerika lázban égett, amikor a dúsgazdag és népszerű társasági hölgy, Sunny von Bülow minden előjel nélkül váratlanul kómába esett. Baleset történt vagy bűneset? A személyzet vallomása az előkelő, ám szegény arisztokrata családból származó férjre, Claus von Bülow-ra tereli a gyanút. A vádlottak padjára kerülő férfi általános meglepetésre a Harvard egyetem neves jogi professzorát, Alan Dershowitzot kéri fel a védelmére, aki még nagyobb meglepetésre el is vállalja azt.

Elérhető: Horizon Go

 

Viktoriánus korban játszódó, romantikus szerelmi történetet forgatnak a filmesek. Főhőse a szép Sarah, akit a francia hadnagyhoz fűződő korábbi kapcsolata miatt a település lakói messze elkerülnek. Egyik nap tudós érkezik Londonból. Charles a menyasszonyát jött meglátogatni, ám véletlenül találkozik Sarah-val. A férfiban heves vonzalom ébred a nő iránt. A forgatást bonyolítja, hogy egymásba szeret a két főszereplő színész, Anna és Mike is. Múlt és jelen szinte egymásba fonódik, illúzió és valóság, filmbeli és filmen kívüli világ keveredik egymással. John Fowles regényéből.

 

Balian (Orlando Bloom), a hitét vesztett patkolókovács származása ellenére a Szentföldre utazik, ahol akaratlanul is a háború középpontjába kerül. Ám Jeruzsálem hamis csillogása, a lovagok, Tiberias (Jeremy Irons) és Guy de Lusignan (Csókás Márton) ármánykodása közepette beleszeret a szépséges hercegnőbe, majd vezéralakja lesz az eseményeknek. Végül minden bátorságát és tudását összeszedve megpróbálja megvédeni a várost a legendás Szaladin (Ghassan Massoud) hatalmas seregével szemben.

Elérhető: HBO Go, Horizon Go, Apple Tv, Google Play

 

Peter (Zachary Quinto) az egyik legbefolyásosabb befektetési banknál dolgozik kockázatelemzőként. Egy reggel a vele egy emeleten dolgozók szinte mindegyike megkapja felmondó levelét, köztük Peter főnöke, Eric is. Eric (Stanley Tucci) azonban - mielőtt elhagyná az épületet - egy pendrive-ot nyom Peter kezébe azzal, hogy nézze meg a rajta lévő információkat, de legyen nagyon óvatos. A hordozón Eric utolsó munkája található, amelyben az elkövetkező napok várható gazdasági eseményeit és egy minden eddiginél nagyobb pénzügyi krízis veszélyét modellezi. Peter a kereskedők vezetőihez fordul (Paul Bettany, Kevin Spacey), akik tudják, hogy amennyiben az elemzés helyes, az egész gazdasági szféra összeomolhat az elkövetkező órákban. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, melynek során hőseink kegyetlen döntések meghozatalára kényszerülnek.

 

(Forrás: Looper)